Friday, January 4, 2013

Resepsi | Part 1

Assalamualaikum semua rakan blogger

Entry ni panjang giler mungkin. Aku tahu, akan ada yang just scroll tanpa baca dan terus komen. Tapi, aku tak peduli. Sebab entry ni akan jadi antara entry yang besar maknanya dalam hidup aku.

Macam biasa, bila dah settle bertunang, bernikah, malam berinai, makanya keesokkan hari adalah hari persandingan kedua mempelai. Warna tema? Ofkos bila perkahwinan ada warna tema. Abah aku tanya, "Nje, kawin nanti nak warna apa?". Dan aku jawab dengan confidentnya, "pink !". Maka abah pun mencebikkan muka dan berkata, "dah agak dah". Hahaha. Rugi kalau tak gunakan warna kegemaran time hari bersejarah. Gitew. Tapi, bagi aku, aku suka di kelilingi dengan benda-benda berwarna merah jambu, tapi untuk aku dan encik suami berpakaian merah jambu, perlu difikirkan namploh kali. Aku tak berapa gemar berpakaian merah jambu keseluruhannya. Nampak childish kalau tak kena warna.



Pagi Sabtu, 30 Jun 2012, aku bangun bersiap segala. Saudara-mara dah bising suruh aku makan banyak-banyak sebab tak nak aku muntah-muntah dan pitam macam semalam masa nikah. Aku layankan saja sebab tunggu kek kahwin aku yang tak kunjung tiba. Macam berjanji, kek kahwin sampai sama dengan mak andam sampai. Makanya, aku hulur saja kek tue kepada kakak aku, untuk dibuat apa yang patut.




Tip 1 untuk B2B

Make sure jangan nak kelam-kabut sorang-sorang. Semua orang sedia maklum kau pengantin, tapi tak semua orang sedia maklum apa yang ada dalam kepala otak kau. Makanya, serahkan sahaja kepada yang pakar. Yang penting, percaya kemampuan orang lain.


Aku pun masuk ke bilik untuk bersiap. Solek lebih kurang 2 jam dan aku siap lebih kurang 15 minit awal dari waktu bersanding. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Aku bernasib baik sebab aku bersanding pukul 12.30 tengah hari dan aku sanding on time macam dalam kad. So, memang aku dapat jumpa ramai kawan-kawan aku termasuklah cikgu-cikgu aku sebab itu waktu puncak kenduri, orang kata.

Tip 2 untuk B2B

Silalah siap mandi segala sebelum mak andam anda sampai untuk elak membuang masa. Kalau siap awal dari waktu bersanding, itu adalah lebih baik sebab dapat pose manja di bilik sebelum keluar berjumpa tetamu. Selain itu, anda sempat juga berjumpa dengan kawan-kawan anda yang datang awal sebab bila anda bersanding, belum tentu anda dapat jumpa semua kawan yang datang.

Kompang dipalu, pengantin pun berarak ke pelaminan. Aku bukan jenis control ayu bagai. Ikut dan aku nak gelak-gelak atau lambai-lambai tangan sampai makcik-makcik aku semua cakap, "Jah, cover sikit gelak tu. Susah nak ambil gambar !". Dan ada sekali adik lelaki aku tegur, "kenapa kau suka buat mulut macam tu? Gambar semua tak jadi !". Tersentap mak dengar. Aku tak biasa pakai lipstik bagai. So aku rasa macam ada sesuatu kat mulut aku. Yakss, sangat tak sedap !



Pelamin ini mengundang 1001 cerita. Kisahnya, semasa perkahwinan kakak dan abang aku dulu, pelamin di dalam rumah kerana dorang bernikah di surau. Disebabkan aku bernikah di dalam rumah, macam gedabak sangat pula nak sumbat pelamin bersanding ni. Hampir sahaja cancel bab pelamin, tapi apalah maknanya pengantin tanpa pelamin nan indah. Makanya, adalah satu khemah disediakan diluar rumah, khas untuk pelamin. Alhamdulillah, hujan turun maha lebatnya pada hari Khamis, sehari sebelum majlis pernikahan dan tapak khemah untuk pelamin dinaiki air. Plan B berjalan, pelamin ditukar ke porch kereta (bab ni memang tabik spring kat abang Amir sebab dapat pasang pelamin kat porch kereta yang rendah tue dengan jayanya) dan khemah pelamin bertukar menjadi khemah makan beradab.

Simple itu aku. Aku bukan jenis suka serabutkan kepala dengan benda yang menyusahkan. Photobooth, candybuffet dan entah apa-apa lagi yang ramai blogger buat memang tak dan aku nak follow. Kenapa ? Sebab aku tak nak saudara mara aku atau kawan-kawan aku bersusah-payah duduk mengadap dan menjaga benda-benda tue semua. Aku mahu mereka bersama aku, meraikan hari bersejarah aku, duduk bersama kawan-kawan yang lain, makan di meja tetamu yang disediakan dengan kenyangnya dan bergembira tanpa terikat dengan 'tugasan' yang aku berikan. Lagipun, aku hanya ada dua minggu sahaja sebelum majlis aku sebab aku betul-betul baru hantar report praktikal time tu. Fuhh, lap peluh kejap. = . ='

Tip 3 untuk B2B

Bukan semua yang orang lain boleh buat, kita pun boleh buat. Anda akan sedar, di hari bersejarah anda, TETAMU adalah yang paling anda nantikan dan akan anda hargai sampai bila-bila. Maka, silalah layan tetamu anda dengan semampunya.

Kita harus sedar, 80% tetamu yang hadir ke majlis perkahwinan kita adalah KAWAN IBU BAPA kita dan bukanlah kawan kita. Am I right? Sebab tu bukan kau yang sambut tetamu, tetapi mak ayah kau. Lainlah kalau kau artis. Memang majlis kau untuk kawan kau saja. Orang macam aku, gadis yang dibesarkan di kampung, sah-sah satu kampung tu kenal mak ayah aku sementelah mak ayah aku anak jati kampung aku. Makanya, mulut yang bercakap pasal majlis kau banyak dari kawan mak ayah kau. Oleh itu, lebih baik apa yang ada di majlis itu, adalah memenuhi kehendak ramai. 

So, aku suka balancekan apa yang ada. Apa yang mak ayah aku provide untuk majlis aku, aku tahu memang itu yang terbaik untuk aku. Sebabnya, dorang dah setuju nak guna warna merah jambu pun dah sangat mengujakan. Kau hengat senang nak suruh adik-beradik lelaki aku pakai pink ? Hahaha. Tak payahlah kau nak sibuk sangat pasal khemah nak letak kat mana, pelamin celah mana, meja makan semua. Pening kepala je. Mak ayah kita ni, walau tak suka, tetap cakap, "mak abah okay je", tapi dalam hati mereka? Allah yang tahu.

Gambar ni menunjukkan semua ahli keluarga aku pakai pink, tapi tak termasuk anak buah aku. Dorang tak ada dalam gambar. Adik aku yang last a.k.a si mulut becok (dah lama tak cerita pasal dia), memang langsung tak ada gambar dia. Entah mana dia pergi masa majlis tue. Ini aku curi gambar dia time raya, sebab tue baju warna hijau.



Tunggulah next entry untuk tengok busana persandingan aku ye kawan-kawan. Aku blur susun cerita sampaikan gambar terkontang-kanting, bersepah tak ingat. Gambar beribu pula. Rambang mata nak pilih. Kang aku masuk semua gambar aku, macam jual muka pula. Hahaha.

But, the best ever it is dalam majlis aku pada 30 Jun 2012 ni adalah bersamaan dengan HARI ULANG TAHUN KELAHIRAN ABAH aku yang tercinta. 

"Great date, great event with a great person"

Serius, menangis masa abah potong kek hari lahir. Adik-beradik aku semua cakap, "untunglah majlis dia sama dengan hari lahir abah. Patut pun abah panggil dia manja !". Apa perasaan aku? Speechless. Allah Maha Mengetahui.




Tip 4 untuk B2B

Just remember that, kalau mak ayah kita gembira dan tak terasa susah dengan majlis kita, insyaAllah, semuanya berjalan dengan lancar dan baik. Less is more dear.


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

16 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. subhanallah, pink habis. memang fav ye. hihi. samalah dgn saya. siap ajak suami pakai warna fav kita. hijau... hihi. cepat update next entri, nak baca. hihi :)

*tak jemu kan tngok gmbr kawin sndri? hihi

Mila Ahmad said...

iza...sedih bila mengenangkan ibu bapa kita kan ? restu mereka bawa kita ke alam perkahwinan -.='

cha said...

kenapa i mcm sedih eh baca entry ni. maybe sebab pasal ayah u terselit tu i rendu arwah i ayah tu :'(

memang pink betul tau pelamin u. bagus tip2 u kasik tu. i pn xde serabut2 kepala sebab semua akak ipar i handle :D

Noor Hazirah said...

hahahaah. sweetnye. sbnrnye ayah tny cmtu sbb ayah xnk pkai pink. jarangggggggggggggg sgt jmpa org yg nak pakai pink time weds. Penah bgtau hubby nk suh dia pkai pink, mati hidup semula taknak pkai. tp bila kitorg pg weds yg groom pakai pink, mesti perli hubby. heehehe

orked violet @ SYA said...

hehehe.pink xseswai ngn Sya. xtaw npe. huhu

tp utk nikah nnti nk amik pink. acanerr tu?? hehehe

sya-orked.blogspot.com

cik mah said...

tips yg sngt2 bgus....kek tu cantik sngtlah...n skong btul nk kn siap awl...t nk siap awal2 jugalah... :)

ameris said...

teringat kat majlis akak bila baca entry ni... imbas semula

Amanda Suria said...

majlis ni 30 Jun ke?hehehe...akak confuse dik..

::EIDA:: said...

PINK! Yeayyyy! Baca entry ni rasa macam nak review lagi sekali entry kawen.. hiihihihihi

Amin A. R said...

kad kawen tu sangat kreatif.... ~~~pernah tengok ada kad kawen yg dibuat macam passport. :)

Tukang Karut said...

cupcake dan pelamin sangat cantik...

Nory Zoulkefle said...

arwah abah nory pon pggil nory anje...uwaaa rindu arwah abah...

eh best kan kawen...tersenyum2 kalau teringat balik...hehhe

(●*∩_∩*●) said...

hehe..sue xskip pun baca..suke dgar iz berceloteh...
btw,pelamin tu sweetttt sesangat :) hehe

nadia said...

dengkiiiii. nak majlis kawennn macam makkkkkkkkkkkkkkkk T______T

Masya said...

jambu dibuatnya.. entry tulisan pun jambu juga..

Mimie said...

pelamin kaler pink yg sgtttttttttttttt ohsemmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...