Monday, November 28, 2016

Kelantan : Hotel Kota Bharu terbaik


Kelantan: Hotel Kota Bharu terbaik| Assalamualaikum semua. Lama dah tak cerita pasal tempat bestkan. Nak pula dah mula cuti sekolah, bolehlah korang cuba jalan-jalan kat tempat yang akan aku share ni.

Ada satu negeri kat Malaysia ni dulunya dikenali sebagai Tanah Serendah Sekebun Bunga. Boleh teka negeri apa? Macam pernah dengarkan. Tanjung Pura? Macam tahu je kan. Kalau Serambi Mekah? Haa, mesti hampir boleh agakkan. Apatah lagi kalau gelaran Cik Siti Wan Kembang. Ye, itulah dia Kelantan Darul Naim.

Ada apa kat negeri Kelantan ni? Nak cerita semua yang ada kat Kelantan, belum tentu habis sampai esok. Huhu. So, kita fokus kat beberapa tempat penginapan tumpuan di Kelantan. Kelantan ni antara negeri yang pelancongan yang popular kat Malaysia, terutamanya kalau bab makan, batik dan budaya. Ada identiti yang tersendiri.

(sumber Google - Hotel Perdana)

Hotel Perdana Kota Bharu adalah salah satu penginapan terkenal dan menjadi pilihan utama, selain menjadi landmark bagi negeri Kelantan. Beberapa transformasi telah menjadikan hotel ni satu penginapan bertaraf 5 bintang di tengah-tengah bandar Kota Bharu. Senibina dan hiasan dalaman yang menggabungkan ukiran unik warisan Melayu dengan senibina moden hiasan klasik menjadikan hotel ni sangat cantik.

Terdapat 272 buah bilik kat hotel ni, beserta dengan suite. Terbahagi kepada dua wings; Executive Wing dan Classic Wing. Bagi setiap wings, korang boleh pilih jenis bilik atau suite yang korang nak.

Kalau cari hotel yang macam hotel-hotel Kuala Lumpur, hotel ni boleh dipilih. Hotel ni ada sediakan sebuah dewan besar; Dewan Bunga Emas, tanpa tiang yang dapat memuatkan sehingga 500 orang sekali gus. Dewan ini selalu digunakan untuk majlis perkahwinan, acara dan konvensyen.

Selain itu, hotel ni juga ada beberapa lagi bilik yang boleh memuatkan sejumlah kapasiti dari 30 hingga 100 orang. Ia sesuai untuk aktiviti yang lebih kecil macam mesyuarat korporat, seminar dan yang seumpamanya. Kalau korang ada anjurkan seminar ke, mesyuarat ke, bolehlah korang pilih hotel ni.

Kalau dah namanya bercuti, tak lengkap kalau tak cari tempat makan yang sedap untuk dicubakan. Kalau sedap boleh bagitau kat kawan-kawan. Bila datang ke negeri Kelantan ni, korang tak payah risau pasal perut kosong. Bermacam-macam jenis makanan korang boleh cuba.

Ada 5 buah jenis restoran atau kafe yang korang boleh cuba. Setiap satu restoran atau kafe ni menyediakan hidangan yang berbeza. Antara yang disediakan untuk korang jamu adalah western and local, Chinese and Thai, fusion and Mediterranean, cake and pastries dan refreshing drinks and light snacks by the pool side. Bolehlah pilih ikut selera tekak masing-masing.

Bagi memenuhi setiap aspek penginapan di sebuah hotel, kat sini juga turut disediakan gimnasium yang dibuka 24 jam. Agak-agak tak mengantuk, tak boleh lelap mata, bolehlah keluarkan peluh kat situ. Ada juga outdoor pool dan children pool yang disediakan, dibuka dari jam 7 pagi hingga 7 petang kepada para tetamu.

(sumber Google - Bazar Tok Guru)

Tapi, antara banyak-banyak keistimewaan yang disediakan, part paling best bila check-in kat hotel ni, adalah kedudukannya yang strategik, yang terletak di tengah bandar. Kenapa strategik? Sebab dari sini korang boleh ke Stadium Sultan Muhammad IV, Bazar Tok Guru dan Kelantan Trade Centre (KTC), dengan hanya berjalan kaki. Wow ! Nak pula cuti sekolah ni, jalan kaki adalah pilihan yang paling tepat sebab jalan agak sesak dengan kenderaan pelancong.

(sumber Google - Pasar Siti Khadijah)

Lagipun tak berapa jauh kalau korang nak ke Pasar Siti Khadijah, Kota Sultan Ismail, Muzium Kraftangan dan Wakaf Che Yeh. Jarak tempat ni semua dari Hotel Perdana, lebih kurang 1 hingga 3 km sahaja. Selama ni tengok kita foreigners je jalan kaki kan, so apa kata kali ni korang join sama berjalan-jalan. Apapun, perlulah korang sentiasa ingat, ini Kelantan, bukan Kuala Lumpur. Jadi, jangan expect senang nak dapat teksi.

Walau apapun, korang carilah top hotel Kota Bharu yang bersesuaian dengan korang sama ada dari segi bajet mahupun kemudahan yang disediakan. Dah baca pasal hotel ni, apa tunggu lagi? Jom terjah http://www.traveloka.com/en-my/ untuk survey tempat penginapan dengan harga yang berpatutan untuk rancangan bercuti korang. Jangan risau, semua harga yang diberi sangatlah bersuaian dan berpatutan.




+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Thursday, September 29, 2016

Ulang Tahun ke 3 Darwish

Assalamualaikum. Sempena bulan September yang tinggal sikit ni, aku cuba juga untuk update ringkas di blog. Kenapa hujung bulan September? Tak hujung tahun je? Hahaha 😅😅😅

25 September 2016, genap usia si bujang aku Muhammad Zarif Darwish 3 tahun. Lately dapat komen juga dari mereka yang baca blog aku ni tanya keadaan Darwish. Alhamdulillah, Darwish sihat walafiat, petah bercakap, dah banyak perangai. Cuma baru-baru ni, dia kena rota virus. Tu nantilah aku cerita kalau ada masa.



Selamat hari lahir yang ketiga anak mama ayah. Semoga terus sihat dan menjadi anak soleh. Budak seusia dia ni, memang melasak, tantrum. Aku bukanlah spesis mama yang sabar tahap tertinggi, tapi aku cubalah sedaya-upaya bersabar, bertahan. 

Nak pula sekarang ni aku dah berbadan dua. Ye, Darwish akan jadi abang, insyaAllah. Doakan yang terbaik ye. Trauma lagi sebenarnya, tapi rezeki Allah yang indah ni, aku terima dengan syukur yang tinggi.



Tak tahu nak cerita apa lagi. Sebab umur Darwish baru 3 tahun, bukan 13 tahun. Kang aku cakap Darwish dah pandai masak gulai, jadi viral pula. Sekarang semua benda orang nak viral. Haish.


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Wednesday, February 10, 2016

Review : Jus Qhaleefa

Assalamualaikum semua. Kali ni aku nak review satu produk makanan tambahan untuk isteri khususnya. Ehem. Sejak dah kahwin ni macam-macam produk kesihatan aku try. Hahaha. Asalkan sesuai apa salahnya.

PRODUK : JUS QHALEEFA


Jus untuk dalaman wanita yang sesuai untuk semua peringkat umur. Tetapi, mengikut bahan-bahannya, ia sangat sesuai untuk menghangatkan lagi hubungan suami isteri. Ehem ehem. :p

KEISTIMEWAAN PRODUK


Mereka yang menjual jus ini bukan sekadar menjual produk sahaja tetapi mereka turut sertakan petua lama (mengikut masalah yang pelanggan alami) untuk pelanggan amalkan sekali bersama jus untuk kesan yang optimum. Petua yang diberi termasuklah senaman ataupun amalan herba harian.

Sebagai contoh, bagi pelanggan yang bersalin secara pembedahan atau c-ser, kebiasaan mengalami masalah kurang kemutan, mereka akan sertakan cara-cara mengamalkan senaman kegel dan amalan meminum jus kunyit.

Nampak tak yang pihak pengeluar bukan semata nak kaut keuntungan tetapi juga mahukan yang terbaik buat pelanggan mereka. Terbaik !

KHASIAT PRODUK

  • Mengandungi ekstrak PINANG MUDA yang berhasil memberikan keputusan pantas (fast result) untuk mengetatkan saluran vagina. SALURAN VAGINA dan bukan hanya di pintu faraj.
  • Berhasil memberikan rangsangan yang hebat pada wanita dan meningkatkan daya sensitif apabila dirangsang suami. Boleh menghangatkan lagi hubungan apabila bersama.
  • Bagi masalah keputihan, di dalam jus terdapat KUNYIT yang bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh fungus dan bakteria yang menyebabkan keputihan.
  • Mengandungi ekstra DELIMA dan MANGGIS yang berfungsi sebagai agen anti oksidan untuk mengelakkan kulit menggelebeh, menghilangkan jerawat, memudarkan parut jerawat dan mengelakkan payudara kendur.
  • Bertindak sebagai anti kanser kerana disebatikan juga oleh khasiat APRICOT dan ACAI BERRY.
  • PALING UTAMA, adunan kesemua bahan ini dilengkapi dengan khasiat HABATUSSAUDA, yang mana ianya adalah makanan sunnah dan digelar "ubat segala penyakit kecuali mati".

MANFAAT LAIN
  • Menghilangkan bau badanjika toksid berkurangan, bau badan akan mula hilang.
  • Berhasil juga untuk menurunkan berat badan, kerana mengandungi bahan sebagai agen pembuang lemak seperti:
    • Teh hijau - sangat bagus untuk mengeluarkan toksid yang tersumbat dalam tubuh serta melancarkan peredaran darah dan mempercepat proses penurunan berat badan.
    • Garcinia cambogia - bertindak sebagai pembakar lemak dan penahan selera makan.
    • Fat burner (garcinia cambogbia) dan ada perlawasan toksid iaitu (green tea).

CARA PENGAMBILAN

Mereka akan guide cara pengambilan berdasarkan petua yang diberi bersama.

1 SUDU SEHARI sekiranya diamalkan bersama petua.

2 SUDU PAGI 2 SUDU MALAM sekiranya tidak mengamalkan petua.

Ambil ketika perut kosong. Tidak perlu ambil ketika sedang haid.

PENTING ! TIDAK BOLEH DIAMBIL OLEH WANITA MENGANDUNG 


KETERANGAN LANJUT

PROMOSI !!!


RM 69.90 harga asal
Harga promosi SEBOTOL RM 60.00

DUA botol RM 110.00
TIGA botol RM 150.00

FACEBOOK




INSTAGRAM


WHATAPPS / MESEJ

0 1 9 - 6 9 3 9 1 2 4



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Tuesday, December 22, 2015

HIE Stage 2, Cooling Therapy, Fisioterapi, Ujian Pendengaran, Mild Autisme dan sekarang . . .

Assalamualaikum. Entri khas pasal Darwish. Dah 2 tahun 3 bulan si empunya nama Muhammad Zarif Darwish ni. Sekejap ke lama aku rasa? Typical mommy akan jawab, "kejap je dah besar". Tapi aku bukan tergolong dalam golongan typical mommy tu. Sebabnya sepanjang besarkan dia macam-macam benda yang dia kena lalui dan aku perlu tengok semua tu. Sama juga macam mak bapak lain, tengok anak besar depan mata. Okay, next !

Sejak aku lahirkan dia dan dia didiagnose HIE stage 2, barulah aku buka mata pasal 'perbezaan setiap anak'. Majoriti mak bapak yang anak dia lahir sihat walafiat (bukan semua), biasanya akan senang saja sebut, "anak aku boleh je minum tu, makan ni, pakai tu, main ni . . ." dan lain-lain. Itu normal bagi mereka sebab mereka tak pernah (mungkin) masuk duduk menginap dalam NICU mengadap anak dengan wayar segala dan hari-hari bersoal dalam hati, "kenapa anak aku tak macam anak orang lain?" dan paling membimbangkan bila tanya doktor dan jawapan doktor, "saya tak dapat bagi jawapan sekarang. Kita akan tengok perkembangan dia nanti macam mana. Dari situ baru kita tahu kat mana kekurangan dia". Dan itu yang beri aku jawapan, TIDAK ADA SEORANG MANUSIA PUN DALAM DUNIA INI SAMA HATTA KAU KEMBAR !

Paling terbaru berjumpa doktor, seperti biasa doktor akan tengok semula kes Darwish dari mula dia lahir. Darwish masa lahir kena CPR segala sebab tak dapat oksigen selama 10 minit. Mungkin, (yang aku boleh simpulkan based on apa yang doktor cakap), Darwish dapat bertahan dan melalui semua 'ujian' dia dengan baik sampai sekarang sebab dia lahir CUKUP BULAN (40 minggu) dan BERAT BADAN YANG BAIK (3.48 kg). Doktor beritahu, kebiasaannya bayi yang tak dapat survive ni lahir awal dan kurang berat badan. Wallahua'lam. Semua kuasa Allah.

Kebelakangan ni, aku terima whatsapps dari beberapa orang mommy yang baca blog aku pasal kes Darwish. Mereka berkongsi cerita pasal anak mereka yang lalui kes lebih kurang sama dengan Darwish. Aku sekadar dapat berkongsi sedikit pengalaman, sebab aku pun sentiasa mencari maklumat. Aku tahu kesukaran mereka mencari maklumat seperti aku. Semoga mereka juga tabah.

Selepas Darwish lahir, dia terus kena cooling therapy selama 3 hari. Tanpa pakaian tanpa susu. Macam mana kisah penyusuan badan aku kat Darwish? Mungkin akan ada satu entry khas pasal itu kalau aku mampu menaip. Tapi, dipendekkan cerita, pertama kali aku 'mengeluarkan susu badan' adalah dengan menggunakan pam susu di sebelah Darwish dalam NICU yang tengah cooling therapy. Boleh bayangkan betapa sebaknya aku waktu itu. Bukan pada hari pertama selepas Darwish keluar pun. Masa tu dah hari ketiga. Rezeki Darwish lahir tak terus dapat menyusu badan, tapi rezeki dia juga, alhamdulillah susu untuk dia banyak. Dan alhamdulillah, aku dapat susukan dia penuh susu badan sampai sekarang. Tapi, perjalanan menyusukan Darwish sepenuhnya bukan perjalanan yang mudah. 

So, manusia kat luar sana tolong jangan blame mak budak yang tak dapat susukan anak dorang sebab kita tak kan pernah tahu masalah mereka. Tahap stress tak dapat susukan anak ni bukan stress yang main-main. Kadang isteri mengadu kat suami susu kurang, suami walau tak boleh buat apa-apa, jadilah pendengar yang baik dan tenangkan isteri. Sebab isteri kalau dapat suami yang support dia, dia akan ada kekuatan luar biasa. Tolong jangan jadi suami yang bila isteri mengadu, kau pun keluar ayat, "dah tu abang nak buat macam mana? Bukan abang ada susu pun nak susukan baby!". Sila meninggal kalau keluar ayat ni. Apa perasaan isteri anda? FIkirlah sendiri sebab kau pun pandai sampai jadi seketul anak. Okay, next!

Selepas keluar Darwish dari NICU, maka bermulalah episod dia dengan unit fisioterapi. Semuanya alhamdulillah berjalan lancar. Darwish kena jalani fisioterapi sampai umur dia setahun 4 bulan. Lepas tu, therapist cakap dia nampak okay so boleh discharge. Alhamdulillah. Tips untuk ibu bapa kat luar yang ada tanya kat aku macam mana nak bawa anak pergi fisio. Kebanyakkan pesakit kat situ adalah cina (HUKM). Aku tak tahu kenapa kurang bangsa Melayu dan lain-lain. Bila berborak dengan therapist, dia cakap, bangsa yang kurang ni biasanya rasa "dah tak boleh buat apa dah". Sedangkan aku tengok ada budak tu memang 'kaku' je tapi mak ayah dia rajin bawa anak pergi fisio. So, therapist pesan kat aku, kalau nampak anak macam 'kekurangan' pergerakan atau apa-apa just datang hospital check. Macam kat HUKM, boleh saja datang tanya kat kaunter, daftar dan buat appointment. Ada bayaran sedikit dikenakan untuk setiap kali appointment. 


Bulan 4 hari tu, Darwish lalui ujian pendengaran pula. Alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja. Bak kata doktor, semua maklumat yang diberi diterima masuk, cumanya kita tak tahu outcome dia. Sebab outcome semua adalah based on apa yang Darwish react terhadap maklumat apa yang dia terima. Contoh mudah, bila budak dah faham sesuatu, bila kita beri arahan, dia boleh ikut arahan tu dan bukan buat tak tahu yang memang dia tak tahu bukan dibuat-buat. Faham ke tak? Huhu. Macam kitalah, suruh makan kita pergi makan, bukan pergi mandi. Gitu.


Seterusnya, ujian terakhir yang Darwish pergi adalah ujian untuk tengok sama ada kes masa dia lahir dulu beri apa-apa effect atau tak untuk pembesaran dia sama ada dari segi fizikal atau mental. Cerita ni aku belum pernah share lagi kat sini. Mungkin akan ada entri untuk ini juga. Tapi, secara keseluruhannya, masa ni, doktor dapat detect Darwish "mild autisme for sensory issue". Macam mana doktor detect, ada kaedah dia. Next time aku share. Ye, aku mula-mula sangat cuak. Aku google segala cerita pasal autisme pasal sensory issue, tapi pada masa yang sama aku cuba positif, Darwish baik-baik sahaja. Satu benda yang mak ayah kena pegang, bila kita cuba untuk jadikan segala benda tu macam normal, insyaAllah penerimaan kita terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita juga normal. Sepanjang aku jaga Darwish, aku elak benda-benda yang buat dia dikategorikan "sensory issue" tu. Tapi aku tak adalah macam larang keras, cuma secara lembut biar dia tak terkejut. Mengurangkan secara perlahan-lahan.


Sekarang, macam mana dengan si buah hati pengarang jantung, Muhammad Zarif Darwish? Alhamdulillah, hari tu appointment dia. Doktor cakap, tak nampak pun dah dia mild autisme. Tapi kena sentiasa pantau. Syukur ya Allah. Cumanya, seperti biasa. Appointment dia dengan pakar akan berterusan sehingga dia boleh sekolah. Maksudnya sampai dia boleh belajar macam budak lain. Aku pula? Akan fikir adik untuk Darwish kot. Hahaha. Tapi, aku masih trauma. :'(


Kesimpulannya, anak kita tak akan pernah sama dengan anak orang lain. So, jangan sesekali samakan anak orang macam anak kita. Hormatlah setiap cara didikan setiap ibu bapa. Kalau kita nak tegur boleh, tapi beradablah. Macam mana kita tak suka orang tegur kita, macam itu jugalah orang tak suka ditegur. Sebagai ibu bapa zaman sekarang, cabaran yang kita terima tak sama macam yang mak ayah kita terima dulu. Oleh itu, kita kena sentiasa mencari maklumat berdasarkan sumber yang boleh dipercayai dan bukan sumber google semata yang kita tak tahu kesahihannya.



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Tuesday, September 8, 2015

Flashcard Versi Felt Murah

Bismillahirahmanirahim. 

Aku nak kenalkan satu benda baru yang buat aku terlalu sunyi dalam dunia blog. Perniagaan aku. Ye, perniagaan yang aku buat sendiri, alhamdulillah. Semuanya bermula sejak puasa hari tu. Tapi, lebih tepat bermula lepas raya baru berlaku proses jual beli. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Semoga rezeki ini berpanjangan.

Flashcard versi felt ataupun biasa aku tulis #feltflashcard. Aku buat sendiri dari A sampai Z tapi bahan semua aku beli kat kedailah. Di bawah nama @iezas_zone. Korang boleh follow instagram @iezas_zone untuk tengok hasil kraf flashcard aku ni yang dah dibeli oleh pelanggan aku. Klik gambar di bawah label 'perniagaan' kat sidebar ni terus link ke instagram aku.
Apa yang @iezas_zone tawarkan kepada korang? Sebagai mama kepada seorang budak kecil, aku rasa pendidikan awal dari rumah sangatlah penting. Tak kisahlah macam mana pun cara kita ajar anak kita kan. Dari situlah timbulnya idea untuk buat bisnes ni. Bila kawan-kawan tanya macam mana aku ajar Darwish baca ABC, alif ba ta dengan kenal nombor, terus aku terfikir cara macam mana nak tolong kawan-kawan aku.

Kat @iezas_zone ni sebagai permulaan perniagaan, aku tawarkan flashcard versi felt. Kenapa felt? Sebab tahan lama, tak mudah koyak dan boleh dicuci kalau kotor. Macam flashcard Darwish sendiri yang aku beli sebelum ni semuanya berasaskan kertas. Lunyai sebab hari-hari memang itulah mainan dia. Alhamdulillah, umur dia hujung bulan ni 2 tahun, dan dia dah boleh tahu setiap huruf ABC dan juga A is for what, sampai Z is for what, boleh baca iqra' dan juga tahu nombor tanpa sebarang masalah. Alhamdulillah.

Set flashcard utama yang aku ketengahkan adalah SET JAWI atau HIJAIYAH. Masa aku cari set hijaiyah kat pasaran, tak banyak sangat set ni, sebab tu aku prefer untuk keluarkan set ni dulu sebelum kenalkan set yang lain.


Terdapat juga SET ABC. Set ABC ada 2 jenis, sama ada huruf besar sahaja atau kecil sahaja ataupun besar dan kecil. Setiap set, sekeping kad ada huruf depan belakang atau sekeping satu huruf sahaja, berdasarkan permintaan pelanggan.


Tak lupa juga SET NOMBOR yang mana aku keluarkan set sehingga nombor 20. Semua set-set ni warnanya dipilih sendiri oleh pelanggan berdasarkan stok warna yang akan aku beritahu bila dorang nak buat tempahan. Semua tempahan adalah secara pre order. Aku tak sempat buat ready stok. Harap maklum.


Berapa harga untuk setiap set yang aku tawarkan? Jangan risau, harga yang aku letak adalah antara yang PALING MURAH dalam pasaran. Benda kraf ni perlukan masa yang panjang dan ketelitian, sebab tu harga dia tak sama macam yang mesin buat.

Maklumat lanjut mengenai flashcard ni yang biasa:
===========================================
  • Material felt
  • Saiz 12cm x 15cm
  • Sekeping felt huruf depan dan belakang
  • Harga :
    • Set Jawi (penuh termasuk huruf yang ditambah; ca, nga, pa, ga, vi dan nya) = RM43.00 percuma pos
    • Set Jawi biasa = RM37.00 percuma pos
    • Set ABC huruf kecil ATAU huruf besar sahaja = RM33.00 percuma pos
    • Set ABC lengkap huruf kecil dan besar = RM59.00 percuma pos
    • Set nombor 1-20 = RM27.00 percuma pos

Bagi korang yang nak tahu lebih lanjut, nak buat sebarang termpahan, bolehlah hubungi aku:

Instagram : @iezas_zone
Whatsapps : 012-6424314
Email : ieza26ashaari@gmail.com



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...