Thursday, September 21, 2017

Musim Haji 1438 Hijrah


Assalamualaikum semua. Sebelum tiba tahun baru hijrah, 1439, izinkan aku coretkan satu cerita mengenai musim haji 1438 hijrah baru ni. Kenangan manis buat mak abah semestinya, malahan buat kami juga anak-anak. Alhamdulillah.

Coretan kenangan buat ingatan semua. Terindah, teristimewa. Dipanggil menjadi tetamu Dia. Siapa yang tidak mahu. Alhamdulillah, giliran mak dan abah tiba saat yang tepat. Selesai abah uruskan pencen awal, selesai melepaskan anak-anak 3 orang ke fasa perkahwinan, semuanya berjalan dengan lancar sehingga hari untuk menjadi tetamu-Nya di Baitullah. 

Sebelum ke sana, mak abah buat kenduri sikit. Doa selamat dipermudahkan urusan, dilancarkan perjalanan dan semoga dapat haji mabrur. Seronok rasanya berkumpul adik-beradik. Nak pula sekarang semua dah besar, level cerita tu dah lebih kurang sama. Along pun asyik sibuk nak sedondon. Huhu. 







Pada 1 Ogos 2017, kami semua menghantar mak abah ke Tabung Haji di Kelana Jaya. Ramai orang tu biasalah, alhamdulillah, cuaca pun elok-elok. 


Sampai rumah, bekalan elektrik pula tak ada. Kesian adik-adik sebab pukul 4 pagi baru ada semula. Suruh datang tidur di rumah masa pukul 10.00 malam konon tak mahu. Sekali pukul 1 pagi talifon nak datang tidur sebab tak tahan banyak nyamuk dan panas. Kenangan sungguhlah hari pertama mak abah tak ada di rumah. Hahaha.

Sepanjang mak abah kat sana, perubahan cuaca buat mak kurang sihat. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Adalah peristiwa kena curi duit semua, tapi biasalah, kat mana-mana pun ada. Dah hujung-hujung masa dah nak habis buat haji, applikasi whatsapp mak abah buat hal pula. Dah masing-masing tertunggu berita mak abah dari sana. Sampailah hari terakhir tu, kawan abah yang bagi pesanan untuk ambil mak abah kat lapangan terbang. Masing-masing tak sabar. Rasa lamanyalah kena tinggal. 

Alhamdulillah, mak abah selamat sampai di KLIA Sepang pada 13 September 2017. Daryan terpinga-pinga tengok atok nenek. Lama dia scan muka nak ingat semula. Hahaha.



Hari Sabtu lepas, 16 September 2017, mak abah buat kenduri kesyukuran selamat sampai ke tanah air dan selesai urusan haji. Alhamdulillah. Semoga kita semua berpeluang juga ke sana menjadi tetamu Allah satu masa nanti. Amin.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Monday, August 28, 2017

Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu


Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok dari Kak Kabu | Assalamualaikum semua. Bersiaran lagi. Hari ni aku nak share pasal benda baik untuk badan kita ni. Meh pakat baca.

Selalu orang cerita apa barang yang ada sebelum cerita kelebihankan? Kali ni aku share pasal kelebihan dulu sebab aku teruja nak share kat semua. Selepas 10 hari aku ambil ubat periuk ni, ada beberapa kelebihan yang aku dan suami aku dapat. Kenapa suami? Sebab dia pun join minum sama sampaikan kadang dia sendiri cedok dalam periuk. Tak percaya sudah.


Apa kelebihan yang aku dapat bila amalkan ubat periuk ni?

1. Membuang dengan lancar. Ini paling ketara. Setiap pagi alhamdulillah mampu membuang dengan baik. Dia bukan jenis memulas sakit perut yang perlu terpaksa membuang. Dia macam elok je terasa, "okay, sekarang waktu berak". Hahaha. Gitu je. Pastu najis pun tak adalah keras kau perlu meneran sekuat hati. :P

2. Buang angin dalam badan. Awal-awal minum tu dalam 2-3 hari pertama, asyiklah aku terkentut. Ini tak tipu. Macam sentiasa kentut pun iye juga. Buang angin dalam badan sangat-sangat. Rasa lega perut, badan semua.

3. Segar bangun pagi. Disebabkan aku menyusukan Daryan, dan beliau jenis tidur yang sangat tak menentu asyik bangun je, bila pagi nak bangun tidur, aku rasa sangat penat selalunya. Macam tak laratnya nak buka mata, rasa nak tidur je satu hari. Acah-acah nak me time sangat. Tapi, bila ambil ubat periuk ni, alhamdulillah, aku bolehlah bangun badan rasa segar juga. Tak boleh nak cakap terus segar sebab baru consume kan, tapi perubahan tu boleh rasa.

4. Senang tidur malam. Aku rasa aku mula insomnia semula bila malam. Badan terlalu penat sampai bila nak tidur tu ambil masa yang lama nak lelap. Termenung sana, termenung sini tapi tak tidur juga selagi tak pukul 12 malam, 1 pagi. Alhamdulillah, bila ambil ubat periuk ni, aku boleh tidur sedang elok je pukul 10 pukul 11 malam. Tak payah nak termenung sangatlah. Hahaha.

Nampak tak EMPAT kelebihan yang aku dapat bila amal ubat periuk ni selama 10 hari? Jangan cakap hanya 4 je, tapi tengok dengan 4 kelebihan ni, ia sangatlah membuatkan hari-hari mendatang yang dilalui lebih bersemangat dan sihat. Suri rumah macam aku ni sangat perlukan semangat sebab nak hadap hero-hero yang lasak setiap hari.

Sedap ke tak sedap ubat periuk ni? Jujur aku katakan, BOLEH TELAN. Bagi aku rebusan yang pertama yang pekat tu lebih sedap berbanding yang dah hari ke 10. Langsung tak pahit, rasa biasa je. Tak payah nak risaulah. Bukan macam air akar kayu yang kelat melekat kat tekak sampai 2 3 hari masih terasa tu. Bau pun sedap je sebab bau segar. Siapa yang suka bau alam, suka kot bau ubat periuk ni.

Seterusnya, aku perkenalkan, Ubat Periuk a.k.a Ubat Piok Kak Kabu.



Kandungan yang terdapat dalam ubat periuk ni adalah:
  • Bidara putih 
  • Sepang dara
  • Bunga cangkok
  • Sambiloto
  • Misai kucing
  • Kayu sepang
  • Kederang
  • dan banyak lagi
Harga untuk 1 pek hanyalah RM 17 (tidak termasuk pos) untuk kegunaan selama 10 hari.



Cara pengambilan ubat periuk:
  1. Rebus sepeket ubat periuk sehingga mendidih (habiskan satu peket tak boleh rebus separuh)
  2. Minum 2 kali sehari; secawan pagi dan secawan malam
  3. Biarkan lebihan air di dalam periuk dan jangan disimpan dalam peti ais
  4. Panaskan semula bila hendak di minum
  5. Tambah air sehingga 10 hari sahaja 
  6. Tidak boleh hanya merebus sekali sahaja dan buat stok berbotol. Setiap rebusan akan mengeluarkan lebih banyak pati.
  7. Mereka yang berpantang secara normal, pembedahan dan keguguran perlu ambil 3 cawan sehari.

Boleh diambil oleh anak dara, bakal pengantin (lelaki dan perempuan), suami isteri, ibu bapa yang uzur (sakit sendi), wanita yang ikhtiar hamil, wanita yang tidak berpantang, bersalin secara pembedahan, period tak teratur, kencing manis, darah tinggi, gout, peranakan jatuh, sakit tumit dan macam-macam lagi. 


Tak boleh diambil oleh ibu mengandung, ibu menyusu anak yang G6PD, sakit kronik yang perlu pantauan doktor, kanak-kanak yang belum akil baligh dan berumur 16 tahun ke bawah.

Kelebihan:
  1. Tidak pahit
  2. Ini adalah HERBA dan bukan jamu. Jadi ubat periuk tidak panas, maka wanita menyusukan boleh ambil.

Tips:
  1. Jika tidak boleh telan ubat periuk, JANGAN BUANG. Anda boleh campur air hingga rasanya cair atau sehingga anda boleh minum air rebusan periuk tersebut. Boleh ikut sukatan dalam mug; 1 senduk pati, 3 senduk air masak
  2. Jika masih tidak boleh telan, boleh ambil alternatif Kapsul Rempah RM60 (60 biji/sebulan) dan makan 2 biji sehari pada waktu pagi. Sangat sesuai bagi mereka yang sibuk, tak perlu rebus, senang dibawa ke mana sahaja. 
  3. Jika suka rasa herba yang kuat, boleh cuba maajun RM50 (30 biji/sebulan) dan makan sebiji sehari pada waktu pagi. Tetpi rasanya PAHIT.
  4. Maajun, Kapsul Rempah dan Ubat Periuk adalah dari bahan yang sama, khasiat yang sama, cuma dibuat pelbagai bentuk untuk memudahkan semua golongan mengamalkan ubat piok.

Aku boleh buat kesimpulan daripada pengambilan ubat periuk ni selama 10 hari adalah rasa dia yang langsung TAK PAHIT, terdapat alternatif selain ubat periuk (kapsul dan maajun), harga yang mampu milik serta ratusan testimoni di instagram KekabuOnlineDotCom di bawah tanda palang FeedbackUbatPiokKakKabu (#FeedbackUbatPiokKakKabu) tetapi perlu request follow dulu.


Selain daripada ubat periuk, maajun dan kapsul, Kak Kabu turut menjual:

  1. Mandian Serum untuk mandian dalam pantang - RM25/pek untuk 5 kali mandi.
  2. Manjakani Serapat untuk wanita yang sudah berkahwin dan boleh dijadikan masker - RM30/30 biji untuk 15 hari.
  3. Tongkat Ali - RM35/30 biji untuk 15 hari.
Baiklah, macam mana cara nak dapatkan semua barang kat atas ni? Boleh terjah instagram @kekabuonlinedotcom.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, July 20, 2017

Aidilfitri 2017



Assalamualaikum. Lama dah tak bersiaran kat sini. Kalau ada pun sebab review produk, job berbayar. Dasar mata duitan. Sekarang semua benda perlukan duit ye anak-anak. Nak kencing pun kena bayar kalau toilet kat luar - . -'

Aidilfitri dah nak habis, aku macam biasa baru nak up cerita dah nak basi. Tapi tak apa, aku biasa gunakan kata-kata, "kenangan sentiasa wangi even orang cakap tak perlu ingat kenangan lama". 20 tahun akan datang, anak-anak aku pasti teruja tengok gambar raya lama-lama sampai nak buat sesi throwback acah-acah. Macam aku sendirilah teruja tengok gambar lama muka comot nauzubilah. Nasib baik aku tak nak buat throwback. Kang ada yang demam seminggu tak lalu makan. Hahaha.


Kita terus ke agenda utama senang cerita. Tahun ni, aku beraya kat rumah keluarga aku. Cerita raya tahun lepas aku tak update bukan sebab aku raya dengan mentua (mesti korang fikir aku jahat tak update sebab bukan dengan family aku). Bukan sebab tu ye kawan-kawan. Tapi sebab aku sibuk sangat -.- dengan kemalasan yang melanda, hahaha, ditambah aku macam konon-konon sorok yang aku mengandung. Bajet artis sangatkan. Disebabkan tahun lepas aku mengandung, maka tahun ni alhamdulillah, aku beraya dengan superhero-hero-hero. Superhero tu encik suami akulah. Yang hero-hero tu, ye, Darwish dah dapat adik lelaki, nama dia Muhammad Zakif Daryan. Lain tahun aku cerita pasal adik dia. Nampak, aku dah janji nak cerita, tapi tahun bila tak tahu. :P


Tahun ni tak macam tahun lain sebab nenek datang beraya kat rumah mak abah. Kiranya, rumah jadi tumpuan makcik pakcik datang nak jumpa nenek. Maka, raya pertama kitaorang dapat ambil gambar lebih power sikit dari tahun sebelum ni sebab ada masa banyak nak setting tempat. Masing-masing tak nak bergambar dalam rumah gamaknya sampai sanggup angkat kerusi bawa keluar kat pangkin abah. Gigih sangat.

Panaskan sikit-sikit sudahlah blog ni ye. Kasi start enjin je. Aku belanja gambar mana ada untuk hari raya pertama. Yang muka tak ada atas pangkin tu, semua #berayakampungmertua. Hahahaha. Tahun ni juga dah balance family mak abah sebab hari tu adik-adik aku 3 orang kawin. So, 2 pasang dengan aku kat rumah mak abah, sepasang lagi ikut suami, sama macam kakak dengan abang aku. So, fair 3-3. Ada lagi bujang dua orang. 

Keluarga Along di Melaka

Keluarga abang di Perak

Keluarga adik di Melaka

Mama dengan hero baru, Muhammad Zakif Daryan




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, February 17, 2017

Bagus ke Deeja Cosmetic ni?


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Korang pernah dengar pasal Deeja Cosmetic tak? Kalau jenis yang layan drama pukul 7 tv3 hari tu, 7 hari mencintaiku, mesti tengok iklan produk ni kan. Tengok iklan macam gempakkan. Tapi, betul-betul bagus ke produk Deeja Cosmetic ni? Jom usya sikit.



Macam muka aku ni jenis kering sikit. Lepas tu jenis nipis pula kulit. Kalau salah pakai produk senang je nak tengok kesan tak elok dia. Kadang rasa pedih macam terbakar tu. Dulu pernah sekali kena macam tu. Mula-mula takut juga nak try Deeja Cosmetic ni. Tapi, kalau tak cuba mana nak tahukan.

Apa yang ada dalam set Deeja Cosmetic ni?

Dalam set ni lengkap untuk penjagaan kulit muka harian. Macam produk lain yang kita guna biasanya tu. 

1. Sabun Pembersih Muka



Harum sangat ! Rasa best je bau dia. Muka rasa bersih je lepas cuci muka dengan sabun ni.

2. Toner Nano



Lepas dah cuci muka, pakai toner nano ni pula. Pakai guna tisu muka tu. Bagi 2-3 titik, terus sapu kat muka. Toner ni buat muka rasa segar pastu macam tegang je kulit muka tu. Hihi.

3. Krim Siang



Krim siang ni pakai lepas dah sapu toner. Aku calit sikit je, tak payah banyak-banyak kang berbelak pula muka. Just nice. Bila aku pakai ni, dia tak berat macam tepung gomak tau. Tekstur dia ringan je. Bagi aku yang ni best untuk dipakai hari-hari. Bau dia pun harum je.

4. Krim Malam



Sebelum tidur tu, pakai sikit krim malam ni. Makesure lepas dah cuci muka. Sapu sikit je cukup. 

5. Krim Nano (Malam)


Krim nano ni mula-mula aku tengok macam pelik je. Sebab warna dia oren sangat. Rupanya dibuat daripada kunyit. Kunyit ni memang bagus untuk kulit tau. Sebab tu mak aku selalu suruh minum air kunyit. Melalut pula. Sapu sikit je lepas pakai krim malam sebagai lapisan kedua. Muka akan nampak oren sikit, tapi jangan risau, tak ada apa-apa.

Berapa harga untuk set Deeja Cosmetic ni?

Dengan satu harga yang berpatutan, korang akan dapat 5 barang tau! Tak percaya? Percayalah. Hanya RM85 untuk Semenanjung dan RM90 untuk Sabah dan Sarawak.

Siapa yang sesuai untuk guna Deeja Cosmetic?

Berita baiknya, Deeja Cosmetic sesuai untuk lelaki dan wanita. Boleh je korang share suami isteri. Jimat pun jimat.

*******************************************

GARA-GARA MINYAK PANAS KULIT WANITA INI LEBIH CANTIK DARI SEBELUMNYA

Apa yang korang akan lakukan sebaik terkena minyak panas? Bukan sedikit ye tapi sebahagian dari kulit muka korang. Inilah mimpi ngeri yang berlaku kepada wanita ini.


Kulit wajah adalah aset besar terutama bagi wanita. Sakit, sedih dan risau semua ada bila berlaku kejadian sebegini. Sebaik terkena minyak panas wanita ini mendapatkan rawatan dari hospital. Tapi kerana bahagian yang terkena itu agak banyak dan sudah tentu masa yang diperlukan untuk sembuh lebih lama. 

Pada awalnya wanita ini memilih gel aloe vera untuk merawat luka dan pada masa yang sama dia berharap gel ini dapat membantu menghilangkan parut pada wajahnya.

"Saya kena minyak panas tu ada dalam sebulan macam tu lah. Lepas tu saya dah tak pakai apa-apa skincare, cuma sapu gel alovera je. Gel alovera tu cuma untuk baik luka-luka tu je. Nak hilangkan parut tu memang susah dan ambil masa lama juga lah. Tapi dalam sebulan tu muka dah jadi berminyak, tak bermaya, jerawat pun mulalah tumbuh tapi parut tak hilang-hilang juga. Saya jadi down sangat-sangat dengan masalah muka saya. Bila setiap kali tengok cermin, nak keluar rumah pun malu. Kalau nak keluar rumah kena make up tebal-tebal, tapi make up mana boleh tahan lama. Lama sikit je dah merekah", luah Nurul dalam perkongsiannya kepada kami.

Dek kerana tak tahan dengan masalah kulit yang semakin menjadi jadi, dia mula mencari ikhtiar lain. Dengan lambakan pelbagai produk di pasaran Nurul lebih berhati-hati dalam produk yang terbaik dan bermutu. Apa yang penting produk tu selamat, mendapat pengiktirafan dari KKM dan mampu menghilangkan parut besar pada wajahnya.

"Saya cuba tengok-tengok produk skincare di facebook. Mulanya saya nak try set skincare lain, tapi tak tahu macam mana saya boleh tertarik nak mencuba produk Deeja Cosmetic ni lepas tengok testimoni-testimoni yang cukup banyak dari pengguna. Saya nak tahu kesannya berbaloi tak dengan masalah parut saya yang teruk ni. Tak sangka akhirnya memang produk ni terbukti berkesan. Banyak parut saya dah hilang hanya sebulan pemakaian dengan sangat-sangat konsisten. Alhamdulillah husband dan family saya pun berpuas hati dengan perubahan ni".



"Masa mula-mula nak cuba skincare saya paling takut ada pengelupasan. Tapi inilah yang buat saya sangat-sangat puas hati dengan Deeja Cosmetic bila parut kat muka saya dirawat tanpa apa-apa pengelupasan dan tak ada pedih-pedih".

"Saya mula menggunakan Set Deeja Cosmetic 5in1 dan diamond foundation dan alhamdulillah sebulan lebih bersama Deeja Cosmetic kulit saya dah bertambah baik. Jerawat pun dah kurang kulit lebih halus dan lembut dari dulu", tambah Nurul.



Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini boleh hubungi talian di bawah atau layari facebook mereka untuk lebih banyak testimoni.

Facebook:
https://www.facebook.com/deejacosmeticofficial/

Talian untuk dihubungi:
0196495950
0192495950
0192785950
0176535950
0199459362
0192526838

"Nak Cantik Gebu ??? Haruslah Deeja Cosmetic"

*******************************************

Produk baru Deeja Cosmetic



Ni nak bagitahu satu lagi. Deeja Cosmetic dah perkenalkan produk baru mereka iaitu Diamond Foundation. Diamond Foundation ni mengandungi collagen dan SPF50. Tak perlu risau kalau muka terdedah cahaya matahari sebab dilindungi dengan foundation ni. Harga sebotol ni baru RM40.00.

Boleh percaya tak dengan Deeja Cosmetic?

Alhamdulillah. Banyak testimoni korang boleh tengok kat facebook atau instagram Deeja Cosmetic sendiri. Lagipun dorang berdaftar dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan. InsyaAllah boleh dipercayai.

Kalau nak info lanjut pasal produk ni, korang boleh tengok sini.


Tel : 019 - 694 5950



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Friday, February 3, 2017

Barang Wajib Mak dan Bayi dalam Pantang



Assalamualaikum semua. Selamat tahun baru. Hahaha. Dah masuk bulan Februari baru nak ucap selamat. Tahun baru aku bersama orang baru. Itu entry lain ye aku share.

Kali ni aku nak share pasal barang untuk bayi dan mak bayi. Kebiasaannya yang sesuai untuk yang baru lepas bersalin. Tapi kalau nak pakai hari-hari, terpulang.


Bedung bayi, barut bayi, stokin mama dan juga herba mandian, antara barang wajib yang kena ada bila dalam berpantang. Kenapa? Haa, bolehlah aku cakap benda-benda ni semua untuk elak angin masuk dalam badan. Mencegah lebih baik dari mengubati. Gitu.

Barang Mama

1. Daun Mandian Herba


Sepanjang dalam pantang, aku paling suka, daun mandian herba. Bau dia sangat mengasyikkan. Segar je rasa badan lepas mandi bau herba-herba. Betul-betul rasa dalam pantang. Hahaha.

Masa berpantang Darwish dulu, punyalah susah payah mak aku carikan daun-daun segala nak rebus bagi aku mandi. Bau memang best, badan segar tapi KELEBIHAN bila guna daun mandian herba ni, kau tak payahlah nak susah cari pelbagai jenis daun dan tak payah nak bersusah mengasingkan air rebusan yang bercampur dengan daun tu. Sebabnya, daun mandian herba ni dah siap dibungkus elok.


Banyak kelebihan dia ni antaranya dah di pek dalam uncang khas. Tinggal campak je dalam periuk, tambah air, rebus. Disebabkan aku dalam pantang, mak yang rebus, maka takde lah gambar uncang dalam periuk. Tak kan mak aku nak snap gambarkan.

2. Mamasocks


Stokin ni sangatlah best guna dalam berpantang. Gambar ni aku snap masa kat hospital. Kau bayangkan kat hospital tu dahlah aircond 24 jam, ditambah pula satu katil satu kipas. Mampu kau tahan sejuk dalam pantang? Nak pula aku duduk hospital hari tu 4 hari. Kembang urat wei.

Alhamdulillah, dengan stokin berpantang ni, kaki aku tak sejuk. Elok je aku pakai tak kesejukkan. Memang best sebab material dia lembut gebu-gebu gitu.

Barang Bayi

1. Barut Bayi


Barut bayi ni penting untuk elak perut bayi kembung. Lepas dah tuam, letak minyak segala, kenalah pakai barut. Cari barut comel-comel baru semangatkan. Hahaha. Kain untuk barut bayi ni pun sangatlah mesra kulit, lembut sangat. Sesuai sangatlah untuk kulit bayi yang fragile tu sebab 100% dari cotton flannel. Jahitan pun sangatlah kemas, elok je terletak. Ada jenis tali dan juga stripe. Boleh pilih mana yang berkenan.

2. Bedung Bayi


Orang tua selalu cakap, bayi kena dibedung. Kalau tak kengkang. Hahaha. Kesahihannya aku tak pasti, tapi bedung ni antara item wajib yang kena ada untuk bayi dalam masa dalam pantang -bagi akulah. Kain bedung ni berfungsi membalut keseluruhan badan bayi dari paras bahu hungga kaki, supaya bayi rasa seolah-olah dipeluk. Bayi perlukan masa untuk biasakan diri dengan dunia, sebab 40 minggu duduk dalam perut mamakan. Kenalah bagi dia rasa selesa, tak terkejut dengan dunia ni.

Bedung ni cantik, ada macam-macam corak. Kain pun material best, 100% dari cotton flannel. Tak panas, tak sejuk. Sedap je bayi guna.

Macam mana nak order semua barang-barang kat atas ni? Senang je. Korang boleh dapatkan semua ni kat:

Instagram : @bedungbarutbaby
Facebook : Bedungbarutbaby
Website : http://bedungbarutbaby.com.my/

Ada berita baik ni. 10 orang pembaca blog aku ni akan dapat 10% diskaun dari keseluruhan pembelian di website bedungbarutbaby. WEBSITE sahaja tau! Sila guna kod "ieza10" untuk dapatkan diskaun tu ye. Cepat tau sebab terhad kepada 10 orang sahaja.

+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...