Thursday, November 11, 2010

KENAPA ABANG SELALU BULI AKU???

Entry ini khas untuk abang aku yang tersayang dan juga abang-abang yang mempunyai adik sekalian...

Kita copypaste dialog iklan digi kejap:

ADIK: Kenapa abang selalu buli aku?

ABANG: SEBAB AKU KAN ABANG!!!... hahaha...

Dear my abang,

Aku tulis entry ini untuk kau sebab aku rasa aku tau kenapa kau selalu buli aku. Yelah, kau kan lelaki, memang suka buli adik perempuan yang cantik lemah macam aku ni kan. Kenapa kau suka larang aku buat something tapi kau sendiri boleh buat? Cuba kau tengok balik apa yang kau dah buat tapi kau tak bagi aku buat. Suka hati kau je kan nak buli-buli aku yang comel lote lemah nie.

Masa kecil-kecil dulu, kau selalu cakap macam ni kan:

"Kau ni sibuklah! Aku nak pergi mana-mana pun kau nak ikut. Duduk je lah kat rumah. Tak payah pergi mana-mana."

Waa.. giler bengang aku time nie! Ada ke patut abang aku cakap kat aku cam ni. Cis! bedebah Bila aku nak keluar pergi mana-mana dengan kawan, kau tak bagi. Tapi, kau tu, pergi keluar tiap-tiap hari, lepak-lepak kat luar tak pe pula, sampai lewat malam pula tue.

Tapi, aku tau. Sebenarnya dalam hati, kau nak cakap camni:

"Abang tak nak kau keluar macam budak-budak perempuan lain kat luar sana tue. Kau tu perempuan, adik abang. Abang tak nak nanti kau jadi liar dan kena heret dengan jantan ntah apa-apa kat luar tu. Lagi pun perempuan tak elok selalu keluar. Bahaya. Dan abang tak kisahlah kau nak marah abang ke apa. Kau tak nampak lagi dunia luar tu macam mana. So, abang kena lah protect adik abang. Abang cakap macam tue sebab abang sayang kau. Kau kan adik abang."


Lepas tu ada lagi, masa sekolah menengah kau cakap macam ni:

"Kau jangan berani nak couple-couple. Kalau aku dapat tau, aku lempang kau. Dengan jantan tu aku lunyai-lunyai kan."

Aku pun jawab macam ni:

"Eh, mana ada!"
[hahaha... Sorry lah ek, dulu aku jahil lagi. Tak nak dengar cakap kau. Sebab tue aku still rassa kecewa kot sampai sekarang. Tak per, sekarang, aku dah dengar. Mungkinkah aku akan bahagia? Abang, carikan pengganti dia... T _ T]


Eleh kau. Punya lah marah kalau dapat tau aku couple. Kau tue, dulu playboy. Asyik cerita kat aku nama makwe baru kau. Apa nie? Sumpah takut tengok muka kau masa dapat tau tue. Break? Jangan harap lah. Aku takut je, tapi aku wat bodoh. Memang bodoh lah aku. Kenapa lah aku tak break dengan dia dari dulu. Hurm, nasi dah jadi bubur.

Tapi, aku tau, sebenarnya hati kau nak cakap macam nie:

"Abang bukan apa. Kau ni, jangan cepat sangat percaya laki nie. Diaorang semua bukannya boleh percaya. Abang ramai kawanlah. Abang tak nak lah adik abang pilih orang ntah apa-apa. Kau pun tengok abang pun kau dah tahu. Abang playboy. Abang tau kau kuat nangis. So, tak nak lah adik abang nangis sebab benda-benda bodoh macam ni. Abang tak nak lah adik abang sedih. Kau ingat abang suka ke ada lelaki lain gedik-gedik dengan kau. Dia orang tue semua tak boleh pakai. Kalau kau nak tau lelaki yang terbaik untuk jaga kau adalah aku. Hahaha. Ye lah, aku kan abang. Selagi kau tak kahwin, abang yang jaga kau tau tak!"


Ada lagi. Kau cakap macam ni:

"Wei, aku lapar ni. Kau masak cepat. Sedap-sedap tau. Jangan hangus pula. Aku nak air sekali. Kau letak ais banyak-banyak. Biar sejuk. Aku nak yang sedap-sedap punya."

Lepas dah kenyang melantak, boleh pulak kau cakap macam nie:

"Wei, pergi basuh pinggan tue. Jangan biar dapur sepah-sepah. Anak dara mana boleh malas-malas. Nanti tak ada orang nak kahwin dengan kau."

Wah, giler hebat bahasa kau. Ingat aku nie kuli batak kau ker apa? Memang panas hati aku masa tue. sedih giler aku rasa. Tapi, aku tau. Sebenarnya dalam hati, kau nak cakap macam ni:

"Adikku, abang sebenarnya nak latih kau jadi isteri mithali ni. Mana lah tau, nanti kau dapat husband yang suka suruh-suruh orang macam dia tu bos besar. Mana lah tau, dulu husband kau masa kecil-kecil, semua mak dia yang buatkan untuk dia sampai seluar kecil dia pun mak dia basuhkan. Sekurang-kurangnya, kau dah ready. Kan? Abang nak kau jadi isteri solehah dan ibu yang baik. Kan abang dah train kau cukup-cukup. See, abang sayang kau tau tak."


Kau cakap lagi kat aku:

"Kau tak payah nak kenal-kenal dengan kawan aku walaupun kawan-kawan aku hensem dan poyo. Aku tak suka kau kenal dia orang. Tapi, aku kenal kawan kau tak per. Sebab kawan dan kau cun-cun. Boleh aku try."

Kau ingat aku nak sangat ke kawan dengan kawan-kawan kau tue. Tak heranlah. Kawan-kawan aku dah ramai. Kau tu yang penyibuk nak usha kawan aku, nak try market. Tak malu ke?

Tapi, aku tau, kau sebenarnya nak cakap macam ni:

"Abang bukan apa. Kawan-kawan abang tu semua buas, rakus, kejam tak boleh pakai. Ntah apa-apa. Kau tue baik. Tak sesuai kawan dengan kawan abang. Dia orang tu pelik-pelik. Harap muka je. Perangai, haram. Abang nak protect kau. Abang harap kau faham, sebab aku kan abang."


Dan lagi, kau cakap macam nie:

"Kau ni kenapa ek? Selalu buat aku marah. Dah pergi blah!"

Eleh, kau ingat kau tu tak pernah buat aku marah ke? Eee, aku pun menyampah tengok muka kau!

Tapi, aku tau. Kau nak cakap macam ni sebenarnya:

"Abang nak kau biasa kena marah. So, nanti kau boleh face life kau tak kira apa pun yang berlaku. Kau tak tau lagi. Dunia ni macam mana. Memang kau dah besar. Tapi, bagi abang, kau still adik abang yang gedik dan manja macam budak kecil. Dan abang sayang gila kat kau. Mati pun abang sanggup. So, abang nak kau jadi kuat macam ironwoman. Hehe. Abang tak nak lah kau mudah sangat jatuh tangga. Pastu, tak boleh bangun. Ye lah, abang jahat dengan kau sebab abang nak kau jadi budak baik. Jangan risau, kau baik sangat. Abang buat kau macam nie sebab abang harap nanti bila abang dah tak boleh jaga kau, kau tau macam mana nak jaga diri sendiri. Sorry lah abang selalu buli kau. Tapi, tangungjawab abang besar. Sampai mati pun dosa kau abang tanggung. So, jadilah perempuan terbaik. Sebab nanti kau boleh tarik abang masuk syurga. Aku kan abang kau."

Wah, macam nie rupanya abang aku. Baik sungguh hatinya. Aku sayang abang aku.


Sekarang ni pula, ada satu benda yang tak kan boleh aku lupa. Mungkin sampai bila-bila, benda nie akan aku ingat dan ia pasti akan terus berulang selagi mana aku bergelar 'driver'. 

Tiap kali aku call, mesti kau cakap macam nie:

"Kenapa pula kali nie? Apa lagi yang rosak? Kau nie tak ada kerja lain ker? Kerja asyik nak rosakkan kereta jer. Aku buka jer box aku, RM50 ok. Tak ada tawar-menawar. Lain kali jalan kaki je."

Hahaha. Aku tak tahu lah. Kenapa aku nie tak faham-faham pasal kereta. Tapi, kau memang membuktikan kau memang abang dan sayang kat aku bila kau sanggup cari aku dan kereta aku tau walaupun aku tak tahu nak bagi tahu kat kau direction di manakah aku berada. Dalam terik mentari, hujan lebat, malam gelita, kau tetap sanggup buat semuanya untuk aku supaya aku boleh drive ke mana-mana dengan selamat. Aku tahu, dalam hati, kau cakap macam nie:

"Bilalah kau nak tau pasal problem kereta ni. Risau aku macam ni. Kalau aku tak ada, siapa yang nak tolong kau. Kawan-kawan nie kadang ada time senang je. Bila susah, semua hilang. Belajar sikit-sikit. Lama-lama pandai. Bukan abang tak nak tolong, tapi abang nak kau tahu apa yang nak dibuat bila kecemasan."

Sayu hati aku bila aku tahu kau sayang kat aku. Aku akan berusaha untuk belajar sikit pasal kereta. Terima kasih abang.


Buat semua abang-abang yang ada adik perempuan di luar sana, jagalah adik kamu baik-baik macam abang aku [walau pun aku selalu sakit hati dengan dia]. Dan kepada semua adik-adik perempuan macam aku, kita sangat  beruntung dan bertuah sebab kita ada abang. Percayalah, walau macam mana pun mereka, mereka akan protect kita sebaik-baiknya. Sehinggalah mereka rasa ada orang yang sesuai untuk protect kita. Hanya abang yang sudah nipis iman di dadanya sahaja yang sanggup melakukan perkara yang terkutuk dan hina kepada adik mereka. Jadi, sayangilah abang anda.


*Dedicate for the only one my beloved bro, Mohd Faiz bin Mohammed Ashaari. Dirimu tiada galang gantinya.


Bersama permata hati tersayang, Nur Airis Alisha bt Mohd Faiz

+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

8 comments:

Siti Nizam Samsudin said...

nice la..haha, sayang aku x ada abg. anak sulung..ngeheheh :)

izfanora said...

haha.. sayang sayang abang saya.. =)
bertuah sebenarnya ada abang nie. mmg xsah kalau tak dibuli..

uNa da wiTch said...

waa betol2 .
sy pon dulu salu jugak kna buli .
sy lg la ank pmpuan sorg .
asik kna suh buat mcm2 .
tp skunx brani nak buli lagi .kna la.
HAHA sy pon syg mereka jugak .hox

izfanora said...

hahaha.. sama r kita.. tak per r. benda tue jd kenangan.. :)

♥ Princess ♥ said...

syoknya....sy ada abg tp jauh pula umur kami..xleh jd kwn...hehehe

Danial Ikhwan Jaafar said...

heh, aku la abang. ada sorang je adik perempuan. yang 3 orang lagi adik laki.
aku kan abang. =P (tiba2)

izfanora said...

@Danial: baiklah abang.. (tetiba pulak)

Abang Stalker said...

sy x de abg ieza..


tp parents ada amik ank angkt 2org,dua2 prmpn.


sorg kakak tua setahun je dr sy,sorg lg adik bru 14thn.

eh,xpe kn gn sy?hehe..sbb umur da nk sama..tua ckit je dr ieza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...