Wednesday, February 20, 2013

Resepi Lasagna

Assalamualaikum

Pertama kali beb blog aku ada resepi. Dah kenapa tiba-tiba ada resepi ni dalam blog aku ? Sebab utamanya, menghargai hasil air tangan encik suami yang gigih sangat-sangat dua tiga hari bertanya, nak makan lasagna tak kat aku dan gigih mencari bahan serta gigih juga menyediakannya untuk santapan isteri tersayang sementelah beliau risau aku tak boleh nak makan nasi sekarang ni. Gitu. = . =' Selain tu, sebab aku kongsi resepi ni, ada kawan-kawan fb yang tanya resepi kat aku bila aku upload gambar kat fb aku walaupun bukanlah aku punya resepi. Bangga kejap.


Bahan-bahan yang diperlukan


Bahan 1:
1. Lasagna instant
2. Chesdale (encik suami guna cheese yang selalu makan dengan roti sebab tak jumpa mozarella cheese yang dimahukan)




Bahan 2 (sos spaghetti):
1. Sedikit minyak masak
2. Daging atau ayam kisar Ramly
3. Cendawan butang potong dadu (optional)
4. Bawang besar - potong dadu
5. Bawang putih - cincang halus
6. Cili boh - ikut selera pedas
7. Tomato puri atau tomato potong dadu - ikut nak pekat mana kuah
8. Sos spaghetti Kimball
9. Herba Itali McCormick - boleh je guna lada hitam, oregano dan sebagainya
10. Gula dan garam




Bahan 3 (sos keju):
1. 2 sudu besar butter
2. 2 sudu besar tepung gandum
3. 500ml susu full cream - guna setengah kotak yang besar
4. 2 sudu besar Chesdale - boleh guna mozarella cheese
5. Sedikit lada sulah dan garam


Cara memasak

Bahan 1:
Lasagna instant dilembutkan - rebus sekejap sampai lembut
Chesdale - pisah-pisahkan satu persatu. Nak potong kecil-kecil pun boleh
*Letak tepi dulu kedua bahan ni

Bahan 2:
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bawang besar dan bawang putih, goreng sampai naik bau
Masukkan cili boh ikut kepedasan yang dimahukan
Masukkan daging atau ayam kisar sampai empuk dan sebati
Masukkan sos spaghetti, tomato puri, gula dan garam
Masukkan cendawan butang
Tunggu sehingga masak dan jangan terlalu kering sebab kelembapan sos diperlukan untuk melembutkan lasagna semasa dibakar
*Sos spaghetti biar manis sedikit sebab cheese adalah masin ye kawan-kawan

Bahan 3:
Api yang perlahan sahaja
Masukkan mentega sampai cair
Masukkan tepung gandum - kacau sehingga sebati
Matikan api, alih periuk dari tempat panas
Masukkan susu - kacau sehingga sebati
Masukkan chesdale, lada sulah dan garam
Letak semula periuk atas api sederhana - kacau sos hingga masak 
*Pastikan sos tidak terlalu likat atau lama sebab bila sos sejuk, ia akan jadi lebih likat daripada masa panas


Cara melapis lasagna

1. Letakkan lasagna instant yang telah dilembutkan ke dalam bekas membakar
2. Buat lapisan nipis sos spaghetti di atas lapisan lasagna
3. Tuang sos keju ke atas lapisan sos spaghetti
4. Tabur chesdale ke atas lapisan-lapisan tadi. (Chesdale bentuk 4 segi, so, boleh je letak atas lapisan tanpa potong. Jarak-jarakkan ikut bekas yang digunakan)
5. Ulang langkah 1 hingga 4 ikut berapa lapisan yang anda mahukan
6. Lapisan terakhir selepas sos keju, letak chesdale sampai penuh
7. Bakar sehingga keju mencair dan masak

ini adalah lasagna encik suami

Tak berapa nak susah sangat resepi ni. Kalau guna semua bahan yang dibeli, boleh makan ramai-ramai dalam 8 orang dan sangat menjimatkan berbanding makan di secret recipe. Aku memang tak ambil gambar masa encik suami buat lasagna ni, makanya, gambar bahan-bahan semua gigih aku ambil kat google dan edit untuk tunjuk bahan mana yang aku guna. Selamat mencuba dan menjamu selera.

*resepi asal boleh rujuk SINI


+ _ + terima kasih sudi baca entri aku. sila komen dan jemput datang lagi. + _ +

34 comments:

Amin A. R said...

terrrrrrrrrrrrrrbaiklah encik suami...kagum!

humble.yat said...

wah seronoknya suami masakkan..mesti terjaru sambil makan kan hehe..bertambah berbunga cinta yang ada eceh,...:-)

Nory Zoulkefle said...

wahhh lazatnyia....hehehe

Mrs Lurve said...

baru ja 2/3 hari duk tgk resepi lasagna nie, tingin la konon. sekali za dh buat...argghh kena wat jgk nie..

::EIDA:: said...

Nak beli ovennnnnnnnn , nak buat lasagnaaaaaaaaaaaaaaa... hehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum za, bestnya suami risau isteri sbb pregnant! hehe. bagus lah atleast za makan kan. hee sheila nak try resepi za ni boleh? tak pernah makan lasagna. hehehe za jaga diri bebaik tau pregnant ni!

yatd said...

mmm ummy,boleh try ni...

yatd said...

mm so yummy..blh try ni...

yatd said...

mmm so yummy...blh try ni..

ayut said...

lasagna...mcm pernah dgr....tp tak pernah try...

CikNaa said...

alalala.
rajin nye M2B ni..
ciknaa tak penah terpikir nak buat, beli saje kt uia sebekas 4.50 :)

Azura said...

Baru terfikir nak buat lasagna semalam. tunggu hubby datanglah hujung minggu baru buat. hehe.

Haryati Faizal said...

erm...cam sedap je... lg2 klu buat sendiri...confirm puas makan kan...

jeBateja said...

Ohsem....terer nyaaaa......

Tukang Karut said...

tak leh terima kot tekak aku ni...

nadia said...

nanti mak buat untuk yaya eh? ;p
yaya buat chicken chop utk mak. hehwhewww

Mrs Velentine said...

nampak mudah & sedap...done u mobile

orked violet @ SYA said...

suke gile lasagna! selalu order jek. xpenah terniat nk masak. sbb nmpk cm susah. nnti kLW ad time boleh la try recipe nih!

thanks dear =)

sarahhernyzar said...

oke.. terkecut liur sara ni... iza kene buatkan utk sara.. haha.. shud try this resepi.. nyum nyum nyum...

Ayie Abas said...

salam izfanora :)

bagusnyer suami izfa..bukan jer hensem pandai ambik hati isteri pulak tu...:)

ayie pernah dengar menu tu..tapi x tau pernah mkn ke tak?..hehe

GOLD FINGER said...

paberet akak ni..tapikan dasar pemalas sanggup pi beli jer..eh anyway congrate yer..

Ina Haireina said...

lame dah cari resepi ni.. thanks kongsi resepi.. hehhee.. salam kenal..

nadia said...

makkk, lapaaaaa T___T
nak lasagna satuuuuuu ayahhh

yana aina said...

mcm senang jerk tgk resepi nie ... boleh cuba nie. TQ k ... ^^

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus tinggal jejak. jom tukar link, citer dan pendapat

NIA SI DRUMSTICK said...

sedapppp!!nyummm!!time kasih..esok nk cube..

محمد رازيق said...

wah. sedapnya. boleh try ni. tq :)

Lyaa Suriany said...

bertuaaah nya dpt hubby yg pndai masakkk

Mizz ErMa said...

wah, caring betul en.husband tuan belog..hehe tgk macam leceh aje nak buat..sedap x? hehehe

Izzat Eshak said...

Owh begitu caranya
Salam perkenalan =)

Wan Afzan said...

Sedaaaappp tu.. Will try..

yatd said...

menarik2...blh try nih....

razzie- eyna said...

Bnde yg sdap aq slalu msakkn tok family..try laa bnde senang...

Marliyana Mk said...

laparrrr la aihhhhh


sedap tgk. nanti rerajin nak buat!hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...