Monday, September 25, 2017

Anugerah Terindah Zuriat Kedua


Assalamualaikum semua. Dah berada di bulan September 2017, bermakna pada 23hb yang lepas, anak aku yang kedua dah berusia 9 bulan. Ye, aku dah ada anak 2 orang. Dan yang kedua ni juga hero. Alhamdulillah. Makanya, aku sajalah the only queen kat rumah ni. Bertabahlah tak ada geng bila nak melawa.

Setelah diperam dipendam lama, aku nak cerita pengalaman sepanjang mengandung dan bersalin hari tu. Yang mana masih ingatlah ye. Larat ke nak baca panjang-panjang? Memang panjang kisah bersalin ni. Sekali taip je, tak ada part-part.



Sebelum tu, perkenalkan, Muhammad Zakif Daryan. Lahir pada 23 Disember 2016 yang lalu. Sepanjang aku mengandungkan Daryan, aku mabuk lebih teruk dari mengandungkan Darwish sampai dah hujung mengandung pun kadang aku masih muntah. Mengidam pula coklat sahaja. Sampailah doktor sahkan aku kena GDM. Kenalah control diet.

Aku rasa, kisah mengandung dan mabuk ni biasa je bagi setengah orangkan. Sampaikan ada yang merasakan tu semua mainan psikologi dan juga sengaja dibuat. Tak pernah kena bolehlah cakap, cuba sekali Allah bagi kena, baru tahu rasa dia. T
api pada akulah, aku sampai minum air kosong pun tak lalu, sampai lembik satu badan. Syukur tak kena tahan wad je. Awal-awal aku bleeding sampai pergi klinik dapat refer letter, pergi hospital pula. Alhamdulillah tak ada apa-apa, cumanya ada GBS pula. Tak apalah, asalkan anak sihat membesar sempurna dalam perut.

Daryan dalam perut sangatlah aktif tak macam abang dia, Darwish. Tendang sana-sini tak duduk diam. Masa scan pun sibuk nak menendang. Hahaha. Doktor pun sampai terkejut. Disebabkan aku ada GDM, maka doktor tak bagi aku bersalin overdue. Kena masuk wad sehari sebelum due untuk induce kalau belum ada contraction. Hari-hari aku doa baby keluar awal dari due, kalau boleh hari Jumaat dan dapat doktor perempuan. Sebabnya kali ni aku bersalin kat HUKM, bukan kat private macam masa Darwish dulu. Alhamdulillah, apa yang aku doa, Allah makbulkan. Rezeki akulah tu.


Nak dijadikan cerita, hari Ahad malam, 18 Disember tu, aku pergilah kenduri kahwin. Malam tu, aku dah sakit perut. Dah ada contraction masa tu. Tiap kali aku bangun dan jalan, aku dah rasa sakit. Makanya, aku lebih banyak duduk diam je tahan contraction yang datang even tak kuat. Balik dari majlis tu, aku tak boleh tidur. Siap kira berapa kerap contraction datang. Lebih kurang 10 minit sekali. Pagi tu ajak suami aku pergi hospital. Doktor check baru buka 1cm. Waaaa, lambat lagi nak bersalin. Dengan pasrah, balik rumah kemas barang terus stay rumah mak aku. Takut tiba-tiba beranak pula kat rumah. Hahaha.

Hari Rabu tu, 21hb kami pergi Ikea yang kat Cheras. Saja pusing, mungkin Daryan nak tengok Ikea juga macam masa Darwish dulu aku pusing Ikea dengan Nory dan Ida sebelum bersalin. Hahaha. Tup-tup masa tengah sedap makan meatball, contraction datang lagi kerap dari sebelum ni. Aku layankan je sambil menikmati meatball. Kebetulan memang suami ambil cuti 2 hari sebelum due (24 Disember 2017). Saja nak bawa berjalan katanya. So sweet sangat. 🙈

Malam tu sekali lagi aku tak boleh tidur tahan contraction tiap 10 minit. Pukul 4 pagi aku dah gelisah nak baring macam tak best. Aku dah fikir, kalau bersalin esok ni, baju banyak tak berbasuh. Maka pukul 5 pagi tu aku dah sibuk membasuh kain kat dapur rumah mak aku. Pelik mak aku bila dia bangun, dia tengok aku duduk termenung tengok mesin basuh berpusing pagi-pagi buta. Mak aku tanya kenapa. Aku cakap sakit, tak boleh tidur. Terus mak suruh kejut suami takut anak terkeluar sebab anak kedua. Aku dah tahan gelak, kelakarlah mak ni. Aku habiskan juga basuh kain sampai subuh. Dah mak aku bebel-bebel cakap kenapa basuh kain lagi, tak kejut laki lagi, tak gerak pergi hospital lagi. Aku jadi macam serba salah sebab kalau pergi hari tu (Khamis) pastu tak bersalin, Jumaat tu memang dah nak kena serah diri untuk induce. Macam tak berbaloi pergi. Hahaha. Boleh macam tu?

Tapi disebabkan contraction elok je 10 minit tu, mak aku cakap pergi je check. So kami pun pergilah pukul 7 tu ke HUKM. Dah muka aku lagi kat situ selang beberapa hari. Hahaha. Doktor check, ada progress tapi 2cm je. Adoiyai, lamanya kau Daryan nak keluar. Masa tu memang aku macam frust sebab dah berapa hari bukaan 1cm je. Doktor bagi cadangan sama ada nak terus stay sebab esoknya memang dah kena masuk wad, atau balik dulu. Aku pilih nak balik. Doktor siap warning, kalau ada tanda jangan tunggu esok. Terus datang semula. Hahaha. Malangnya, sampai ke malam tak ada tanda apa pun.

Jumaat, 23 Disember 2016. Dalam pukul 9 pagi kami sampai HUKM. Tak ada pun nak check apa, terus je masuk wad. Time ni aku rasa macam, tak nak lah induce. Tolonglah ada bukaan kalau doktor check. Sebab sebelum tu aku ada tanya geng gojes, induce sakit ke tak. Majoriti cakap sakit. Serius aku takut sangat, sampai tak tahu nak explain perasaan masa tu. Hidup lagi tak aku lepas ni? Anak aku nanti keluar sedar ke tak macam abang dia? Anak aku menangis tak? Dapat ke tak aku rasa nikmat bila ada baby kat dada aku bila dah bersalin? Macam-macam aku rasa, tapi aku pendam jelah. Aku macam fobia je nak teran, nak tengok baby tu macam mana.

Bila masuk wad, pasang CTG semua tu, aku tiba-tiba rasa contraction makin kuat dan kerap. Masa ni boleh tahan lagi. Boleh layan lagi nurse ke student ke yang datang tanya macam-macam. Dalam pukul 10 lebih macam tu, nurse panggil untuk check bukaan. Aku pun jalanlah pergi satu bilik ni. Bila doktor check, bukaan dah 4cm. Doktor cakap tak payah induce. Alhamdulillah. Nak nangis aku rasa time tu. Belum bersalin dah nak nangis. Haha. Over sangat. Lepas tu doktor pecahkan air ketuban semua, dan doktor tanya nak amik epidural tak. Aku confident jawab tak nak. Sebab aku bayangkan rasa tak sakit macam bersalin Darwish. Lepas tu doktor cakap, kalau nak nanti masa dalam labor room boleh lagi selagi belum 7cm. Aku angguk je. Banyak pula lepas tu kau ni za. Hahaha.

Bila pergi kat katil, nurse suruh makan dulu. Kebetulan masa tu memang time makan tengah hari, dah ada makanan untuk aku. Tapi aku dah tak ada selera. Even fikir nak kena ada tenaga untuk push, tapi aku tak boleh nak makan. Dalam pukul 1 petang aku dibawa ke labor room. Suami aku pun ada sama. Masa ni check lagi dah 6 cm. So, kecohlah dalam tu nurse cakap kejap je dia ni, tak lama lagi bersalinlah. Aku pun macam tak percaya pula progress secepat tu.

Dia punya kejap tu Allah je tau aku tahan sakit. Nurse bagi ubat tahan sakit yang sedut tu. Apa entah nama dia. Dalam kepala aku ni terbayang-bayang doktor cakap kalau nak epidural tu. Hahaha. Sempat lagi ni kalau nak. Tapi aku macam kejap nak kejap tak nak. Kejap macam kuat tahan sakit, kejap macam dah tak mampu. Last-last aku nekad tak ambil epidural tu. Kononnya kuat sangat. Sampai satu tahap tu, serius, memang sakit sangat-sangat-sangat sampai meleleh air mata, sampai bunyi gas yang aku sedut tu dah macam nafas orang nak mati dalam drama, sampai aku terberak tahan sakit. 😫 Sedangkan sebelum tu nurse dah bagi ubat kat bontot tu, dah pergi buang air besar pun. Allah, sakit sangat yang teramat. Memang rasa tak boleh nak control sakit tu menggigil-gigil aku rasa. Allahu akbar.

Sebenarnya tak berapa selesa nak sedut gas guna tangan kiri tu sebab kat tangan kiri tu juga kena drip antibiotik untuk GBS dengan apa entah lagi satu, sampai 2 drip. Tangan pun sakit juga sebab macam bengkak je rasa. Hoho. So korang yang mengandung tu, jagalah makan jangan telan semua kang nak bersalin rimas macam-macam drip kat tangan tu.

Sampai satu tahap aku rasa memang dah tak boleh control dah sakit sangat macam nak meneran, aku cuba teran. Doktor check semula bukaan, alhamdulillah, masa tu dah 9 cm, dah boleh nak bersalin. 

Allah uji aku lagi kali ni. Doktor cakap, aku boleh normal, tapi kena kuat sikit teran. Sebab aku ada masalah serviks tebal. Kalau lambat, dia tak nak tanggung risiko, akan terus tolak aku untuk bersalin secara pembedahan. Aku dengar tu macam frust sangat kalau tak dapat push sebab aku dah tahan sakit macam apa je, pastu dah ada bukaan, nak pula kena bedah. Memang taklah. So, aku teran juga, sampailah aku dah tak ada tenaga. 

Kepala baby memang dah kat bawah, sikit lagi nak keluar, tapi aku dah tak ada daya. Akhirnya, doktor suruh suami aku keluar dari situ, sebab dia nak guna kaedah vacum; samalah macam masa Darwish dulu. Masa ni, aku sedih sangat sebab aku takut sangat-sangat peristiwa lama tu berulang balik. Aku takut anak aku keluar luka kepala dia, anak aku keluar tak dengar suara dia, anak aku keluar dah biru. Allahu. Tapi, memang aku dah tak mampu nak teran, habis tenaga.

Alhamdulillah, jam 3.52 petang, dengan berat 3.18kg, lahirlah bayi lelaki, seorang lagi umat Muhammad. Lega sangat rasanya masa ni sebab nurse tunjuk, lepas tu dia bersihkan sikit, letak kat dada. Allah, wanginya bau, sebaknya rasa. Kali pertama perasaan tu hadir even ini anak kedua. Sampai sekarang memori tengok anak pertama kali atas dada tu segar dalam ingatan. Alhamdulillah, semuanya baik je. Doktor pun terus keluarkan uri then jahit luka. Bagi aku, jahit luka tu tak sakit. 

Segar dari perut

Macam kat private dulu masa bersalin Darwish, suami boleh masuk teman even ada prosedur vacum. Tapi, kat HUKM ni tak dibenarkan pula masuk, tak pastilah kenapa. Mungkin prosedur dorang kot. 



Doktor ada pesan kat aku untuk jarakkan kehamilan macam orang bersalin pembedahan. Sebab aku dah dua kali vacum (tiga kali sebenarnya sebab masa Darwish, kena dua kali). Kecederaan dalaman tu ambil masa nak pulih. Gitulah katanya. Even sampai sekarang pun, aku still kadang rasa ngilu. Aku tanya kawan-kawan, dorang pun cakap ambil masa nak pulih. Tak apalah, janji anak sihat. Sayang mama lebih tau anak-anak mama. Jadi anak soleh.

Aku stay kt HUKM 4 hari. Stress yang teramat. Hari Jumaat aku bersalin. Baby kena pantau 48 jam sebab aku on antibiotic masa bersalin. Nak tengok tindak balas kat baby katanya. Bak kata orang, bayi baru ni biasanya lepas 24 jam akan keluar tanda nak kena demam kuning. Anak aku ni pun tak terkecuali.

Hari Sabtu tu dah nampak sikit tanda dia kena demam kuning. So, aku dah stress sebab susu sikit. Lepas tu wad tu sejuk. Mau tak sejuk kalau dah aircond. Dengan sakit lagi, rasa tak berdaya nak tahan. Kuatkan hati juga sebab nak anak sihat. Nak pula Daryan jenis menangis saja. Sampai sekarang pun camtu. Hahaha. Tapi dalam pantang tu memang dia suka menangis. Tidur kejap sangat. Bila dah lepas 48 jam dalam pantauan antibiotik, Daryan on pula lampu biru tu. Masalahnya dia tak boleh tidur kat katil bayi tu, menangis saja. Dah kena tidur sekatil dengan aku, dengan aku sekali dilampukan. Biru-biru tangan aku ni, kepanasan pula tu macam terbakar. Redha jelah. 




Akhirnya, setelah semuanya baik, doktor pun bagi discharge. Kami balik hari Isnin, 26 Disember 2016. Bermulalah sesi berpantang di rumah. 


Kat rumah dalam pantang, Daryan pun memang jenis asyik menangis. Bukan nak menyusu pun, tapi dia macam tidur sekejap-sekejap. Lepas tu nangis. Mula-mula sebab minyak angin untuk perut dia tu macam tak sesuai. Bertukar berkali-kali. Bila jumpa yang okay, dia senang kentut, tak ada angin dalam perut, tapi still menangis juga. Rupanya dia senang untuk tidur secara meniarap. Lamalah sikit bila tidur gaya macam tu. 



Begitulah cerita bersalin anak kedua aku. Beliau pun dah selamat juga diaqiqahkan, sekali dengan sepupu dia, Ayra Khadijah.



Usia yang 9 bulan, Daryan dah ada 4 batang gigi. Dia pun dah pandai berjalan. Pantas sangat, sebab sebelum 8 bulan dah mula berjalan. Kalah abang Darwish.



Maksud nama Muhammad Zakif Daryan ialah;
Zakif - yang membanggakan
Daryan - pengetahuan




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, September 21, 2017

Musim Haji 1438 Hijrah


Assalamualaikum semua. Sebelum tiba tahun baru hijrah, 1439, izinkan aku coretkan satu cerita mengenai musim haji 1438 hijrah baru ni. Kenangan manis buat mak abah semestinya, malahan buat kami juga anak-anak. Alhamdulillah.

Coretan kenangan buat ingatan semua. Terindah, teristimewa. Dipanggil menjadi tetamu Dia. Siapa yang tidak mahu. Alhamdulillah, giliran mak dan abah tiba saat yang tepat. Selesai abah uruskan pencen awal, selesai melepaskan anak-anak 3 orang ke fasa perkahwinan, semuanya berjalan dengan lancar sehingga hari untuk menjadi tetamu-Nya di Baitullah. 

Sebelum ke sana, mak abah buat kenduri sikit. Doa selamat dipermudahkan urusan, dilancarkan perjalanan dan semoga dapat haji mabrur. Seronok rasanya berkumpul adik-beradik. Nak pula sekarang semua dah besar, level cerita tu dah lebih kurang sama. Along pun asyik sibuk nak sedondon. Huhu. 







Pada 1 Ogos 2017, kami semua menghantar mak abah ke Tabung Haji di Kelana Jaya. Ramai orang tu biasalah, alhamdulillah, cuaca pun elok-elok. 


Sampai rumah, bekalan elektrik pula tak ada. Kesian adik-adik sebab pukul 4 pagi baru ada semula. Suruh datang tidur di rumah masa pukul 10.00 malam konon tak mahu. Sekali pukul 1 pagi talifon nak datang tidur sebab tak tahan banyak nyamuk dan panas. Kenangan sungguhlah hari pertama mak abah tak ada di rumah. Hahaha.

Sepanjang mak abah kat sana, perubahan cuaca buat mak kurang sihat. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Adalah peristiwa kena curi duit semua, tapi biasalah, kat mana-mana pun ada. Dah hujung-hujung masa dah nak habis buat haji, applikasi whatsapp mak abah buat hal pula. Dah masing-masing tertunggu berita mak abah dari sana. Sampailah hari terakhir tu, kawan abah yang bagi pesanan untuk ambil mak abah kat lapangan terbang. Masing-masing tak sabar. Rasa lamanyalah kena tinggal. 

Alhamdulillah, mak abah selamat sampai di KLIA Sepang pada 13 September 2017. Daryan terpinga-pinga tengok atok nenek. Lama dia scan muka nak ingat semula. Hahaha.



Hari Sabtu lepas, 16 September 2017, mak abah buat kenduri kesyukuran selamat sampai ke tanah air dan selesai urusan haji. Alhamdulillah. Semoga kita semua berpeluang juga ke sana menjadi tetamu Allah satu masa nanti. Amin.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, August 28, 2017

Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu


Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu | Assalamualaikum semua. Bersiaran lagi. Hari ni aku nak share pasal benda baik untuk badan kita ni. Meh pakat baca.

Selalu orang cerita apa barang yang ada sebelum cerita kelebihankan? Kali ni aku share pasal kelebihan dulu sebab aku teruja nak share kat semua. Selepas 10 hari aku ambil ubat periuk ni, ada beberapa kelebihan yang aku dan suami aku dapat. Kenapa suami? Sebab dia pun join minum sama sampaikan kadang dia sendiri cedok dalam periuk. Tak percaya sudah.


Apa kelebihan yang aku dapat bila amalkan ubat periuk ni?

1. Membuang dengan lancar. Ini paling ketara. Setiap pagi alhamdulillah mampu membuang dengan baik. Dia bukan jenis memulas sakit perut yang perlu terpaksa membuang. Dia macam elok je terasa, "okay, sekarang waktu berak". Hahaha. Gitu je. Pastu najis pun tak adalah keras kau perlu meneran sekuat hati. :P

2. Buang angin dalam badan. Awal-awal minum tu dalam 2-3 hari pertama, asyiklah aku terkentut. Ini tak tipu. Macam sentiasa kentut pun iye juga. Buang angin dalam badan sangat-sangat. Rasa lega perut, badan semua.

3. Segar bangun pagi. Disebabkan aku menyusukan Daryan, dan beliau jenis tidur yang sangat tak menentu asyik bangun je, bila pagi nak bangun tidur, aku rasa sangat penat selalunya. Macam tak laratnya nak buka mata, rasa nak tidur je satu hari. Acah-acah nak me time sangat. Tapi, bila ambil ubat periuk ni, alhamdulillah, aku bolehlah bangun badan rasa segar juga. Tak boleh nak cakap terus segar sebab baru consume kan, tapi perubahan tu boleh rasa.

4. Senang tidur malam. Aku rasa aku mula insomnia semula bila malam. Badan terlalu penat sampai bila nak tidur tu ambil masa yang lama nak lelap. Termenung sana, termenung sini tapi tak tidur juga selagi tak pukul 12 malam, 1 pagi. Alhamdulillah, bila ambil ubat periuk ni, aku boleh tidur sedang elok je pukul 10 pukul 11 malam. Tak payah nak termenung sangatlah. Hahaha.

Nampak tak EMPAT kelebihan yang aku dapat bila amal ubat periuk ni selama 10 hari? Jangan cakap hanya 4 je, tapi tengok dengan 4 kelebihan ni, ia sangatlah membuatkan hari-hari mendatang yang dilalui lebih bersemangat dan sihat. Suri rumah macam aku ni sangat perlukan semangat sebab nak hadap hero-hero yang lasak setiap hari.

Sedap ke tak sedap ubat periuk ni? Jujur aku katakan, BOLEH TELAN. Bagi aku rebusan yang pertama yang pekat tu lebih sedap berbanding yang dah hari ke 10. Langsung tak pahit, rasa biasa je. Tak payah nak risaulah. Bukan macam air akar kayu yang kelat melekat kat tekak sampai 2 3 hari masih terasa tu. Bau pun sedap je sebab bau segar. Siapa yang suka bau alam, suka kot bau ubat periuk ni.

Seterusnya, aku perkenalkan, Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok Kak Kabu.



Kandungan yang terdapat dalam ubat periuk ni adalah:
  • Bidara putih 
  • Sepang dara
  • Bunga cangkok
  • Sambiloto
  • Misai kucing
  • Kayu sepang
  • Kederang
  • dan banyak lagi
Harga untuk 1 pek hanyalah RM 17 (tidak termasuk pos) untuk kegunaan selama 10 hari.



Cara pengambilan ubat periuk:
  1. Rebus sepeket ubat periuk sehingga mendidih (habiskan satu peket tak boleh rebus separuh)
  2. Minum 2 kali sehari; secawan pagi dan secawan malam
  3. Biarkan lebihan air di dalam periuk dan jangan disimpan dalam peti ais
  4. Panaskan semula bila hendak di minum
  5. Tambah air sehingga 10 hari sahaja 
  6. Tidak boleh hanya merebus sekali sahaja dan buat stok berbotol. Setiap rebusan akan mengeluarkan lebih banyak pati.
  7. Mereka yang berpantang secara normal, pembedahan dan keguguran perlu ambil 3 cawan sehari.

Boleh diambil oleh anak dara, bakal pengantin (lelaki dan perempuan), suami isteri, ibu bapa yang uzur (sakit sendi), wanita yang ikhtiar hamil, wanita yang tidak berpantang, bersalin secara pembedahan, period tak teratur, kencing manis, darah tinggi, gout, peranakan jatuh, sakit tumit dan macam-macam lagi. 


Tak boleh diambil oleh ibu mengandung, ibu menyusu anak yang G6PD, sakit kronik yang perlu pantauan doktor, kanak-kanak yang belum akil baligh dan berumur 16 tahun ke bawah.

Kelebihan:
  1. Tidak pahit
  2. Ini adalah HERBA dan bukan jamu. Jadi ubat periuk tidak panas, maka wanita menyusukan boleh ambil.

Tips:
  1. Jika tidak boleh telan ubat periuk, JANGAN BUANG. Anda boleh campur air hingga rasanya cair atau sehingga anda boleh minum air rebusan periuk tersebut. Boleh ikut sukatan dalam mug; 1 senduk pati, 3 senduk air masak
  2. Jika masih tidak boleh telan, boleh ambil alternatif Kapsul Rempah RM60 (60 biji/sebulan) dan makan 2 biji sehari pada waktu pagi. Sangat sesuai bagi mereka yang sibuk, tak perlu rebus, senang dibawa ke mana sahaja. 
  3. Jika suka rasa herba yang kuat, boleh cuba maajun RM50 (30 biji/sebulan) dan makan sebiji sehari pada waktu pagi. Tetpi rasanya PAHIT.
  4. Maajun, Kapsul Rempah dan Ubat Periuk adalah dari bahan yang sama, khasiat yang sama, cuma dibuat pelbagai bentuk untuk memudahkan semua golongan mengamalkan ubat piok.

Aku boleh buat kesimpulan daripada pengambilan ubat periuk ni selama 10 hari adalah rasa dia yang langsung TAK PAHIT, terdapat alternatif selain ubat periuk (kapsul dan maajun), harga yang mampu milik serta ratusan testimoni di instagram KekabuOnlineDotCom di bawah tanda palang FeedbackUbatPiokKakKabu (#FeedbackUbatPiokKakKabu) tetapi perlu request follow dulu.


Selain daripada ubat periuk, maajun dan kapsul, Kak Kabu turut menjual:

  1. Mandian Serum untuk mandian dalam pantang - RM25/pek untuk 5 kali mandi.
  2. Manjakani Serapat untuk wanita yang sudah berkahwin dan boleh dijadikan masker - RM30/30 biji untuk 15 hari.
  3. Tongkat Ali - RM35/30 biji untuk 15 hari.
Baiklah, macam mana cara nak dapatkan semua barang kat atas ni? Boleh terjah instagram @kekabuonlinedotcom.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, July 20, 2017

Aidilfitri 2017



Assalamualaikum. Lama dah tak bersiaran kat sini. Kalau ada pun sebab review produk, job berbayar. Dasar mata duitan. Sekarang semua benda perlukan duit ye anak-anak. Nak kencing pun kena bayar kalau toilet kat luar - . -'

Aidilfitri dah nak habis, aku macam biasa baru nak up cerita dah nak basi. Tapi tak apa, aku biasa gunakan kata-kata, "kenangan sentiasa wangi even orang cakap tak perlu ingat kenangan lama". 20 tahun akan datang, anak-anak aku pasti teruja tengok gambar raya lama-lama sampai nak buat sesi throwback acah-acah. Macam aku sendirilah teruja tengok gambar lama muka comot nauzubilah. Nasib baik aku tak nak buat throwback. Kang ada yang demam seminggu tak lalu makan. Hahaha.


Kita terus ke agenda utama senang cerita. Tahun ni, aku beraya kat rumah keluarga aku. Cerita raya tahun lepas aku tak update bukan sebab aku raya dengan mentua (mesti korang fikir aku jahat tak update sebab bukan dengan family aku). Bukan sebab tu ye kawan-kawan. Tapi sebab aku sibuk sangat -.- dengan kemalasan yang melanda, hahaha, ditambah aku macam konon-konon sorok yang aku mengandung. Bajet artis sangatkan. Disebabkan tahun lepas aku mengandung, maka tahun ni alhamdulillah, aku beraya dengan superhero-hero-hero. Superhero tu encik suami akulah. Yang hero-hero tu, ye, Darwish dah dapat adik lelaki, nama dia Muhammad Zakif Daryan. Lain tahun aku cerita pasal adik dia. Nampak, aku dah janji nak cerita, tapi tahun bila tak tahu. :P


Tahun ni tak macam tahun lain sebab nenek datang beraya kat rumah mak abah. Kiranya, rumah jadi tumpuan makcik pakcik datang nak jumpa nenek. Maka, raya pertama kitaorang dapat ambil gambar lebih power sikit dari tahun sebelum ni sebab ada masa banyak nak setting tempat. Masing-masing tak nak bergambar dalam rumah gamaknya sampai sanggup angkat kerusi bawa keluar kat pangkin abah. Gigih sangat.

Panaskan sikit-sikit sudahlah blog ni ye. Kasi start enjin je. Aku belanja gambar mana ada untuk hari raya pertama. Yang muka tak ada atas pangkin tu, semua #berayakampungmertua. Hahahaha. Tahun ni juga dah balance family mak abah sebab hari tu adik-adik aku 3 orang kawin. So, 2 pasang dengan aku kat rumah mak abah, sepasang lagi ikut suami, sama macam kakak dengan abang aku. So, fair 3-3. Ada lagi bujang dua orang. 

Keluarga Along di Melaka

Keluarga abang di Perak

Keluarga adik di Melaka

Mama dengan hero baru, Muhammad Zakif Daryan




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, February 17, 2017

Bagus ke Deeja Cosmetic ni?


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Korang pernah dengar pasal Deeja Cosmetic tak? Kalau jenis yang layan drama pukul 7 tv3 hari tu, 7 hari mencintaiku, mesti tengok iklan produk ni kan. Tengok iklan macam gempakkan. Tapi, betul-betul bagus ke produk Deeja Cosmetic ni? Jom usya sikit.



Macam muka aku ni jenis kering sikit. Lepas tu jenis nipis pula kulit. Kalau salah pakai produk senang je nak tengok kesan tak elok dia. Kadang rasa pedih macam terbakar tu. Dulu pernah sekali kena macam tu. Mula-mula takut juga nak try Deeja Cosmetic ni. Tapi, kalau tak cuba mana nak tahukan.

Apa yang ada dalam set Deeja Cosmetic ni?

Dalam set ni lengkap untuk penjagaan kulit muka harian. Macam produk lain yang kita guna biasanya tu. 

1. Sabun Pembersih Muka



Harum sangat ! Rasa best je bau dia. Muka rasa bersih je lepas cuci muka dengan sabun ni.

2. Toner Nano



Lepas dah cuci muka, pakai toner nano ni pula. Pakai guna tisu muka tu. Bagi 2-3 titik, terus sapu kat muka. Toner ni buat muka rasa segar pastu macam tegang je kulit muka tu. Hihi.

3. Krim Siang



Krim siang ni pakai lepas dah sapu toner. Aku calit sikit je, tak payah banyak-banyak kang berbelak pula muka. Just nice. Bila aku pakai ni, dia tak berat macam tepung gomak tau. Tekstur dia ringan je. Bagi aku yang ni best untuk dipakai hari-hari. Bau dia pun harum je.

4. Krim Malam



Sebelum tidur tu, pakai sikit krim malam ni. Makesure lepas dah cuci muka. Sapu sikit je cukup. 

5. Krim Nano (Malam)


Krim nano ni mula-mula aku tengok macam pelik je. Sebab warna dia oren sangat. Rupanya dibuat daripada kunyit. Kunyit ni memang bagus untuk kulit tau. Sebab tu mak aku selalu suruh minum air kunyit. Melalut pula. Sapu sikit je lepas pakai krim malam sebagai lapisan kedua. Muka akan nampak oren sikit, tapi jangan risau, tak ada apa-apa.

Berapa harga untuk set Deeja Cosmetic ni?

Dengan satu harga yang berpatutan, korang akan dapat 5 barang tau! Tak percaya? Percayalah. Hanya RM85 untuk Semenanjung dan RM90 untuk Sabah dan Sarawak.

Siapa yang sesuai untuk guna Deeja Cosmetic?

Berita baiknya, Deeja Cosmetic sesuai untuk lelaki dan wanita. Boleh je korang share suami isteri. Jimat pun jimat.

*******************************************

GARA-GARA MINYAK PANAS KULIT WANITA INI LEBIH CANTIK DARI SEBELUMNYA

Apa yang korang akan lakukan sebaik terkena minyak panas? Bukan sedikit ye tapi sebahagian dari kulit muka korang. Inilah mimpi ngeri yang berlaku kepada wanita ini.


Kulit wajah adalah aset besar terutama bagi wanita. Sakit, sedih dan risau semua ada bila berlaku kejadian sebegini. Sebaik terkena minyak panas wanita ini mendapatkan rawatan dari hospital. Tapi kerana bahagian yang terkena itu agak banyak dan sudah tentu masa yang diperlukan untuk sembuh lebih lama. 

Pada awalnya wanita ini memilih gel aloe vera untuk merawat luka dan pada masa yang sama dia berharap gel ini dapat membantu menghilangkan parut pada wajahnya.

"Saya kena minyak panas tu ada dalam sebulan macam tu lah. Lepas tu saya dah tak pakai apa-apa skincare, cuma sapu gel alovera je. Gel alovera tu cuma untuk baik luka-luka tu je. Nak hilangkan parut tu memang susah dan ambil masa lama juga lah. Tapi dalam sebulan tu muka dah jadi berminyak, tak bermaya, jerawat pun mulalah tumbuh tapi parut tak hilang-hilang juga. Saya jadi down sangat-sangat dengan masalah muka saya. Bila setiap kali tengok cermin, nak keluar rumah pun malu. Kalau nak keluar rumah kena make up tebal-tebal, tapi make up mana boleh tahan lama. Lama sikit je dah merekah", luah Nurul dalam perkongsiannya kepada kami.

Dek kerana tak tahan dengan masalah kulit yang semakin menjadi jadi, dia mula mencari ikhtiar lain. Dengan lambakan pelbagai produk di pasaran Nurul lebih berhati-hati dalam produk yang terbaik dan bermutu. Apa yang penting produk tu selamat, mendapat pengiktirafan dari KKM dan mampu menghilangkan parut besar pada wajahnya.

"Saya cuba tengok-tengok produk skincare di facebook. Mulanya saya nak try set skincare lain, tapi tak tahu macam mana saya boleh tertarik nak mencuba produk Deeja Cosmetic ni lepas tengok testimoni-testimoni yang cukup banyak dari pengguna. Saya nak tahu kesannya berbaloi tak dengan masalah parut saya yang teruk ni. Tak sangka akhirnya memang produk ni terbukti berkesan. Banyak parut saya dah hilang hanya sebulan pemakaian dengan sangat-sangat konsisten. Alhamdulillah husband dan family saya pun berpuas hati dengan perubahan ni".



"Masa mula-mula nak cuba skincare saya paling takut ada pengelupasan. Tapi inilah yang buat saya sangat-sangat puas hati dengan Deeja Cosmetic bila parut kat muka saya dirawat tanpa apa-apa pengelupasan dan tak ada pedih-pedih".

"Saya mula menggunakan Set Deeja Cosmetic 5in1 dan diamond foundation dan alhamdulillah sebulan lebih bersama Deeja Cosmetic kulit saya dah bertambah baik. Jerawat pun dah kurang kulit lebih halus dan lembut dari dulu", tambah Nurul.



Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini boleh hubungi talian di bawah atau layari facebook mereka untuk lebih banyak testimoni.

Facebook:
https://www.facebook.com/deejacosmeticofficial/

Talian untuk dihubungi:
0196495950
0192495950
0192785950
0176535950
0199459362
0192526838

"Nak Cantik Gebu ??? Haruslah Deeja Cosmetic"

*******************************************

Produk baru Deeja Cosmetic



Ni nak bagitahu satu lagi. Deeja Cosmetic dah perkenalkan produk baru mereka iaitu Diamond Foundation. Diamond Foundation ni mengandungi collagen dan SPF50. Tak perlu risau kalau muka terdedah cahaya matahari sebab dilindungi dengan foundation ni. Harga sebotol ni baru RM40.00.

Boleh percaya tak dengan Deeja Cosmetic?

Alhamdulillah. Banyak testimoni korang boleh tengok kat facebook atau instagram Deeja Cosmetic sendiri. Lagipun dorang berdaftar dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan. InsyaAllah boleh dipercayai.

Kalau nak info lanjut pasal produk ni, korang boleh tengok sini.


Tel : 019 - 694 5950



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...