Monday, October 16, 2017

Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment)


Rawatan Akar Gigi (Root Canal Treatment) | Assalamualaikum semua. Sakit tak rawatan akar gigi ni? Mahal ke tak rawatan ni? Macam mana prosedur nak buat rawatan ni? Macam mana boleh tahu kita kena lalu rawatan ni? Haa, macam-macam soalan kat kepala aku ni bila tiba tang gigi. Asal sakit gigi je rasa macam gigi ni rosak ke, nak kena cabut ke, nak kena tampal ke? Gitulah dilema dia. Over sangat sampai nak dilema. Tapi ada orang sakit gigi pun sanggup tahan sebab takut nak jumpa doktor gigi. 😂 Tapi alhamdulillah, aku okay je jumpa doktor gigi. Tipulah tak takut langsung, tapi okay jelah. Gitu.

Alkisah mulanya pasal gigi ni lepas bersalin Daryan. Lama dah, hampir 10 bulan yang lepas. Dalam pantang tu, aku rasa gigi aku ngilu sangat. Dia bukan sakit, tapi ngilu. Tak selesa. Aku fikir masa tu mungkin kekurangan kalsium, faktor mengandung. 😅 Acah pandai buat kesimpulan sendiri. So, aku biar jelah, minum susu untuk tambah kalsium. Gitu kesimpulan yang aku buat. Dalam seminggu dua macam tu, hilang dah ngilu tu. Serius, gigi tu macam back to normal, tak sakit tak ngilu okay saja. For information, dari luaran gigi tu nampak perfect (kahkahkah), tak adalah nampak berlubang ke apa. Tu yang pelik kenapa ngilu.

Selepas beberapa bulan, dalam 7 8 bulan macam tu, ngilu tu datang balik. Tapi tak ngilu teruk sangat macam memula kena. So, sebagai langkah berjaga-jaga, aku pun ajak suami pergi klinik gigi sebab nak tau kenapa gigi tu. Apa masalah dia sampai bagi masalah kat aku 😁. Sebelum ke klinik gigi tu, aku google simptom yang aku hadap tu, dan akhirnya aku baca pasal rawatan akar gigi. Aku macam dah rasa yang aku kena buat rawatan ni. Naluri tu kata cmtu. Gitulah.

14/08/2017, suami bawa aku ke Klinik Pergigian UITM Shah Alam. Orang luar pun boleh buat rawatan kat sini, so jangan risau. Kebetulan aku datang klinik sunyi je, student cuti sem. So, kejap je aku buat rawatan. Mulanya, daftar untuk buat rawatan. Lepas tu tunggu giliran. Seterusnya, nombor giliran dipanggil untuk terima rawatan.

Masa ni, aku bagitau doktor tu gigi aku ngilu dan bahagian gusi rasa tak selesa bila ditekan. Doktor check gigi tu dengan sembur air, sembur angin, ketuk segala dan tanya sakit atau ngilu tak bahagian gigi tu. Tapi memang tak sakit kat gigi, so aku tak tahu nak explain macam mana. 


Bila macam tu, doktor suruh pergi x-ray gigi tu. Bilik x-ray ada je area situ juga, tak jauh, tak adalah susah-susah nak keluar ke tempat lain. Habis x-ray, doktor bagitau gusi aku kat bahagian akar gigi bengkak, sebab tu ngilu, dan juga bekas tampalan lama dah terkena akar gigi. Sangat menyedihkan sebab gigi tu elok je zahirnya. Hahaha. Dan doktor bagitau lagi, kena buat rawatan akar gigi, tapi tak boleh buat hari tu juga sebab gusi bengkak, kena surutkan bengkak dulu, so kenalah set appointment. Rawatan akar gigi ni akan melibatkan beberapa temujanji bergantung kepada keadaan gigi. Dan, aku dapat dua kali lagi temujanji. Maka, betullah naluri aku ni kena buat rawatan akar gigi.

Masa ni, doktor bekalkan aku 2 jenis ubat. Satu ubat tahan sakit, dan satu lagi antibiotik yang perlu dihabiskan sebelum temujanji seterusnya. Bagi aku yang menyusukan anak, ubat ni tak mengganggu pun. Kalau nak lebih tahu, boleh tanya bahagian farmasi masa ambil ubat tu. Bayaran untuk rawatan ni, PERCUMA. Masa rawatan, dalam 20 minit.

22/08/2017 aku datang semula ke klinik gigi untuk rawatan seterusnya. Masa ni datang, ambil nombor bahagian temujanji. Seterusnya tunggu sahaja nombor dipanggil.

Kemudian jumpa doktor, terus doktor cakap hari ni kita buat rawatan akar gigi untuk kali pertama. Apa yang doktor buat? Doktor suruh x-ray sekali lagi untuk pastikan betul-betul gigi yang perlukan rawatan akar gigi. Bila dah pasti melalui gambar x-ray, baru doktor teruskan rawatan.

Doktor lubangkan gigi tu sampai ke akar, bersihkan dan masukkan ubat, seterusnya buat tampalan sementara. Masa aku ni, aku tak kena bius langsung. Aku pun tak tahu kenapa tak kena bius, walaupun aku baca ramai yang cakap kena bius. Dan aku pun tak rasa sakit langsung, alhamdulillah. Sekiranya tampalan sementara gigi ada masalah, kena datang terus ke klinik tanpa tunggu tarikh temujanji.

Bayaran untuk rawatan ni, RM60. Masa rawatan dalam 30-40 minit.

29/08/2017 rawatan terakhir untuk rawatan akar gigi. Doktor tanya, sepanjang seminggu ada sakit atau masalah dengan gigi atau tidak. Dan aku tak lalui apa-apa masalah, dan langsung tak ada rasa ngilu ke apa macam sebelum tu. So, doktor cakap okay. Doktor buka semula tampalan sementara, macam gerudi ke apa pun tak sure, masukkan ubat segala dan seterusnya buat tampalan kekal. Sepanjang rawatan aku tak dibius, dan tak sakit pun. Doktor sangat lembut buat kerja dia.

Bayaran untuk rawatan ni RM70 dan memakan masa dalam 30 minit.

Kesimpulannya:

Gap masa rawatan adalah dalam tempoh 2 minggu hingga sebulan bergantung kepada kondisi gigi dan juga giliran menunggu. Kalau klinik swasta, mungkin lebih sekejap. Kalau klinik kerajaan, mungkin lebih lama. Rezeki masing-masing.


Kos keseluruhan untuk sebatang gigi di bahagian hadapan:

Kali pertama : percuma
Kali kedua : RM60
Kali ketiga : RM70
JUMLAH : RM130

Untuk gigi di bahagian belakang, aku tak tahu. Mungkin kos berbeza ikut kedudukan gigi.



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Tuesday, October 3, 2017

Molten Chocolate Cafe, Mytown Cheras


Assalamualaikum. Minggu lepas aku diajak kawan baik aku pergi makan. Tak kisah makan apa, asalkan halal dan boleh ditelan. Gitulah cadangan dia. Dan, coklat tersenarai dalam cadangan menu makan tu. Siapa tak suka coklat ye dak?

Mula-mula cadang nak makan Dip n Dip kat Sunway. Tapi macam jauh nak ke sana, alang-alang dah kat Ikea Cheras. Jalan punya jalan dalam Mytown sebelah Ikea tu, jumpa dengan Molten Chocolate Cafe. Belek menu macam lebih kurang Dip n Dip, bak kata dialah. Aku tak pernah pergi lagi Dip n Dip. Belum berjodoh. Hahaha.

Sedap ke tak? Dah nama coklat, sedaplah. Layanlah tekak dengan harga dia tu. Kami pilih dua menu je sebab sebelum tu pun memang dah melantak nasi. 



Gambar atas ni sumber google. Tak dan nak snap gambar sebab teruja. Lagipun kamera handphone tak lawa. Hahaha. Aku pilih yang bawah tu sebab ada brownies. Dari mengandung Daryan aku ngidam, tapi entahlah, sampai sekarang semua macam tak kena dengan tekak. Macam asyik nak je brownies. Alasan Daryan pula yang kena. Hahaha. 

Kami tak order air manis. Cukup sekadar air kosong. Kang ada yang balik kena kencing manis pula. Haha. Kena makan slow-slow, baru menikmati. Takdelah muak ke apa. Okay je, sedap.



Ni pun gambar google. Menu yang aku amik yang atas sekali tu, harga RM31 sebab ada aiskrim sekali. Yang lagi satu menu aku tak jumpa gambar, tak ingat pula harga dia berapa. Dasar orang belanja memang semua harga tak ingat. Hahaha. Terima kasih Eyma belanja. Murah rezeki kau.


Darwish bersama Eyma, si tukang hulur duit 😘
Sedapnya bila tengok gmbar semula. Terliur pula. Hahaha
Korang boleh cari Molten Chocolate Cafe ni kat Mytown Shopping Mall. Sebelah Ikea Cheras. Dia dekat ground floor. 


Sumber google




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, September 25, 2017

Anugerah Terindah Zuriat Kedua


Assalamualaikum semua. Dah berada di bulan September 2017, bermakna pada 23hb yang lepas, anak aku yang kedua dah berusia 9 bulan. Ye, aku dah ada anak 2 orang. Dan yang kedua ni juga hero. Alhamdulillah. Makanya, aku sajalah the only queen kat rumah ni. Bertabahlah tak ada geng bila nak melawa.

Setelah diperam dipendam lama, aku nak cerita pengalaman sepanjang mengandung dan bersalin hari tu. Yang mana masih ingatlah ye. Larat ke nak baca panjang-panjang? Memang panjang kisah bersalin ni. Sekali taip je, tak ada part-part.



Sebelum tu, perkenalkan, Muhammad Zakif Daryan. Lahir pada 23 Disember 2016 yang lalu. Sepanjang aku mengandungkan Daryan, aku mabuk lebih teruk dari mengandungkan Darwish sampai dah hujung mengandung pun kadang aku masih muntah. Mengidam pula coklat sahaja. Sampailah doktor sahkan aku kena GDM. Kenalah control diet.

Aku rasa, kisah mengandung dan mabuk ni biasa je bagi setengah orangkan. Sampaikan ada yang merasakan tu semua mainan psikologi dan juga sengaja dibuat. Tak pernah kena bolehlah cakap, cuba sekali Allah bagi kena, baru tahu rasa dia. T
api pada akulah, aku sampai minum air kosong pun tak lalu, sampai lembik satu badan. Syukur tak kena tahan wad je. Awal-awal aku bleeding sampai pergi klinik dapat refer letter, pergi hospital pula. Alhamdulillah tak ada apa-apa, cumanya ada GBS pula. Tak apalah, asalkan anak sihat membesar sempurna dalam perut.

Daryan dalam perut sangatlah aktif tak macam abang dia, Darwish. Tendang sana-sini tak duduk diam. Masa scan pun sibuk nak menendang. Hahaha. Doktor pun sampai terkejut. Disebabkan aku ada GDM, maka doktor tak bagi aku bersalin overdue. Kena masuk wad sehari sebelum due untuk induce kalau belum ada contraction. Hari-hari aku doa baby keluar awal dari due, kalau boleh hari Jumaat dan dapat doktor perempuan. Sebabnya kali ni aku bersalin kat HUKM, bukan kat private macam masa Darwish dulu. Alhamdulillah, apa yang aku doa, Allah makbulkan. Rezeki akulah tu.


Nak dijadikan cerita, hari Ahad malam, 18 Disember tu, aku pergilah kenduri kahwin. Malam tu, aku dah sakit perut. Dah ada contraction masa tu. Tiap kali aku bangun dan jalan, aku dah rasa sakit. Makanya, aku lebih banyak duduk diam je tahan contraction yang datang even tak kuat. Balik dari majlis tu, aku tak boleh tidur. Siap kira berapa kerap contraction datang. Lebih kurang 10 minit sekali. Pagi tu ajak suami aku pergi hospital. Doktor check baru buka 1cm. Waaaa, lambat lagi nak bersalin. Dengan pasrah, balik rumah kemas barang terus stay rumah mak aku. Takut tiba-tiba beranak pula kat rumah. Hahaha.

Hari Rabu tu, 21hb kami pergi Ikea yang kat Cheras. Saja pusing, mungkin Daryan nak tengok Ikea juga macam masa Darwish dulu aku pusing Ikea dengan Nory dan Ida sebelum bersalin. Hahaha. Tup-tup masa tengah sedap makan meatball, contraction datang lagi kerap dari sebelum ni. Aku layankan je sambil menikmati meatball. Kebetulan memang suami ambil cuti 2 hari sebelum due (24 Disember 2017). Saja nak bawa berjalan katanya. So sweet sangat. 🙈

Malam tu sekali lagi aku tak boleh tidur tahan contraction tiap 10 minit. Pukul 4 pagi aku dah gelisah nak baring macam tak best. Aku dah fikir, kalau bersalin esok ni, baju banyak tak berbasuh. Maka pukul 5 pagi tu aku dah sibuk membasuh kain kat dapur rumah mak aku. Pelik mak aku bila dia bangun, dia tengok aku duduk termenung tengok mesin basuh berpusing pagi-pagi buta. Mak aku tanya kenapa. Aku cakap sakit, tak boleh tidur. Terus mak suruh kejut suami takut anak terkeluar sebab anak kedua. Aku dah tahan gelak, kelakarlah mak ni. Aku habiskan juga basuh kain sampai subuh. Dah mak aku bebel-bebel cakap kenapa basuh kain lagi, tak kejut laki lagi, tak gerak pergi hospital lagi. Aku jadi macam serba salah sebab kalau pergi hari tu (Khamis) pastu tak bersalin, Jumaat tu memang dah nak kena serah diri untuk induce. Macam tak berbaloi pergi. Hahaha. Boleh macam tu?

Tapi disebabkan contraction elok je 10 minit tu, mak aku cakap pergi je check. So kami pun pergilah pukul 7 tu ke HUKM. Dah muka aku lagi kat situ selang beberapa hari. Hahaha. Doktor check, ada progress tapi 2cm je. Adoiyai, lamanya kau Daryan nak keluar. Masa tu memang aku macam frust sebab dah berapa hari bukaan 1cm je. Doktor bagi cadangan sama ada nak terus stay sebab esoknya memang dah kena masuk wad, atau balik dulu. Aku pilih nak balik. Doktor siap warning, kalau ada tanda jangan tunggu esok. Terus datang semula. Hahaha. Malangnya, sampai ke malam tak ada tanda apa pun.

Jumaat, 23 Disember 2016. Dalam pukul 9 pagi kami sampai HUKM. Tak ada pun nak check apa, terus je masuk wad. Time ni aku rasa macam, tak nak lah induce. Tolonglah ada bukaan kalau doktor check. Sebab sebelum tu aku ada tanya geng gojes, induce sakit ke tak. Majoriti cakap sakit. Serius aku takut sangat, sampai tak tahu nak explain perasaan masa tu. Hidup lagi tak aku lepas ni? Anak aku nanti keluar sedar ke tak macam abang dia? Anak aku menangis tak? Dapat ke tak aku rasa nikmat bila ada baby kat dada aku bila dah bersalin? Macam-macam aku rasa, tapi aku pendam jelah. Aku macam fobia je nak teran, nak tengok baby tu macam mana.

Bila masuk wad, pasang CTG semua tu, aku tiba-tiba rasa contraction makin kuat dan kerap. Masa ni boleh tahan lagi. Boleh layan lagi nurse ke student ke yang datang tanya macam-macam. Dalam pukul 10 lebih macam tu, nurse panggil untuk check bukaan. Aku pun jalanlah pergi satu bilik ni. Bila doktor check, bukaan dah 4cm. Doktor cakap tak payah induce. Alhamdulillah. Nak nangis aku rasa time tu. Belum bersalin dah nak nangis. Haha. Over sangat. Lepas tu doktor pecahkan air ketuban semua, dan doktor tanya nak amik epidural tak. Aku confident jawab tak nak. Sebab aku bayangkan rasa tak sakit macam bersalin Darwish. Lepas tu doktor cakap, kalau nak nanti masa dalam labor room boleh lagi selagi belum 7cm. Aku angguk je. Banyak pula lepas tu kau ni za. Hahaha.

Bila pergi kat katil, nurse suruh makan dulu. Kebetulan masa tu memang time makan tengah hari, dah ada makanan untuk aku. Tapi aku dah tak ada selera. Even fikir nak kena ada tenaga untuk push, tapi aku tak boleh nak makan. Dalam pukul 1 petang aku dibawa ke labor room. Suami aku pun ada sama. Masa ni check lagi dah 6 cm. So, kecohlah dalam tu nurse cakap kejap je dia ni, tak lama lagi bersalinlah. Aku pun macam tak percaya pula progress secepat tu.

Dia punya kejap tu Allah je tau aku tahan sakit. Nurse bagi ubat tahan sakit yang sedut tu. Apa entah nama dia. Dalam kepala aku ni terbayang-bayang doktor cakap kalau nak epidural tu. Hahaha. Sempat lagi ni kalau nak. Tapi aku macam kejap nak kejap tak nak. Kejap macam kuat tahan sakit, kejap macam dah tak mampu. Last-last aku nekad tak ambil epidural tu. Kononnya kuat sangat. Sampai satu tahap tu, serius, memang sakit sangat-sangat-sangat sampai meleleh air mata, sampai bunyi gas yang aku sedut tu dah macam nafas orang nak mati dalam drama, sampai aku terberak tahan sakit. 😫 Sedangkan sebelum tu nurse dah bagi ubat kat bontot tu, dah pergi buang air besar pun. Allah, sakit sangat yang teramat. Memang rasa tak boleh nak control sakit tu menggigil-gigil aku rasa. Allahu akbar.

Sebenarnya tak berapa selesa nak sedut gas guna tangan kiri tu sebab kat tangan kiri tu juga kena drip antibiotik untuk GBS dengan apa entah lagi satu, sampai 2 drip. Tangan pun sakit juga sebab macam bengkak je rasa. Hoho. So korang yang mengandung tu, jagalah makan jangan telan semua kang nak bersalin rimas macam-macam drip kat tangan tu.

Sampai satu tahap aku rasa memang dah tak boleh control dah sakit sangat macam nak meneran, aku cuba teran. Doktor check semula bukaan, alhamdulillah, masa tu dah 9 cm, dah boleh nak bersalin. 

Allah uji aku lagi kali ni. Doktor cakap, aku boleh normal, tapi kena kuat sikit teran. Sebab aku ada masalah serviks tebal. Kalau lambat, dia tak nak tanggung risiko, akan terus tolak aku untuk bersalin secara pembedahan. Aku dengar tu macam frust sangat kalau tak dapat push sebab aku dah tahan sakit macam apa je, pastu dah ada bukaan, nak pula kena bedah. Memang taklah. So, aku teran juga, sampailah aku dah tak ada tenaga. 

Kepala baby memang dah kat bawah, sikit lagi nak keluar, tapi aku dah tak ada daya. Akhirnya, doktor suruh suami aku keluar dari situ, sebab dia nak guna kaedah vacum; samalah macam masa Darwish dulu. Masa ni, aku sedih sangat sebab aku takut sangat-sangat peristiwa lama tu berulang balik. Aku takut anak aku keluar luka kepala dia, anak aku keluar tak dengar suara dia, anak aku keluar dah biru. Allahu. Tapi, memang aku dah tak mampu nak teran, habis tenaga.

Alhamdulillah, jam 3.52 petang, dengan berat 3.18kg, lahirlah bayi lelaki, seorang lagi umat Muhammad. Lega sangat rasanya masa ni sebab nurse tunjuk, lepas tu dia bersihkan sikit, letak kat dada. Allah, wanginya bau, sebaknya rasa. Kali pertama perasaan tu hadir even ini anak kedua. Sampai sekarang memori tengok anak pertama kali atas dada tu segar dalam ingatan. Alhamdulillah, semuanya baik je. Doktor pun terus keluarkan uri then jahit luka. Bagi aku, jahit luka tu tak sakit. 

Segar dari perut

Macam kat private dulu masa bersalin Darwish, suami boleh masuk teman even ada prosedur vacum. Tapi, kat HUKM ni tak dibenarkan pula masuk, tak pastilah kenapa. Mungkin prosedur dorang kot. 



Doktor ada pesan kat aku untuk jarakkan kehamilan macam orang bersalin pembedahan. Sebab aku dah dua kali vacum (tiga kali sebenarnya sebab masa Darwish, kena dua kali). Kecederaan dalaman tu ambil masa nak pulih. Gitulah katanya. Even sampai sekarang pun, aku still kadang rasa ngilu. Aku tanya kawan-kawan, dorang pun cakap ambil masa nak pulih. Tak apalah, janji anak sihat. Sayang mama lebih tau anak-anak mama. Jadi anak soleh.

Aku stay kt HUKM 4 hari. Stress yang teramat. Hari Jumaat aku bersalin. Baby kena pantau 48 jam sebab aku on antibiotic masa bersalin. Nak tengok tindak balas kat baby katanya. Bak kata orang, bayi baru ni biasanya lepas 24 jam akan keluar tanda nak kena demam kuning. Anak aku ni pun tak terkecuali.

Hari Sabtu tu dah nampak sikit tanda dia kena demam kuning. So, aku dah stress sebab susu sikit. Lepas tu wad tu sejuk. Mau tak sejuk kalau dah aircond. Dengan sakit lagi, rasa tak berdaya nak tahan. Kuatkan hati juga sebab nak anak sihat. Nak pula Daryan jenis menangis saja. Sampai sekarang pun camtu. Hahaha. Tapi dalam pantang tu memang dia suka menangis. Tidur kejap sangat. Bila dah lepas 48 jam dalam pantauan antibiotik, Daryan on pula lampu biru tu. Masalahnya dia tak boleh tidur kat katil bayi tu, menangis saja. Dah kena tidur sekatil dengan aku, dengan aku sekali dilampukan. Biru-biru tangan aku ni, kepanasan pula tu macam terbakar. Redha jelah. 




Akhirnya, setelah semuanya baik, doktor pun bagi discharge. Kami balik hari Isnin, 26 Disember 2016. Bermulalah sesi berpantang di rumah. 


Kat rumah dalam pantang, Daryan pun memang jenis asyik menangis. Bukan nak menyusu pun, tapi dia macam tidur sekejap-sekejap. Lepas tu nangis. Mula-mula sebab minyak angin untuk perut dia tu macam tak sesuai. Bertukar berkali-kali. Bila jumpa yang okay, dia senang kentut, tak ada angin dalam perut, tapi still menangis juga. Rupanya dia senang untuk tidur secara meniarap. Lamalah sikit bila tidur gaya macam tu. 



Begitulah cerita bersalin anak kedua aku. Beliau pun dah selamat juga diaqiqahkan, sekali dengan sepupu dia, Ayra Khadijah.



Usia yang 9 bulan, Daryan dah ada 4 batang gigi. Dia pun dah pandai berjalan. Pantas sangat, sebab sebelum 8 bulan dah mula berjalan. Kalah abang Darwish.



Maksud nama Muhammad Zakif Daryan ialah;
Zakif - yang membanggakan
Daryan - pengetahuan




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, September 21, 2017

Musim Haji 1438 Hijrah


Assalamualaikum semua. Sebelum tiba tahun baru hijrah, 1439, izinkan aku coretkan satu cerita mengenai musim haji 1438 hijrah baru ni. Kenangan manis buat mak abah semestinya, malahan buat kami juga anak-anak. Alhamdulillah.

Coretan kenangan buat ingatan semua. Terindah, teristimewa. Dipanggil menjadi tetamu Dia. Siapa yang tidak mahu. Alhamdulillah, giliran mak dan abah tiba saat yang tepat. Selesai abah uruskan pencen awal, selesai melepaskan anak-anak 3 orang ke fasa perkahwinan, semuanya berjalan dengan lancar sehingga hari untuk menjadi tetamu-Nya di Baitullah. 

Sebelum ke sana, mak abah buat kenduri sikit. Doa selamat dipermudahkan urusan, dilancarkan perjalanan dan semoga dapat haji mabrur. Seronok rasanya berkumpul adik-beradik. Nak pula sekarang semua dah besar, level cerita tu dah lebih kurang sama. Along pun asyik sibuk nak sedondon. Huhu. 







Pada 1 Ogos 2017, kami semua menghantar mak abah ke Tabung Haji di Kelana Jaya. Ramai orang tu biasalah, alhamdulillah, cuaca pun elok-elok. 


Sampai rumah, bekalan elektrik pula tak ada. Kesian adik-adik sebab pukul 4 pagi baru ada semula. Suruh datang tidur di rumah masa pukul 10.00 malam konon tak mahu. Sekali pukul 1 pagi talifon nak datang tidur sebab tak tahan banyak nyamuk dan panas. Kenangan sungguhlah hari pertama mak abah tak ada di rumah. Hahaha.

Sepanjang mak abah kat sana, perubahan cuaca buat mak kurang sihat. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Adalah peristiwa kena curi duit semua, tapi biasalah, kat mana-mana pun ada. Dah hujung-hujung masa dah nak habis buat haji, applikasi whatsapp mak abah buat hal pula. Dah masing-masing tertunggu berita mak abah dari sana. Sampailah hari terakhir tu, kawan abah yang bagi pesanan untuk ambil mak abah kat lapangan terbang. Masing-masing tak sabar. Rasa lamanyalah kena tinggal. 

Alhamdulillah, mak abah selamat sampai di KLIA Sepang pada 13 September 2017. Daryan terpinga-pinga tengok atok nenek. Lama dia scan muka nak ingat semula. Hahaha.



Hari Sabtu lepas, 16 September 2017, mak abah buat kenduri kesyukuran selamat sampai ke tanah air dan selesai urusan haji. Alhamdulillah. Semoga kita semua berpeluang juga ke sana menjadi tetamu Allah satu masa nanti. Amin.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, August 28, 2017

Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu


Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu | Assalamualaikum semua. Bersiaran lagi. Hari ni aku nak share pasal benda baik untuk badan kita ni. Meh pakat baca.

Selalu orang cerita apa barang yang ada sebelum cerita kelebihankan? Kali ni aku share pasal kelebihan dulu sebab aku teruja nak share kat semua. Selepas 10 hari aku ambil ubat periuk ni, ada beberapa kelebihan yang aku dan suami aku dapat. Kenapa suami? Sebab dia pun join minum sama sampaikan kadang dia sendiri cedok dalam periuk. Tak percaya sudah.


Apa kelebihan yang aku dapat bila amalkan ubat periuk ni?

1. Membuang dengan lancar. Ini paling ketara. Setiap pagi alhamdulillah mampu membuang dengan baik. Dia bukan jenis memulas sakit perut yang perlu terpaksa membuang. Dia macam elok je terasa, "okay, sekarang waktu berak". Hahaha. Gitu je. Pastu najis pun tak adalah keras kau perlu meneran sekuat hati. :P

2. Buang angin dalam badan. Awal-awal minum tu dalam 2-3 hari pertama, asyiklah aku terkentut. Ini tak tipu. Macam sentiasa kentut pun iye juga. Buang angin dalam badan sangat-sangat. Rasa lega perut, badan semua.

3. Segar bangun pagi. Disebabkan aku menyusukan Daryan, dan beliau jenis tidur yang sangat tak menentu asyik bangun je, bila pagi nak bangun tidur, aku rasa sangat penat selalunya. Macam tak laratnya nak buka mata, rasa nak tidur je satu hari. Acah-acah nak me time sangat. Tapi, bila ambil ubat periuk ni, alhamdulillah, aku bolehlah bangun badan rasa segar juga. Tak boleh nak cakap terus segar sebab baru consume kan, tapi perubahan tu boleh rasa.

4. Senang tidur malam. Aku rasa aku mula insomnia semula bila malam. Badan terlalu penat sampai bila nak tidur tu ambil masa yang lama nak lelap. Termenung sana, termenung sini tapi tak tidur juga selagi tak pukul 12 malam, 1 pagi. Alhamdulillah, bila ambil ubat periuk ni, aku boleh tidur sedang elok je pukul 10 pukul 11 malam. Tak payah nak termenung sangatlah. Hahaha.

Nampak tak EMPAT kelebihan yang aku dapat bila amal ubat periuk ni selama 10 hari? Jangan cakap hanya 4 je, tapi tengok dengan 4 kelebihan ni, ia sangatlah membuatkan hari-hari mendatang yang dilalui lebih bersemangat dan sihat. Suri rumah macam aku ni sangat perlukan semangat sebab nak hadap hero-hero yang lasak setiap hari.

Sedap ke tak sedap ubat periuk ni? Jujur aku katakan, BOLEH TELAN. Bagi aku rebusan yang pertama yang pekat tu lebih sedap berbanding yang dah hari ke 10. Langsung tak pahit, rasa biasa je. Tak payah nak risaulah. Bukan macam air akar kayu yang kelat melekat kat tekak sampai 2 3 hari masih terasa tu. Bau pun sedap je sebab bau segar. Siapa yang suka bau alam, suka kot bau ubat periuk ni.

Seterusnya, aku perkenalkan, Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok Kak Kabu.



Kandungan yang terdapat dalam ubat periuk ni adalah:
  • Bidara putih 
  • Sepang dara
  • Bunga cangkok
  • Sambiloto
  • Misai kucing
  • Kayu sepang
  • Kederang
  • dan banyak lagi
Harga untuk 1 pek hanyalah RM 17 (tidak termasuk pos) untuk kegunaan selama 10 hari.



Cara pengambilan ubat periuk:
  1. Rebus sepeket ubat periuk sehingga mendidih (habiskan satu peket tak boleh rebus separuh)
  2. Minum 2 kali sehari; secawan pagi dan secawan malam
  3. Biarkan lebihan air di dalam periuk dan jangan disimpan dalam peti ais
  4. Panaskan semula bila hendak di minum
  5. Tambah air sehingga 10 hari sahaja 
  6. Tidak boleh hanya merebus sekali sahaja dan buat stok berbotol. Setiap rebusan akan mengeluarkan lebih banyak pati.
  7. Mereka yang berpantang secara normal, pembedahan dan keguguran perlu ambil 3 cawan sehari.

Boleh diambil oleh anak dara, bakal pengantin (lelaki dan perempuan), suami isteri, ibu bapa yang uzur (sakit sendi), wanita yang ikhtiar hamil, wanita yang tidak berpantang, bersalin secara pembedahan, period tak teratur, kencing manis, darah tinggi, gout, peranakan jatuh, sakit tumit dan macam-macam lagi. 


Tak boleh diambil oleh ibu mengandung, ibu menyusu anak yang G6PD, sakit kronik yang perlu pantauan doktor, kanak-kanak yang belum akil baligh dan berumur 16 tahun ke bawah.

Kelebihan:
  1. Tidak pahit
  2. Ini adalah HERBA dan bukan jamu. Jadi ubat periuk tidak panas, maka wanita menyusukan boleh ambil.

Tips:
  1. Jika tidak boleh telan ubat periuk, JANGAN BUANG. Anda boleh campur air hingga rasanya cair atau sehingga anda boleh minum air rebusan periuk tersebut. Boleh ikut sukatan dalam mug; 1 senduk pati, 3 senduk air masak
  2. Jika masih tidak boleh telan, boleh ambil alternatif Kapsul Rempah RM60 (60 biji/sebulan) dan makan 2 biji sehari pada waktu pagi. Sangat sesuai bagi mereka yang sibuk, tak perlu rebus, senang dibawa ke mana sahaja. 
  3. Jika suka rasa herba yang kuat, boleh cuba maajun RM50 (30 biji/sebulan) dan makan sebiji sehari pada waktu pagi. Tetpi rasanya PAHIT.
  4. Maajun, Kapsul Rempah dan Ubat Periuk adalah dari bahan yang sama, khasiat yang sama, cuma dibuat pelbagai bentuk untuk memudahkan semua golongan mengamalkan ubat piok.

Aku boleh buat kesimpulan daripada pengambilan ubat periuk ni selama 10 hari adalah rasa dia yang langsung TAK PAHIT, terdapat alternatif selain ubat periuk (kapsul dan maajun), harga yang mampu milik serta ratusan testimoni di instagram KekabuOnlineDotCom di bawah tanda palang FeedbackUbatPiokKakKabu (#FeedbackUbatPiokKakKabu) tetapi perlu request follow dulu.


Selain daripada ubat periuk, maajun dan kapsul, Kak Kabu turut menjual:

  1. Mandian Serum untuk mandian dalam pantang - RM25/pek untuk 5 kali mandi.
  2. Manjakani Serapat untuk wanita yang sudah berkahwin dan boleh dijadikan masker - RM30/30 biji untuk 15 hari.
  3. Tongkat Ali - RM35/30 biji untuk 15 hari.
Baiklah, macam mana cara nak dapatkan semua barang kat atas ni? Boleh terjah instagram @kekabuonlinedotcom.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...