Thursday, July 20, 2017

Aidilfitri 2017



Assalamualaikum. Lama dah tak bersiaran kat sini. Kalau ada pun sebab review produk, job berbayar. Dasar mata duitan. Sekarang semua benda perlukan duit ye anak-anak. Nak kencing pun kena bayar kalau toilet kat luar - . -'

Aidilfitri dah nak habis, aku macam biasa baru nak up cerita dah nak basi. Tapi tak apa, aku biasa gunakan kata-kata, "kenangan sentiasa wangi even orang cakap tak perlu ingat kenangan lama". 20 tahun akan datang, anak-anak aku pasti teruja tengok gambar raya lama-lama sampai nak buat sesi throwback acah-acah. Macam aku sendirilah teruja tengok gambar lama muka comot nauzubilah. Nasib baik aku tak nak buat throwback. Kang ada yang demam seminggu tak lalu makan. Hahaha.


Kita terus ke agenda utama senang cerita. Tahun ni, aku beraya kat rumah keluarga aku. Cerita raya tahun lepas aku tak update bukan sebab aku raya dengan mentua (mesti korang fikir aku jahat tak update sebab bukan dengan family aku). Bukan sebab tu ye kawan-kawan. Tapi sebab aku sibuk sangat -.- dengan kemalasan yang melanda, hahaha, ditambah aku macam konon-konon sorok yang aku mengandung. Bajet artis sangatkan. Disebabkan tahun lepas aku mengandung, maka tahun ni alhamdulillah, aku beraya dengan superhero-hero-hero. Superhero tu encik suami akulah. Yang hero-hero tu, ye, Darwish dah dapat adik lelaki, nama dia Muhammad Zakif Daryan. Lain tahun aku cerita pasal adik dia. Nampak, aku dah janji nak cerita, tapi tahun bila tak tahu. :P


Tahun ni tak macam tahun lain sebab nenek datang beraya kat rumah mak abah. Kiranya, rumah jadi tumpuan makcik pakcik datang nak jumpa nenek. Maka, raya pertama kitaorang dapat ambil gambar lebih power sikit dari tahun sebelum ni sebab ada masa banyak nak setting tempat. Masing-masing tak nak bergambar dalam rumah gamaknya sampai sanggup angkat kerusi bawa keluar kat pangkin abah. Gigih sangat.

Panaskan sikit-sikit sudahlah blog ni ye. Kasi start enjin je. Aku belanja gambar mana ada untuk hari raya pertama. Yang muka tak ada atas pangkin tu, semua #berayakampungmertua. Hahahaha. Tahun ni juga dah balance family mak abah sebab hari tu adik-adik aku 3 orang kawin. So, 2 pasang dengan aku kat rumah mak abah, sepasang lagi ikut suami, sama macam kakak dengan abang aku. So, fair 3-3. Ada lagi bujang dua orang. 

Keluarga Along di Melaka

Keluarga abang di Perak

Keluarga adik di Melaka

Mama dengan hero baru, Muhammad Zakif Daryan




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, February 17, 2017

Bagus ke Deeja Cosmetic ni?


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Korang pernah dengar pasal Deeja Cosmetic tak? Kalau jenis yang layan drama pukul 7 tv3 hari tu, 7 hari mencintaiku, mesti tengok iklan produk ni kan. Tengok iklan macam gempakkan. Tapi, betul-betul bagus ke produk Deeja Cosmetic ni? Jom usya sikit.



Macam muka aku ni jenis kering sikit. Lepas tu jenis nipis pula kulit. Kalau salah pakai produk senang je nak tengok kesan tak elok dia. Kadang rasa pedih macam terbakar tu. Dulu pernah sekali kena macam tu. Mula-mula takut juga nak try Deeja Cosmetic ni. Tapi, kalau tak cuba mana nak tahukan.

Apa yang ada dalam set Deeja Cosmetic ni?

Dalam set ni lengkap untuk penjagaan kulit muka harian. Macam produk lain yang kita guna biasanya tu. 

1. Sabun Pembersih Muka



Harum sangat ! Rasa best je bau dia. Muka rasa bersih je lepas cuci muka dengan sabun ni.

2. Toner Nano



Lepas dah cuci muka, pakai toner nano ni pula. Pakai guna tisu muka tu. Bagi 2-3 titik, terus sapu kat muka. Toner ni buat muka rasa segar pastu macam tegang je kulit muka tu. Hihi.

3. Krim Siang



Krim siang ni pakai lepas dah sapu toner. Aku calit sikit je, tak payah banyak-banyak kang berbelak pula muka. Just nice. Bila aku pakai ni, dia tak berat macam tepung gomak tau. Tekstur dia ringan je. Bagi aku yang ni best untuk dipakai hari-hari. Bau dia pun harum je.

4. Krim Malam



Sebelum tidur tu, pakai sikit krim malam ni. Makesure lepas dah cuci muka. Sapu sikit je cukup. 

5. Krim Nano (Malam)


Krim nano ni mula-mula aku tengok macam pelik je. Sebab warna dia oren sangat. Rupanya dibuat daripada kunyit. Kunyit ni memang bagus untuk kulit tau. Sebab tu mak aku selalu suruh minum air kunyit. Melalut pula. Sapu sikit je lepas pakai krim malam sebagai lapisan kedua. Muka akan nampak oren sikit, tapi jangan risau, tak ada apa-apa.

Berapa harga untuk set Deeja Cosmetic ni?

Dengan satu harga yang berpatutan, korang akan dapat 5 barang tau! Tak percaya? Percayalah. Hanya RM85 untuk Semenanjung dan RM90 untuk Sabah dan Sarawak.

Siapa yang sesuai untuk guna Deeja Cosmetic?

Berita baiknya, Deeja Cosmetic sesuai untuk lelaki dan wanita. Boleh je korang share suami isteri. Jimat pun jimat.

*******************************************

GARA-GARA MINYAK PANAS KULIT WANITA INI LEBIH CANTIK DARI SEBELUMNYA

Apa yang korang akan lakukan sebaik terkena minyak panas? Bukan sedikit ye tapi sebahagian dari kulit muka korang. Inilah mimpi ngeri yang berlaku kepada wanita ini.


Kulit wajah adalah aset besar terutama bagi wanita. Sakit, sedih dan risau semua ada bila berlaku kejadian sebegini. Sebaik terkena minyak panas wanita ini mendapatkan rawatan dari hospital. Tapi kerana bahagian yang terkena itu agak banyak dan sudah tentu masa yang diperlukan untuk sembuh lebih lama. 

Pada awalnya wanita ini memilih gel aloe vera untuk merawat luka dan pada masa yang sama dia berharap gel ini dapat membantu menghilangkan parut pada wajahnya.

"Saya kena minyak panas tu ada dalam sebulan macam tu lah. Lepas tu saya dah tak pakai apa-apa skincare, cuma sapu gel alovera je. Gel alovera tu cuma untuk baik luka-luka tu je. Nak hilangkan parut tu memang susah dan ambil masa lama juga lah. Tapi dalam sebulan tu muka dah jadi berminyak, tak bermaya, jerawat pun mulalah tumbuh tapi parut tak hilang-hilang juga. Saya jadi down sangat-sangat dengan masalah muka saya. Bila setiap kali tengok cermin, nak keluar rumah pun malu. Kalau nak keluar rumah kena make up tebal-tebal, tapi make up mana boleh tahan lama. Lama sikit je dah merekah", luah Nurul dalam perkongsiannya kepada kami.

Dek kerana tak tahan dengan masalah kulit yang semakin menjadi jadi, dia mula mencari ikhtiar lain. Dengan lambakan pelbagai produk di pasaran Nurul lebih berhati-hati dalam produk yang terbaik dan bermutu. Apa yang penting produk tu selamat, mendapat pengiktirafan dari KKM dan mampu menghilangkan parut besar pada wajahnya.

"Saya cuba tengok-tengok produk skincare di facebook. Mulanya saya nak try set skincare lain, tapi tak tahu macam mana saya boleh tertarik nak mencuba produk Deeja Cosmetic ni lepas tengok testimoni-testimoni yang cukup banyak dari pengguna. Saya nak tahu kesannya berbaloi tak dengan masalah parut saya yang teruk ni. Tak sangka akhirnya memang produk ni terbukti berkesan. Banyak parut saya dah hilang hanya sebulan pemakaian dengan sangat-sangat konsisten. Alhamdulillah husband dan family saya pun berpuas hati dengan perubahan ni".



"Masa mula-mula nak cuba skincare saya paling takut ada pengelupasan. Tapi inilah yang buat saya sangat-sangat puas hati dengan Deeja Cosmetic bila parut kat muka saya dirawat tanpa apa-apa pengelupasan dan tak ada pedih-pedih".

"Saya mula menggunakan Set Deeja Cosmetic 5in1 dan diamond foundation dan alhamdulillah sebulan lebih bersama Deeja Cosmetic kulit saya dah bertambah baik. Jerawat pun dah kurang kulit lebih halus dan lembut dari dulu", tambah Nurul.



Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini boleh hubungi talian di bawah atau layari facebook mereka untuk lebih banyak testimoni.

Facebook:
https://www.facebook.com/deejacosmeticofficial/

Talian untuk dihubungi:
0196495950
0192495950
0192785950
0176535950
0199459362
0192526838

"Nak Cantik Gebu ??? Haruslah Deeja Cosmetic"

*******************************************

Produk baru Deeja Cosmetic



Ni nak bagitahu satu lagi. Deeja Cosmetic dah perkenalkan produk baru mereka iaitu Diamond Foundation. Diamond Foundation ni mengandungi collagen dan SPF50. Tak perlu risau kalau muka terdedah cahaya matahari sebab dilindungi dengan foundation ni. Harga sebotol ni baru RM40.00.

Boleh percaya tak dengan Deeja Cosmetic?

Alhamdulillah. Banyak testimoni korang boleh tengok kat facebook atau instagram Deeja Cosmetic sendiri. Lagipun dorang berdaftar dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan. InsyaAllah boleh dipercayai.

Kalau nak info lanjut pasal produk ni, korang boleh tengok sini.


Tel : 019 - 694 5950



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, February 3, 2017

Barang Wajib Mak dan Bayi dalam Pantang



Assalamualaikum semua. Selamat tahun baru. Hahaha. Dah masuk bulan Februari baru nak ucap selamat. Tahun baru aku bersama orang baru. Itu entry lain ye aku share.

Kali ni aku nak share pasal barang untuk bayi dan mak bayi. Kebiasaannya yang sesuai untuk yang baru lepas bersalin. Tapi kalau nak pakai hari-hari, terpulang.


Bedung bayi, barut bayi, stokin mama dan juga herba mandian, antara barang wajib yang kena ada bila dalam berpantang. Kenapa? Haa, bolehlah aku cakap benda-benda ni semua untuk elak angin masuk dalam badan. Mencegah lebih baik dari mengubati. Gitu.

Barang Mama

1. Daun Mandian Herba


Sepanjang dalam pantang, aku paling suka, daun mandian herba. Bau dia sangat mengasyikkan. Segar je rasa badan lepas mandi bau herba-herba. Betul-betul rasa dalam pantang. Hahaha.

Masa berpantang Darwish dulu, punyalah susah payah mak aku carikan daun-daun segala nak rebus bagi aku mandi. Bau memang best, badan segar tapi KELEBIHAN bila guna daun mandian herba ni, kau tak payahlah nak susah cari pelbagai jenis daun dan tak payah nak bersusah mengasingkan air rebusan yang bercampur dengan daun tu. Sebabnya, daun mandian herba ni dah siap dibungkus elok.


Banyak kelebihan dia ni antaranya dah di pek dalam uncang khas. Tinggal campak je dalam periuk, tambah air, rebus. Disebabkan aku dalam pantang, mak yang rebus, maka takde lah gambar uncang dalam periuk. Tak kan mak aku nak snap gambarkan.

2. Mamasocks


Stokin ni sangatlah best guna dalam berpantang. Gambar ni aku snap masa kat hospital. Kau bayangkan kat hospital tu dahlah aircond 24 jam, ditambah pula satu katil satu kipas. Mampu kau tahan sejuk dalam pantang? Nak pula aku duduk hospital hari tu 4 hari. Kembang urat wei.

Alhamdulillah, dengan stokin berpantang ni, kaki aku tak sejuk. Elok je aku pakai tak kesejukkan. Memang best sebab material dia lembut gebu-gebu gitu.

Barang Bayi

1. Barut Bayi


Barut bayi ni penting untuk elak perut bayi kembung. Lepas dah tuam, letak minyak segala, kenalah pakai barut. Cari barut comel-comel baru semangatkan. Hahaha. Kain untuk barut bayi ni pun sangatlah mesra kulit, lembut sangat. Sesuai sangatlah untuk kulit bayi yang fragile tu sebab 100% dari cotton flannel. Jahitan pun sangatlah kemas, elok je terletak. Ada jenis tali dan juga stripe. Boleh pilih mana yang berkenan.

2. Bedung Bayi


Orang tua selalu cakap, bayi kena dibedung. Kalau tak kengkang. Hahaha. Kesahihannya aku tak pasti, tapi bedung ni antara item wajib yang kena ada untuk bayi dalam masa dalam pantang -bagi akulah. Kain bedung ni berfungsi membalut keseluruhan badan bayi dari paras bahu hungga kaki, supaya bayi rasa seolah-olah dipeluk. Bayi perlukan masa untuk biasakan diri dengan dunia, sebab 40 minggu duduk dalam perut mamakan. Kenalah bagi dia rasa selesa, tak terkejut dengan dunia ni.

Bedung ni cantik, ada macam-macam corak. Kain pun material best, 100% dari cotton flannel. Tak panas, tak sejuk. Sedap je bayi guna.

Macam mana nak order semua barang-barang kat atas ni? Senang je. Korang boleh dapatkan semua ni kat:

Instagram : @bedungbarutbaby
Facebook : Bedungbarutbaby
Website : http://bedungbarutbaby.com.my/

Ada berita baik ni. 10 orang pembaca blog aku ni akan dapat 10% diskaun dari keseluruhan pembelian di website bedungbarutbaby. WEBSITE sahaja tau! Sila guna kod "ieza10" untuk dapatkan diskaun tu ye. Cepat tau sebab terhad kepada 10 orang sahaja.

+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, November 28, 2016

Kelantan : Hotel Kota Bharu terbaik


Kelantan: Hotel Kota Bharu terbaik| Assalamualaikum semua. Lama dah tak cerita pasal tempat bestkan. Nak pula dah mula cuti sekolah, bolehlah korang cuba jalan-jalan kat tempat yang akan aku share ni.

Ada satu negeri kat Malaysia ni dulunya dikenali sebagai Tanah Serendah Sekebun Bunga. Boleh teka negeri apa? Macam pernah dengarkan. Tanjung Pura? Macam tahu je kan. Kalau Serambi Mekah? Haa, mesti hampir boleh agakkan. Apatah lagi kalau gelaran Cik Siti Wan Kembang. Ye, itulah dia Kelantan Darul Naim.

Ada apa kat negeri Kelantan ni? Nak cerita semua yang ada kat Kelantan, belum tentu habis sampai esok. Huhu. So, kita fokus kat beberapa tempat penginapan tumpuan di Kelantan. Kelantan ni antara negeri yang pelancongan yang popular kat Malaysia, terutamanya kalau bab makan, batik dan budaya. Ada identiti yang tersendiri.

(sumber Google - Hotel Perdana)

Hotel Perdana Kota Bharu adalah salah satu penginapan terkenal dan menjadi pilihan utama, selain menjadi landmark bagi negeri Kelantan. Beberapa transformasi telah menjadikan hotel ni satu penginapan bertaraf 5 bintang di tengah-tengah bandar Kota Bharu. Senibina dan hiasan dalaman yang menggabungkan ukiran unik warisan Melayu dengan senibina moden hiasan klasik menjadikan hotel ni sangat cantik.

Terdapat 272 buah bilik kat hotel ni, beserta dengan suite. Terbahagi kepada dua wings; Executive Wing dan Classic Wing. Bagi setiap wings, korang boleh pilih jenis bilik atau suite yang korang nak.

Kalau cari hotel yang macam hotel-hotel Kuala Lumpur, hotel ni boleh dipilih. Hotel ni ada sediakan sebuah dewan besar; Dewan Bunga Emas, tanpa tiang yang dapat memuatkan sehingga 500 orang sekali gus. Dewan ini selalu digunakan untuk majlis perkahwinan, acara dan konvensyen.

Selain itu, hotel ni juga ada beberapa lagi bilik yang boleh memuatkan sejumlah kapasiti dari 30 hingga 100 orang. Ia sesuai untuk aktiviti yang lebih kecil macam mesyuarat korporat, seminar dan yang seumpamanya. Kalau korang ada anjurkan seminar ke, mesyuarat ke, bolehlah korang pilih hotel ni.

Kalau dah namanya bercuti, tak lengkap kalau tak cari tempat makan yang sedap untuk dicubakan. Kalau sedap boleh bagitau kat kawan-kawan. Bila datang ke negeri Kelantan ni, korang tak payah risau pasal perut kosong. Bermacam-macam jenis makanan korang boleh cuba.

Ada 5 buah jenis restoran atau kafe yang korang boleh cuba. Setiap satu restoran atau kafe ni menyediakan hidangan yang berbeza. Antara yang disediakan untuk korang jamu adalah western and local, Chinese and Thai, fusion and Mediterranean, cake and pastries dan refreshing drinks and light snacks by the pool side. Bolehlah pilih ikut selera tekak masing-masing.

Bagi memenuhi setiap aspek penginapan di sebuah hotel, kat sini juga turut disediakan gimnasium yang dibuka 24 jam. Agak-agak tak mengantuk, tak boleh lelap mata, bolehlah keluarkan peluh kat situ. Ada juga outdoor pool dan children pool yang disediakan, dibuka dari jam 7 pagi hingga 7 petang kepada para tetamu.

(sumber Google - Bazar Tok Guru)

Tapi, antara banyak-banyak keistimewaan yang disediakan, part paling best bila check-in kat hotel ni, adalah kedudukannya yang strategik, yang terletak di tengah bandar. Kenapa strategik? Sebab dari sini korang boleh ke Stadium Sultan Muhammad IV, Bazar Tok Guru dan Kelantan Trade Centre (KTC), dengan hanya berjalan kaki. Wow ! Nak pula cuti sekolah ni, jalan kaki adalah pilihan yang paling tepat sebab jalan agak sesak dengan kenderaan pelancong.

(sumber Google - Pasar Siti Khadijah)

Lagipun tak berapa jauh kalau korang nak ke Pasar Siti Khadijah, Kota Sultan Ismail, Muzium Kraftangan dan Wakaf Che Yeh. Jarak tempat ni semua dari Hotel Perdana, lebih kurang 1 hingga 3 km sahaja. Selama ni tengok kita foreigners je jalan kaki kan, so apa kata kali ni korang join sama berjalan-jalan. Apapun, perlulah korang sentiasa ingat, ini Kelantan, bukan Kuala Lumpur. Jadi, jangan expect senang nak dapat teksi.

Walau apapun, korang carilah top hotel Kota Bharu yang bersesuaian dengan korang sama ada dari segi bajet mahupun kemudahan yang disediakan. Dah baca pasal hotel ni, apa tunggu lagi? Jom terjah http://www.traveloka.com/en-my/ untuk survey tempat penginapan dengan harga yang berpatutan untuk rancangan bercuti korang. Jangan risau, semua harga yang diberi sangatlah bersuaian dan berpatutan.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, September 29, 2016

Ulang Tahun ke 3 Darwish

Assalamualaikum. Sempena bulan September yang tinggal sikit ni, aku cuba juga untuk update ringkas di blog. Kenapa hujung bulan September? Tak hujung tahun je? Hahaha 😅😅😅

25 September 2016, genap usia si bujang aku Muhammad Zarif Darwish 3 tahun. Lately dapat komen juga dari mereka yang baca blog aku ni tanya keadaan Darwish. Alhamdulillah, Darwish sihat walafiat, petah bercakap, dah banyak perangai. Cuma baru-baru ni, dia kena rota virus. Tu nantilah aku cerita kalau ada masa.



Selamat hari lahir yang ketiga anak mama ayah. Semoga terus sihat dan menjadi anak soleh. Budak seusia dia ni, memang melasak, tantrum. Aku bukanlah spesis mama yang sabar tahap tertinggi, tapi aku cubalah sedaya-upaya bersabar, bertahan. 

Nak pula sekarang ni aku dah berbadan dua. Ye, Darwish akan jadi abang, insyaAllah. Doakan yang terbaik ye. Trauma lagi sebenarnya, tapi rezeki Allah yang indah ni, aku terima dengan syukur yang tinggi.



Tak tahu nak cerita apa lagi. Sebab umur Darwish baru 3 tahun, bukan 13 tahun. Kang aku cakap Darwish dah pandai masak gulai, jadi viral pula. Sekarang semua benda orang nak viral. Haish.


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...