Monday, February 4, 2019

Rezeki Rumah Sendiri


Assalamualaikum. Selamat tahun baru 2019 yang sudah masuk ke bulan Februari 😏. Bermakna, sudah sebulan aku dan keluarga duduk di rumah baru kami, rumah sendiri, alhamdulillah. Rezeki setelah berkahwin hampir 7 tahun, setelah punya 2 orang cahaya mata. Rezeki anak-anak.

Tahun lepas, setahun aku dan keluarga duduk di Johor, sementara menanti rumah kami ni siap. Sudah jadi orang Melaka aku sekarang ni. Siapa sangka, anak jati Selangor macam aku, lepas 30 tahun hidup dekat dengan keluarga sendiri, berhijrah ke negeri sebelah. Mulanya memang susah, tapi bila dah lalu, alhamdulillah. Penghijrahan pun ajar banyak benda dan buat kita lebih menghargai keluarga kita. Semoga keluarga kita terus dalam lindungan Dia. Amin.

Sekadar kenangan di sini. Gambar semasa melawat rumah sebelum pindah masuk. Sekarang rumah masih dilanda badai. Hahaha.



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, September 14, 2018

Berseronok di Farm in The City Malaysia



Assalamualaikum semua. Kita jumpa lagi. Korang yang belum ada rancangan nak ke mana-mana, boleh dah tu spend masa bawa keluarga ke Farm in The City Malaysia kat Seri Kembangan, Selangor. Nak ke sana, boleh waze je. Terus sampai depan pintu masuk dia bawa. Tempat sesuai terjah untuk keluarga, lebih-lebih lagi yang ada anak umur 4 tahun ke atas. Memang menyeronokkan sangat bagi mereka. Percayalah !


Apa yang ada kat Farm in the city ni? Nak kata semua ada tu tipulah, tapi macam-macam ada. Farm in the city ni macam mini zoo. Kawasan ni (petting zoo) ladang ternakan. Seronoknya kat sini ni, banyak haiwan yang kita boleh pegang. Sebab haiwan ternakan. Dia lepas macam tu je. Bolehlah kalau kita nak beramah mesra dengan haiwan-haiwan tu. Kalau beranilah. 😌

Nak berjalan dalam kawasan Farm in the city, lepas dapat masuk, dia siap-siap bagi guide map untuk memudahkan kita berjalan dalam ni. Memudahkan juga kita nak tahu mana kawasan yang dah pergi, mana kawasan yang kita belum pergi. Baguskan? Tak adalah kita terlepas mana-mana kawasan.


Ada juga diberi jadual 'farm daily activities' macam ni. Memudahkan kita merancang masa bila dalam kawasan Farm in the city ni.


Kat sini juga, kita boleh bagi haiwan-haiwan ni makan. Makanan apa? Haa, korang jangan tak tahu, kat sini siap ada mesin jual makanan. Wow sangatkan. Tinggal masukkan duit, tekan butang pilihan, terus keluar makanan. Gitu.


Korang jangan risau kalau anak-anak nak bagi makanan tu tangan kotor ke apa ke. Kat dalam kawasan Farm in the city ni merata dia sediakan tempat basuh tangan. Sangat memudahkan pengunjung.

Antara kawasan yang ada kat Farm in the city, kawasan longkang fishing ni. Kawasan ni bagi peluang kita tangkap ikan guna sauk kecil tu. Percuma je. Tapi susah betul nak tangkap. Hahaha. Darwish siap nak termasuk dalam longkang tu. Hahahaha. Gigih sangat rasanya ajar budak tak pernah sauk ikan menyauk. Pengalaman baru buat dia. Anak-anak teruja sangat !


Lepas tu, dalam kawasan Farm in the city ni ada juga acara poney ride. Tapi masa aku sampai belum start. Dah habis round pula, hujan dah mula turun. Maka, tak dan nak bagi anak-anak join poney ride ni.


Ini pula antara haiwan yang dia lepas macam tu je dalam ni. Boleh je kalau nak pegang, nak bagi makan atau nak bergambar. Seronok tau. Darwish siap pegang ular semua tu. 





Haiwan ni siap ikut kami lagi. Adoilah mama yang seram. Ayah dengan anak-anak cool je siap usap-usap. Hahaha. Tapi memang tau, haiwan ni macam jinak sangat. Sebab dah biasa orang datang pegang selalu kot. Dia jadi mesra alam gitu. 😌


Masuk pula kawasan kura-kura yang tertua dan hampir pupus di dunia, memang buat rasa kagum. Eh, mama ayah pun kagum, apalagi anak-anak. Macam-macam soalan dorang. Kat sini bagusnya sambil ajar anak kenal haiwan, sambil dorang boleh tengok secara live depan mata haiwan tu. Siap boleh pegang. Terbaiklah.


Kat sini pun ada perkhidmatan ambil gambar. Tapi lupa nak tanya berapa harga dia. Bila habis berjalan dalam tu, kat hujung tu ada kaunter untuk ambil gambar kita. Bagus jugalah untuk yang tak sempat nak suruh orang lain ambilkan gambar satu keluarga.


Kalau korang lapar ke dahaga ke, jangan risau juga. Dalam ni ada disediakan kafe juga. Korang tinggal sediakan duit je 😂. Ada duit semua settle. Hahaha. Tapi lupa nak ambil gambar pula gambar cafe. Kalau nak beli cenderamata pun ada. Kat pintu masuk mula-mula tu ada kedai.


Berapa harga tiket masuk ke sini? Nah, aku tepek gambar. Untuk kanak-kanak pula kena ukur tinggi. Lebih 90cm kena bayar. 



Aku sarankan, kalau korang nak datang sini, pergilah pada BUKAN cuti umum. Tak adalah sesak sangat. Bolehlah korang bergambar cantik dan bermesra dengan haiwan tu lama sikit.











Daryan duduk sorang pun diam je sebab teruja mata dia tengok keliling. Dia siap tunjuk sana tunjuk sini bila nampak haiwan-haiwan tu. Langsung tak meragam sepanjang dalam Farm in the city tu. Apa tandanya tu? Farm in the city mesra kanak-kanak. Gitu. 



Apa pun, memang pengalaman yang menyeronokkan kalau bawa keluarga yang ada anak kecil terutamanya ke Farm in The City ni. Jemputlah datang ye korang. 


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, June 28, 2018

Aidilfitri 2018 | Syawal 1439 H


Assalamualaikum semua. 8 bulan tak jumpa jalan kembali ke blog. 😂 Ni dah cuba kembali ke pangkal jalan sebab nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.

2018 dah nak masuk bulan ke 7. Macam-macam cerita hidup tahun ni, tapi tak mampu nak kongsi kat sini. Tunggu mood lebih cemerlang gemilang dan terbilang, kita bangkitkan semula aura positif si blogger tua ni ye. InsyaAllah. Jom kita cerita pasal raya tahun ni walaupun hari ni dah syawal ke 14. Dah setengah syawal nak habis baru nak cerita 😅.

Kalau tahun lepas kita #gengrumahmak, maka tahun ni jadilah #gengrumahmertua pula. Adil dan saksama. Bezanya, tahun ni aku dah berada di Johor. Ye, sekarang aku orang Johor. Maka, aku tak balik ke mana-mana, sebab kat sinilah rumah mertua kalau hari raya. Mertua datang dari KL beberapa hari sebelum raya, dan terus beraya di sini. Alhamdulillah, diberi kesempatan beraya bersama keluarga mertua tersayang.







Tahun ni, kami memakai tema coklat wah lazatnya. Hahaha. Aku cakap dengan encik suami tak payah belikan songkok sebab akhirnya nanti tangan mama yang kena pegang semua songkok. Mama sorang perempuan pula yang kena pegang songkok 2-3 orang lelaki. Amboi sangatkan. Tahun ni, mama tak nak dah pegangkan songkok hulu-hilir lepas tu entah cicir mana-mana buat tension je. 😏




Raya ketiga, bertemu mak abah di Melaka, beraya di rumah besan-besan dan seterusnya terus pulang ke rumah mak abah di Selangor, sambung beraya di sana. Alhamdulillah.


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, October 16, 2017

Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment)


Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment) | Assalamualaikum semua. Sakit tak rawatan akar gigi ni? Mahal ke tak rawatan ni? Macam mana prosedur nak buat rawatan ni? Macam mana boleh tahu kita kena lalu rawatan ni? Haa, macam-macam soalan kat kepala aku ni bila tiba tang gigi. Asal sakit gigi je rasa macam gigi ni rosak ke, nak kena cabut ke, nak kena tampal ke? Gitulah dilema dia. Over sangat sampai nak dilema. Tapi ada orang sakit gigi pun sanggup tahan sebab takut nak jumpa doktor gigi. 😂 Tapi alhamdulillah, aku okay je jumpa doktor gigi. Tipulah tak takut langsung, tapi okay jelah. Gitu.

Alkisah mulanya pasal gigi ni lepas bersalin Daryan. Lama dah, hampir 10 bulan yang lepas. Dalam pantang tu, aku rasa gigi aku ngilu sangat. Dia bukan sakit, tapi ngilu. Tak selesa. Aku fikir masa tu mungkin kekurangan kalsium, faktor mengandung. 😅 Acah pandai buat kesimpulan sendiri. So, aku biar jelah, minum susu untuk tambah kalsium. Gitu kesimpulan yang aku buat. Dalam seminggu dua macam tu, hilang dah ngilu tu. Serius, gigi tu macam back to normal, tak sakit tak ngilu okay saja. For information, dari luaran gigi tu nampak perfect (kahkahkah), tak adalah nampak berlubang ke apa. Tu yang pelik kenapa ngilu.

Selepas beberapa bulan, dalam 7 8 bulan macam tu, ngilu tu datang balik. Tapi tak ngilu teruk sangat macam memula kena. So, sebagai langkah berjaga-jaga, aku pun ajak suami pergi klinik gigi sebab nak tau kenapa gigi tu. Apa masalah dia sampai bagi masalah kat aku 😁. Sebelum ke klinik gigi tu, aku google simptom yang aku hadap tu, dan akhirnya aku baca pasal rawatan akar gigi. Aku macam dah rasa yang aku kena buat rawatan ni. Naluri tu kata cmtu. Gitulah.

14/08/2017, suami bawa aku ke Klinik Pergigian UITM Shah Alam. Orang luar pun boleh buat rawatan kat sini, so jangan risau. Kebetulan aku datang klinik sunyi je, student cuti sem. So, kejap je aku buat rawatan. Mulanya, daftar untuk buat rawatan. Lepas tu tunggu giliran. Seterusnya, nombor giliran dipanggil untuk terima rawatan.

Masa ni, aku bagitau doktor tu gigi aku ngilu dan bahagian gusi rasa tak selesa bila ditekan. Doktor check gigi tu dengan sembur air, sembur angin, ketuk segala dan tanya sakit atau ngilu tak bahagian gigi tu. Tapi memang tak sakit kat gigi, so aku tak tahu nak explain macam mana. 


Bila macam tu, doktor suruh pergi x-ray gigi tu. Bilik x-ray ada je area situ juga, tak jauh, tak adalah susah-susah nak keluar ke tempat lain. Habis x-ray, doktor bagitau gusi aku kat bahagian akar gigi bengkak, sebab tu ngilu, dan juga bekas tampalan lama dah terkena akar gigi. Sangat menyedihkan sebab gigi tu elok je zahirnya. Hahaha. Dan doktor bagitau lagi, kena buat rawatan akar gigi, tapi tak boleh buat hari tu juga sebab gusi bengkak, kena surutkan bengkak dulu, so kenalah set appointment. Rawatan akar gigi ni akan melibatkan beberapa temujanji bergantung kepada keadaan gigi. Dan, aku dapat dua kali lagi temujanji. Maka, betullah naluri aku ni kena buat rawatan akar gigi.

Masa ni, doktor bekalkan aku 2 jenis ubat. Satu ubat tahan sakit, dan satu lagi antibiotik yang perlu dihabiskan sebelum temujanji seterusnya. Bagi aku yang menyusukan anak, ubat ni tak mengganggu pun. Kalau nak lebih tahu, boleh tanya bahagian farmasi masa ambil ubat tu. Bayaran untuk rawatan ni, PERCUMA. Masa rawatan, dalam 20 minit.

22/08/2017 aku datang semula ke klinik gigi untuk rawatan seterusnya. Masa ni datang, ambil nombor bahagian temujanji. Seterusnya tunggu sahaja nombor dipanggil.

Kemudian jumpa doktor, terus doktor cakap hari ni kita buat rawatan akar gigi untuk kali pertama. Apa yang doktor buat? Doktor suruh x-ray sekali lagi untuk pastikan betul-betul gigi yang perlukan rawatan akar gigi. Bila dah pasti melalui gambar x-ray, baru doktor teruskan rawatan.

Doktor lubangkan gigi tu sampai ke akar, bersihkan dan masukkan ubat, seterusnya buat tampalan sementara. Masa aku ni, aku tak kena bius langsung. Aku pun tak tahu kenapa tak kena bius, walaupun aku baca ramai yang cakap kena bius. Dan aku pun tak rasa sakit langsung, alhamdulillah. Sekiranya tampalan sementara gigi ada masalah, kena datang terus ke klinik tanpa tunggu tarikh temujanji.

Bayaran untuk rawatan ni, RM60. Masa rawatan dalam 30-40 minit.

29/08/2017 rawatan terakhir untuk rawatan akar gigi. Doktor tanya, sepanjang seminggu ada sakit atau masalah dengan gigi atau tidak. Dan aku tak lalui apa-apa masalah, dan langsung tak ada rasa ngilu ke apa macam sebelum tu. So, doktor cakap okay. Doktor buka semula tampalan sementara, macam gerudi ke apa pun tak sure, masukkan ubat segala dan seterusnya buat tampalan kekal. Sepanjang rawatan aku tak dibius, dan tak sakit pun. Doktor sangat lembut buat kerja dia.

Bayaran untuk rawatan ni RM70 dan memakan masa dalam 30 minit.

Kesimpulannya:

Gap masa rawatan adalah dalam tempoh 2 minggu hingga sebulan bergantung kepada kondisi gigi dan juga giliran menunggu. Kalau klinik swasta, mungkin lebih sekejap. Kalau klinik kerajaan, mungkin lebih lama. Rezeki masing-masing.


Kos keseluruhan untuk sebatang gigi di bahagian hadapan:

Kali pertama : percuma
Kali kedua : RM60
Kali ketiga : RM70
JUMLAH : RM130

Untuk gigi di bahagian belakang, aku tak tahu. Mungkin kos berbeza ikut kedudukan gigi.



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Tuesday, October 3, 2017

Molten Chocolate Cafe, Mytown Cheras


Assalamualaikum. Minggu lepas aku diajak kawan baik aku pergi makan. Tak kisah makan apa, asalkan halal dan boleh ditelan. Gitulah cadangan dia. Dan, coklat tersenarai dalam cadangan menu makan tu. Siapa tak suka coklat ye dak?

Mula-mula cadang nak makan Dip n Dip kat Sunway. Tapi macam jauh nak ke sana, alang-alang dah kat Ikea Cheras. Jalan punya jalan dalam Mytown sebelah Ikea tu, jumpa dengan Molten Chocolate Cafe. Belek menu macam lebih kurang Dip n Dip, bak kata dialah. Aku tak pernah pergi lagi Dip n Dip. Belum berjodoh. Hahaha.

Sedap ke tak? Dah nama coklat, sedaplah. Layanlah tekak dengan harga dia tu. Kami pilih dua menu je sebab sebelum tu pun memang dah melantak nasi. 



Gambar atas ni sumber google. Tak dan nak snap gambar sebab teruja. Lagipun kamera handphone tak lawa. Hahaha. Aku pilih yang bawah tu sebab ada brownies. Dari mengandung Daryan aku ngidam, tapi entahlah, sampai sekarang semua macam tak kena dengan tekak. Macam asyik nak je brownies. Alasan Daryan pula yang kena. Hahaha. 

Kami tak order air manis. Cukup sekadar air kosong. Kang ada yang balik kena kencing manis pula. Haha. Kena makan slow-slow, baru menikmati. Takdelah muak ke apa. Okay je, sedap.



Ni pun gambar google. Menu yang aku amik yang atas sekali tu, harga RM31 sebab ada aiskrim sekali. Yang lagi satu menu aku tak jumpa gambar, tak ingat pula harga dia berapa. Dasar orang belanja memang semua harga tak ingat. Hahaha. Terima kasih Eyma belanja. Murah rezeki kau.


Darwish bersama Eyma, si tukang hulur duit 😘
Sedapnya bila tengok gmbar semula. Terliur pula. Hahaha
Korang boleh cari Molten Chocolate Cafe ni kat Mytown Shopping Mall. Sebelah Ikea Cheras. Dia dekat ground floor. 


Sumber google




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...