Thursday, July 14, 2011

Kepopularanmu membuat aku ghairah | CM3

Ini bukan entry 18SX. Cepat je korang tekan nak baca kan. Tolonglah insaf. Kalau tak cukup umur lagi tue, dok diam-diam je ye. Hahaha. :P

Okay, aku nak tanya. Korang rasa, bila korang popular, orang lain ghairah tak tengok korang? Eh, betul ke soalan aku nie? Silap.. silap.. Korang ghairah tak mengejar populariti? *admin nie pun agak-agak lah nak bagi topik. Perlu ke perkataan ghairah tue?

Okay, straight to the point lah. Popular di alam maya. Semakin ramai yang ghairah mengejarnya. Korang pun lebih kurang jugaklah kan. Dok blogwalking sana-sini, kenalkan diri bagai. Nak popular, kena lah bagi orang kenal. Betul tak?


Adakah korang GHAIRAH bila korang POPULAR? *soalan tak boleh blah.


1. Bukan semua ada talent


Bukan semua orang ada talent macam Siti Nurhaliza, Justin Bieber dan seangkatan dengan mereka yang boleh perform on stage dengan gaya tersendiri sehingga gaya mereka menjadi ikutan ramai. Ingat senang ke nak tengok kat kedai ada "TUDUNG IZFANORA" ! Memang mimpi 30 malam berturut-turut pun belum tentu ada. At least, nama korang menjadi sebutan 10 - 20 orang blogger pun dah kira hebat. Betul tak?


2. Tunjuk skill yang ada


Skill nie masalah juga sebenarnya. Alam maya nie luas. Infiniti lah orang cakap. Bukan takat blog saja. Vlog, fb, twitter, dan sebagainya. Aku pun ada yang tak khatam lagi. Contoh aku wat filem, belum tentu korang leh wat. Betul tak? Bukan aku ghairah sangat nak popular, tapi itu skill aku. Hahaha. 


3. Positive thinking


Menjana ekonomi untuk kestabilan masa hadapan. Tak semua orang boleh cari side income dengan mudah. Bila popular di alam maya, at least boleh jana income. Mungkin mereka-mereka ini ada masalah kewangan (siapa tahu). So, dengan cara mempopularkan diri mereka di alam maya, mereka dapat menjana pendapatan. Kot-kot pak sedara dorang kena kejar along ka. Sapa tau? Tul dak?


Nie hanya sikit saja lah yang aku boleh kongsikan sebab nak fikir point nie pun 2-3 malam masuk dalam mimpi. Tapi, satulah nasihat aku bila dah ghairah sangat kejar populariti di alam maya nie dan dah popular. Macam aku cakap tadi lah. Disebabkan alam maya nie meluas, janganlah sampai cari publisiti murahan. Kalau boleh, elakkan daripada menyebar perkara-perkara yang menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. :)


Tag:

2. Ell



+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

22 comments:

iPai said...

wah .. latihan menulis r .. bagus ye ..

hmm betul laa .. banyak bakat ni .. jangan tersalah langkah je laa

iPai said...

wah .. latihan menulis r .. bagus ye ..

hmm betul laa .. banyak bakat ni .. jangan tersalah langkah je laa

iPai said...

boleh tak share benda sama kat sini gak .. dulu ada tulis pasal benda ni

Rambut sama hitam, lemak lain-lain

Prince Halilintar said...

xminat sgt populariti ni..buat utk kepuasan diri je..

Hati Batu said...

thanks kak sbb tag..hehe
baru ell tahu knapa ad bnyak post yg bersmbung2 dari blogger lain..hehe

izfanora said...

@iPai~ bakat anugerah yang perlu dijaga.. :) boleh saja, silakan yer.. kita kongsi ilmu bermanfaat..

@prince halilintar~ tue r..tapi xsemua gitu.. ada tue sampai bersolek sakan nak orang puji.. hihi..

@adik ell~ welcome adik..jomlah join..boleh melatih diri..

iPai said...

salam akak (nampak macam akak, kalau salah mintak maaf)

thank u komen untuk post yang saya bagi link tuh ..

untuk reply komen akak tuh saya tak bijak .. saya masih banyak perlu belajar lagi .. dan entri tersebut antara entri yang paling ganjil dalam blog saya .. kebanyakan tema post dalam blog tu lain daripada yang akak baca..

cuma, untuk entri tersebut, saya mendapat ilham nak postkan tentang isu tersebut dengan cara saya yang saya faham ..

dan bagi saya, akak membuat sesuatu yang menarik dengan menulis puisi dan cerpen di dalam blog .. dan saya setuju, ia dapat dijadikan kenangan dan simpanan yang menarik, dan saya pun membuat blog untuk tujuan yang sama juga ..

harap saya boleh belajar dengan penulisan akak !!

thank u !!

Bigdaddyz said...

sikit2 lama-lama berbukit2....hehe

iPai said...

nasib baik teka betu .. saya 23 ..

[sutera kasih] said...

kdg2 blogwalking bkn tujuan nk popular..blogwalking ada byk sebab berdasarkan niat masing2 :P

Tupai Karan said...

hehe cikgu ni lawak la..

*kalau tudung izfanora masuk pasaran nanti jgn lupa alertkan sy k

-senarai updated-

Abang Stalker said...

akak ke?umur bpe ni?



xpe..blm kwin kn?hahaha...so xkesah la kot pgil laling ke,bucuk ke, :P *mmg mke minx sepak ni* haha



blog klu best,tulis pnjg cm esei pun ada org bc :) penulisan x perlu terlalu skema,taip je mcm kita tgh ckp dgn member2. ;)

Abang Stalker said...

err...tetbe rs bersalah..



klu awk da kwin,atau....




umur lbh dr 30.sory la ye,ske hati je pdil awk_abg. ;D

Abang Stalker said...

x mgkn la..mst lg muda dr abg...



mke muda, ;)




blh ngurat..kuang3..:P

iPai said...

aip aip .. ok2 .. kita pakat jagan panggil akak ye .. panggil izfa boleh ??


kasi muda sikit

iPai said...

aip2 .. nak masuk line ke tuh .. aip aip .. sila ingat dengan skandal di luar sana ye ..

izfanora said...

hahaha.. :P umur abg stalker nie brp pun xtahu.. pggil izfa pun xper.. :)

Abang Stalker said...

ipai oi..hahaha.


skandal?mn ada skandal,kwn je la. :P


hai izfa..:)*tetbe

Abang Stalker said...

ipai da mle memberontak.wawawaaa ;))

Abang Stalker said...

eh lpe nk ckp,kita muda lg izfa. :D


sebaya2 awk je kot.awk bpe?

iPai said...

takde orang tanya kita, tapi kita bgtau je .. saya 2 + 3 tahun

Abang Stalker said...

hahah..alala ipai..


kn aku pnh tny ko. :D kita kn segroup segmen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...