Tuesday, November 20, 2012

Bulan Madu [bahagian 3]


Selesai berceloteh Bulan Madu [bahagian 1] dan bahagian 2. Makanya, disambung pula ke bahagian 3, iaitu hari ketiga aku bersama encik suami tercinta di Sarawak Bumi Kenyalang. Sorrylah lambat buat review nie sebab kurang sihat dan ditambah kenduri yang bersepah-sepah di sana-sini. #sentap ! macam ramai baca blog ko nok !

Intro yang sungguh meyakinkan para pembaca nampaknya. (Aku perasan, bila aku buat entry pasal bulan madu ni, ayat aku dah macam karangan time sekolah. Entah kenapa tak boleh nak dapat ayat santai). Hari ketiga berbulan madu adalah hari mengeringkan duit poket. Memang berhabis sungguhlah bukan sebab banyak sangat berbelanja membeli-belah, tetapi sebab membayar tambang teksi ke sana-sini. Al-maklumlah, perjalanan dari bandar Kuching ke merata tempat memerlukan pengangkutan. Aku tengok, orang Malaysia je yang ramai ambil teksi, tapi mat saleh semua pakat jalan kaki. Kalau kau rasa kau cukup tough, tak salah mencuba meronda Sarawak dengan berjalan kaki.

Hari ketiga bangun awal-awal pagi sebab suttle disediakan dari resort ke bandar Kuching paling awal pukul 9 pagi. Bayaran dikenakan RM12 satu kepala kalau sehala. Kami ambil pergi balik, bayaran dikenakan hanya RM20. Untung RM4 kat situ. Suttle akan stop kat Hotel Grand Margherita. So, bila nak ambil suttle untuk balik semula ke resort, kenalah tunggu kat hotel tu juga. Jangan pula kau nak memandai tunggu kat hotel lain pula. Suttle ni ada kat lobi resort. Ambil tiket, isi form semua dan buat bayaran. Sebabnya, suttle hanya sekali jalan sahaja untuk satu-satu masa. Ada limit penumpang untuk sekali suttle berjalan. 

Untungnya aku pergi time ni sebab tak ramai orang. Kebetulan, balik tue sepatutnya aku ambil suttle pukul 6, tapi sebab aku dah tak larat, saja mencuba nasib mana tau kalau suttle lebih awal ada kekosongan, aku boleh balik resort. Memang rezeki kami, dapat naik suttle awal sejam dari tu.

Before ke bandar Kuching, haruslah kami breakfast kat Cafe Satang resort tue macam hari sebelum ini. Sambil tunggu suttle penuh, aku ada ambil gambar bilik resort aku dari main entrance. Dari gambar ni, korang boleh sedia maklum kenapa aku tak jalan kaki dari bilik ke main entrance.

Atas bukit tu lah terletaknya bilik aku

Lepas dah isi perut kenyang-kenyang dan beli sikit bekal makanan dan minuman, suttle pun gerak ke bandar Kuching. Bila sampai bandar Kuching, kepala pun pusing. Memang betul-betul blur sebab tak tahu nak ke mana. Based on apa yang pekerja resort bagitahu, ada tempat makan makanan laut yang sangat-sangat murah kat Kuching. Top Spot kot nama dia. Kami tak pergi sebab aku alergy seafood, so NO WAY lah ye encik suami even murah tahap gaban pun. Hahahaha (gelak jahat !). Tapi, dalam kepala encik suami sebenarnya sibuk nak ke taman buaya. Aku pun tak tahu entah kenapa dia nak sangat tengok buaya.

Disebabkan kami sampai lebih kurang pukul 11 lebih, kami pusing-pusing sekitar hotel untuk mendapatkan perkhidmatan teksi. Kami call juga uncle teksi yang bawa kami masa hari pertama kami sampai di airport, malangnya beliau tidak berada di kawasan berdekatan. Kecewa sebab takut tak dapat pemandu teksi seperti beliau.

Pusing-pusing, dapat jumpa teksi banyak-banyak dekat dengan satu mall. Alhamdulillah, uncle tue nampak sangat baik. Dia siap bagitahu tempat-tempat yang menarik yang ada kat Kuching termasuklah taman buaya. Pfffft. So, kami ambil keputusan pergi dua tempat iaitu taman buaya (Jong's Crocodile Farm) dan taman orang utan (Semenggoh Wildlife Center). Actually, kat dua-dua tempat ni bukan hanya ada buaya dan orang utan saja, tapi itu adalah tarikan utama kat situ. Agak mengecewakan sebab masa makan untuk haiwan ni sama iaitu pukul 3. Kenalah kami decide mana satu nak tengok time makan. Bincang punya bincang, kami decide nak tengok orang utan makan.

Disebabkan dah tengah hari dan perut berkeroncong, kami makan dulu kat mall tue sebelum gerak ke taman buaya. Kami sampai ke taman buaya lebih kurang pukul 1. Hanya ada sejam lebih untuk berjalan-jalan kat taman yang besar giler tu sebab lepas tue nak rush ke taman orang utan. Ingatkan kecik saja tempat tu. Memang kalau kau dah kemaruk sangat nak tengok buaya, inilah tempatnya. Penuh dengan buaya. Seram je aku rasa. Nak tepek gambar banyak sangat, tak larat nak edit. Malas sebenarnya. = . ='

Bayaran masuk taman buaya adalah RM16 satu kepala untuk orang dewasa. Melayang duit RM32 untuk masuk taman buaya tue. :'( Jalan masuk ke taman buaya ni macam ke dalam sikit. So, janganlah korang ingat uncle teksi nak bawa korang lari pulak. Tak kuasa den !

Laluan ke pintu masuk Jong's Crocodile Farm


Main entrance taman buaya



Macam-macam binatang yang ada kat taman ni. Ba alif ba ya pun ada juga.

Bila dah sampai timing kami kena keluar disebabkan mengejar masa, kami pun mengambil gambar kenangan kat sudut-sudut yang menarik perhatian. Banyak dah gambar posing maut kat dalam taman tue sebenarnya, tapi nak juga ambil gambar lagi. Hahaha. Encik suami adalah individu paling excited masa berada dalam taman buaya ni. Dia siap cakap, "kalau boleh, nak kat dalam ni sampai tempat ni tutup !". Please lah, aku rasa sangat mengerikan kot bila tengok buaya tue macam tengok aku tak kelip-kelip. Seriau rasa !



Kat galeri dalam taman buaya. Kat dalam ni ada jual macam-macam cenderahati. Agak mahal jugalah.

Depan main entrance

Bersama replika buaya yang besar. 

Uncle teksi yang bawa kami tue memang punctual sangat-sangat. Memang best sangat sebab dia pun sangat berbudi bahasa. Dia siap tunggu kami kat luar taman. Habis ambil gambar kat atas buaya gergasi ni, kami terus masuk teksi dan menuju ke taman orang utan. Gerimis mengundang pula time perjalanan tue. Doa-doa semoga tak hujan lebat. Kalau tak, peluang tipis nak tengok orang utan. Sebabnya, kat taman tue, orang utan adalah 'free'. Maksudnya, bukan dalam kandang atau diikat. Ia memang duduk di dalam hutan, dan bila tiba waktu makan, penjaga kat situ akan panggil.

Time kami sampai kat taman orang utan ni, dah nak tiba waktu makan, dan alhamdulillah, cuaca mendung-mendung saja dan tak hujan. Bak kata uncle teksi, bukan senang nak dapat peluang tengok orang utan makan secara live sebabnya ikut mood juga orang utan ni. Kalau dapat tengok seekor datang makan pun dah kira beruntung sangat-sangat. Bayaran masuk kat taman ni pula kalau tak silap aku RM5 atau RM8 satu kepala. Lupa pula.

Dari pintu utama taman ke dalam sangaaaat jauh (nak bagitahu, memang jauh). Lepas tu jalan tu agak berbukit-bukit. Memang tak lah kalau kau nak jalan kaki. Bukan tak ada yang jalan kaki, tapi semuanya mat saleh. Sampai kat hujung taman, memang betul-betul hutan. Actually, tempat tue memang di kelilingi hutan, tapi ada jalan kat tengah-tengah untuk masuk sampai ke tengah hutan. (ayat macam apa je. Harap korang faham apa yang aku terangkan). 

Betapa beruntungnya kami, waktu kami datang, orang utan yang keluar makan adalah sebanyak 5 EKOR ! Dan yang paling best, orang utan yang paling besar dan paling lama yang ada kat situ pun keluar juga. Wah, rasa macam orang utan tu tau lah ada pengantin baru datang nak tengok dorang. = P

Orang utan ni memang datang dekat kat pengunjung. Yang paling besar tu, dia lebih banyak duduk dan makan sebab dah tak larat kot.

Pekerja taman start panggil orang utan makan dalam pukul 3 petang. Kalau korang berani, bolehlah pegang. Tapi tak digalakkan sebab orang utan boleh bertindak ganas. Dan disebabkan keganasan tu lah tempat-tempat yang ada kat situ dah jadi kawasan larangan. Agak sayang sebab cantik-cantik tempat kat situ. Kami just ambil gambar sebagai kenangan. Tak nak lah kempunan.

Nature sangatkan aku bergambar.

Ini taman bamboo yang ada kat dalam taman orang utan ni. Memang cantik sangat ! Tapi dah nak hujan time ni.

Betul-betul je time kami keluar dari taman orang utan, hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah, tercapai juga hajat berjalan dua taman haiwan untuk hari itu. Kat Sarawak ni, tempat yang nak dilawat jauh-jauh sikit antara satu dengan yang lain. So, kalau rasa nak berjalan sakan dan melawat banyak tempat, make sure wat perancangan rapi tentang masa. Kalau tak, memang banyak terlepas dan melepas.

Dalam perjalanan balik, bincang-bincang dengan encik suami sambil tanya uncle teksi yang kami nak membeli-belah sikit buah tangan. Tapi, hujan yang mencurah-curah menyebabkan kami terpaksa batalkan niat sebab ia hanya akan menyukarkan keadaan untuk membeli-belah dengan heavennya. 

Uncle berhentikan kami kat sebuah kilang membuat pasu. Niat dihati nak membeli pasu untuk mak-mak kesayangan kami. Kebetulan yang sangat best, kilang tue tengah buat sale secara besar-besaran ! Dengan kami-kami pun ambil satu pasu lampu tidur yang harga turun sampai 70% ! Banyak sangat pilihan sampai rambang mata. Disebabkan kami beli pasu besar-besar dan berat, kat kilang ni siap wat packaging untuk barang yang kami beli. Memang berpuas hati dan rasa berbaloi sangat. Kilang ni kat tepi jalan je. Sehala dengan jalan balik kami nak ke bandar Kuching.

Suasana dalam kilang. Tempat buat pasu dan pembungkusan ada kat belakang kilang.

Kalau dah sampai Sarawak, tak melabur kat kek lapis Sarawak memang tak sah. Betul tak? Sekarang, tak perlu lagi nak naik sampan seberang sungai untuk ke kilang Dayang Salhah. Sebabnya dah ada cawangan yang dibuka. Tapi kalau korang nak juga naik sampan, boleh saja. Dekat bandar Kuching, RM0.50 sen saja satu kepala. Kedai kek ni pun kat tepi jalan besar je. Senang dilihat. Kami singgah sekejap kedai untuk pilih kek lepis yang kami nak bawa balik. Harga sama saja macam kat kilang. RM10 atau RM12 ikut perisa yang kau pilih. Aku kenyang duduk dalam kedai ni sebab semua perisa aku rasa. Kek yang kami pilih kami tinggalkan kat situ dulu sebab tak payah nak susah-susah bawa balik resort. Tak perlu nak tambah beban banyak-banyak. Mana tempat yang bagi simpan secara percuma, kau guna je. Hahaha.

Hadapan kedai kek lapis.

Lega sangat rasa bila dah beli apa yang nak dibeli. Tapi aku masih tak puas hati. Cadangnya esok sebelum balik, aku nak rembat sehelai kain batik Sarawak. Sampai kat hotel, kami tunggu suttle. Bosan juga sebab hotel tue sunyi dan ditambah pula hujan, makanya tak adalah orang lalu lalang depan hotel. Makanya, encik suami sibuk suruh aku beraksi jadi model hotel. = . ='

Walaupun penat, bergambar memang tak nak kalah !

Macam aku cakap tadi, rezeki kami murah dapat balik awal ke resort sebab ada kekosongan suttle. Letih sangat tak leh nak cakap. Kaki macam nak patah. Ditambah pula perut yang kekenyangan melantak kek lapis berlapis-lapis. Dalam suttle, mata pun terlelap.

Sampai saja kat resort, betapa baik hati pekerja resort angkatkan barang-barang yang kami beli. Siap offer akan jagakan dan tak perlu bawa masuk bilik sebabnya esok dah nak check out. Check out ? Sedih !

Malam itu, kami makan kat Damai Central. Tak lalu nak layan air three layer sebab cuaca sejuk. Kami pun tak berapa nak lapar. Makanya, hanya menu simple saja yang kami pilih.

Roti canai dan teh o panas menjadi pilihan.

Duit simpan banyak-banyak pun satu masa pasti habis. Tapi kalau kenangan, simpan banyak-banyak pun memori kita tak pernah habis. Makanya, simpanlah banyak-banyak kenangan, tak kisahlah sama ada pahit atau manis.


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

19 comments:

cha said...

setuju sgt mat salleh mmg suka jalan kaki. dorg mmg suka bab2 adventure ni kn. org malaysia ni manja sikit termasuk i la haha

kalau tgk bilik u tu i pun tak sanggup nk menapak muahaha

best best. bila nak smpai sarawak ni

JIJI YU said...

pewwittt...ak nk jgkk....part komen tu ak stuujuu

Mizz ErMa said...

wah, jaoh betul p honeymoon sampai ke kuching tu..sy setakat cameron aje ritu..hehe

IMaH said...

Baca entri ni tetiba rasa nak gi serawak! hehe..apaepun korg berdua mmg sweet =)

nadia said...

nadia palingggg setuju bab last sekali. duit kalau banyak boleh habis, kenangan kalau banyak sekalipon, sampai mati kita tak boleh lupa kannn.

Masya said...

mahal jugak yer....
tp dah kalau x naik teksi kang sesat pulak..
hebat mat salleh dok pulun jln kaki yer...

Tukang Karut said...

kalau kat sana, pukul 9 tu bukan pagi2 lagi dah... tu dah kira tengahari dah tu...

jeBateja said...

Romantisnya....ahakz....ahakz...best ada blog kan...mcm diari bergambar plak...20 tahun lagik hang leh tgk balik post ni....kan...kan..??

Hayati A.G said...

wah ada bhg 3 plak..memeg gambar sakan kat sana yek...
kenangan mmg tak pernah habis kan...
always sweet memories....

:-)

anif abdullah| AA said...

wah jalan sakan ye..hihi
dah lama x pergi taman buaya.mesti buaya kat sana dah tembam2 :p

Nurhayati Morshidi said...

Sukanya tengok pasangan bahagia ni... =) akak datang sarawak ke??? bestnya...
Kiorang yang org sarawak ni pun tak jejek kaki lagi kat tempat akak pegi... heheheh~~~
Jong crocodile tu mcm best, nak jugak la pegi... (^^,)

Nurhayati Morshidi said...

kalau ada dtg lagi ke sini, bagitau la dgn kitorg. Mana tau blh tlg bw jalan2 ke tmpt lain pulak.. ;-) Mcm seronok je tgk akak honeymoon kt sini, kitorang plak yg teringin rasa nk bejalan... ;-)

IntaNBerliaN said...

a'aa kan, mat saleh mmg sk jln kaki walaupun panas terik + beg besar... kalau sy, xsggup la plak.. hihii

Lyaa Suriany said...

suke nya boleh tgk org utan tuuuu

surijunior said...

Teringin nak pergi Sarawak. cantik :)

cikpingu said...

nmpk sgt naturel ko 2.. hahaha... gigih kan grab mase honeymoon ni..

**terasa agak rugi xpegi honeymoon**

~ NANA ~ said...

seronoknya dia berjalan :) tp sarawak mmg best!

sarahhernyzar said...

wah bestnya. sonok berhoneymoon. waaawiii.. mahu jugakkkk. haha :p

nadia said...

khatam lagii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...