Sunday, August 14, 2011

Di sebalik Ramadhan 14

Assalamualaikum semua. Sedar tak sedar, esok dah separuh daripada Ramadhan kita lalui. Sungguh cepat masa berlalu.


Berjalan menuju ke surau tadi, kelihatan bulan penuh bercahaya terang di langit. Subhanallah, cantik sungguh bulan penuh di malam yang mulia. Tersenyum sendiri. Bukan senang dapat menikmati keindahan malam sambil berjalan kaki.


Disebabkan hari ini hari minggu, aku pun ingat nak landing lebih sikit pagi tadi. Tapi, nampaknya, mak aku tak mengizinkannya. Lepas je mengaji, mak aku dah tempah aku untuk tukar langsir. Aku pun cabutlah langsir yang tergantung tu dengan mata mengantuk. Lepas tue, terus masuk mesin basuh. Nak masuk bilik, mak aku panggil lagi suruh tolong buat kuih candy untuk tempahan yang diterima. Siapa-siapa yang nak tempah tue, tempahan masih dibuka ye. Bolehlah klik ---> SINI.


Siap semua, mak aku ajak keluar cari barang-barang sikit. Okaylah, aku pun bersiaplah. Kitaorang keluar 4 orang. Aku, adik perempuan dan adik lelaki aku yang last dan mak aku. Mentang-mentang aku dah ada lesen, tiap kali keluar, mak aku dah tak nak drive. Dia jadi boss besar kat belakang. Layan kan saja.


Time lawak bermula masa kami dah habis beli barang kat tempat kedua yang kami terjah. Time kat tempat pertama tue, just dapat cari songkok adik aku yang kecik tue dengan kasut kami. So, time parking nak pergi tempat yang kedua tue, barang-barang yang dah dibeli, tinggal dalam kereta, termasuklah songkok adik aku. Yang lawaknya,


Si kecik mulut becok : Mak, adik lupa satu benda lah. Adik lupa songkok adik letak kat mana ! 

Mak : Hurm... (nada malas melayan sebab dah penat)

Si kecik mulut becok : Macam mana nie ? (gelabah gila)

Mak : Dalam kereta lah.

Si kecik mulut becok : Kakak, songkok adik ada dalam kereta. Kakak kunci kereta tak ? Nanti hilang !

Aku : (kenapalah budak kecik nie fikir sampai macam tue sekali !) Tak kunci lah adik ! Kakak lupa ! Tapi, tak apa lah kalau hilang pun. Orang yang puasa tak cukup, tak boleh raya pun. (nada saja nak cari gaduh)

Si kecik mulut becok : Kenapa kakak tak kunci ? Orang curi nanti ! Alah, kakak pun tak cukup puasa juga. Nanti, kasut kakak pun hilang ! (nada selamber giler minta pelempang cubit ! )

Aku : Malas nak layan !


Siot je adik aku nie. Kalau aku tak layan kan lagi bagus ! Selalu kenakan orang !


Moral Ramadhan 14 : Budak-budak jangan dilayan sangat. Idea dorang terlalu bernas dan mencurah-curah ke ladang gandum. Ada saja ayat dorang nak kenakan kita semula. Eloknya, diam saja atau jawab mana yang perlu. Kalau tak, kita yang sakit jiwa.

+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

22 comments:

Bigdaddyz said...

hehe...budak2 sekarang lebih pandai gunakan akal ...

Tukang Karut said...

hoho... budak2 sekarang memang sangat pandai menjawab kan kan...

muhamad hanif said...

ok,

aku teka adik kau 9 tahun kan?



ahahahahahahah

Addin said...

hahaha budak budak zaman sekarang memang advanced tahap kepandaian merka :D

ekmal said...

bdk kecik..comel..hehe

alif haris said...

kah kah kah !! kene balik la ..
bijak betul budak nih :D hehehe

JIJI YU said...

sayangkan songkok dari kakak

Wanie said...

takpela, die kan adik..hehe..kasi can la izfa..

::FAIZ FARISH:: said...

haha klakar la

sifu im said...

haha kakak pon x pose

Prince Halilintar said...

hahaha..genius jgk adiknya tue..

cIk PikA said...

hahaha.. kan da kene.. :p bebudak kecik ag bijak aw... hehehe

Eazy Izzuddin said...

hahaha..
memang dia suka pekena org ni hehe
xD

Far8 budak baik said...

hahahaha..weh wehhhhh...
comel gile adik kauu..
krim slm genk dari hero cakap..
hehehe..saep suroh kau perli dy kn..
dy betol2 syg la tu kat songkok dy..
hahahaha

iKhRam said...

kakak borek, tgok adik pun dah rintik.. huhuhuh..

jgn dua2 pun tak beraya sudah.. hahaha

humbleyat said...

terkena balik adess kakaknye...memang bijak...sori2,tegelak plak hehe

saya pun nampak bulan purnama yang ctik tu jugak..memang mendamaikan ..:-)

iMBobo said...

haha kakak dah terkena..pandai adik tu :)

syrupmasin said...

wuahahaha..setepek :D

miZz_nizZ said...

ahahaha..akak pun xckup pose.pndai dak ni.=P

Wadi AR said...

budak budak mmg bijak

Rtp Farra Arisha said...

kerenah anak kecil slalu seprti itu..layankan saja ;)

Abang Stalker said...

haha..xpe,klu hlg blh pki songkok abg. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...